Den2Radio - Uge 20 - 2020

Udsendelse d.9. - 15. maj 2020

InterMetzo
Statsminister Frederiksen står usædvanligt stærkt. Socialdemokratiet boomer midt i krisen, det kommenterer Georg Metz i sit Intermetzo på den2radio, Blandt de store tabere er Dansk Folkeparti og Alternativet, men også Venstres tal viger. For den stadig nye formand Jacob Ellemann er det stadig op ad bakke. Mette Frederiksen sidder med trumferne. For en tid

Grænselandshistorier 6
’Grænselandshistorier’ den2radio’ serie om Grænselandet, hvor Jørgen Johansen sammen med Finn Slumstrup besøger en række erindringssteder mellem Kongeåen og Ejderen. Her i det 6.program er det den tyske side af grænsen de besøger – Kruså og Fleggård ved Flensborg fjord, og lige i nærheden ligger Kobbermøllen og Kobbermøllemuseet, hvor de taler med Bodo Daetz på Kobbermøllemuseet.     

Talebobler 2
Med endnu en af sine talebobler tager Egon Clausen os med til et sted i Vestjylland, hvor landskabet er domineret af nogle kæmpemæssige vindmøller. Disse møller ændrer ikke blot strømforsyningen men også de landskaber, som de befinder sig i. Egon går ind for sol- og vindenergi, men han har det alligevel underligt med disse vindmøller.

Hafnia 5
Det er en sejlivet myte, at en kvinde kom styrtende ind i værelset til en fransk gæst med ild i håret. I den femte udsendelse om branden på Hotel Hafnia påviser journalisten Peter Skeel Hjorth, hvorfra den stammer. Hermed afslutter Peter Skeel Hjorth sine udsendelser om brandtragedien på Hotel Hafnia, der 47 år senere stadig er et aktuelt emne.

Opskrift på en heltegerning
Det var i begyndelsen af september 1943, da Danmark var besat af Tyskland, at advarslen kom om en forestående aktion mod landets jøder. Der gik ikke mange dage før fiskerbåde i København og langs Nordsjællands kyst begyndte af sejle medlemmerne af den jødiske menighed i sikkerhed i Sverige. Vi fokuserer i dette program på fiskerbyen Gilleleje og går sammen med museumsinspektør Søren Frandsen tæt på nogle af de dynamikker der var i spil, når et lille samfund bliver stillet i en svær situation.

The Byrds 1
I 1965 begyndte det at blive smart at sætte strøm på Bob Dylans akustiske sange, og The Byrds var dem, der gjorde det mest effektivt. The Byrds er skaberne af begrebet folkrock. Gruppen havde flere navne før de besluttede sig for The Byrds. Den2radio ligger inde med 7 programmer om gruppen som Erik Kramshøj står for.

Pharaos Klassikere, Fjorten dage i Jylland 5
I denne uges afsnit af ”Fjorten Dage i Jylland” bliver vi lidt beroliget med hensyn til Thereses kærlighed til fortælleren von Nordstjerne, men samtidig præsenteres vi for hendes far, købmand Dyber fra Viborg og en embedsmand fra byen, Fjaltring, som er den mand faderen gerne ser hende gift med. Og Nordstjernes nye ven Vang røber, at han er bange for at den sindssyge degn, som de mødte i den gamle kirke måske er hans far og at han kan arve galskaben. Så der er endnu en gåde, der skal opklares.

H.C. Andersen: Den lille Idas blomster
I ’ Den lille Idas blomster’ er det studenten der fortæller og han rummer mange træk fra den unge H.C.Andersen selv. Eventyret udkom i 1835 i et af verdenslitteraturens mirakler: de første ’Eventyr fortalte for børn’ Det er Ghita Nørby der læser ugens H.C.Andersen. 

Museer skaber viden, Frans-danske forbindelser
De fransk-danske kunstforbindelser under enevælden har sat sig fysiske spor, som det ses med Bernstorff Slot i Charlottenlund nord for København, som den franske arkitekt Nicolas-Henri Jardin har tegnet. Også Jacques-François-Joseph Saly har sat sig spor med rytterstatuen af Frederik V, der står på Amalienborg Slotsplads, og som han har skabt. Jardin og Saly er nogle af de franskmænd som museumsinspektør Ulla Kjær fortæller om i endnu en udsendelse i serie ’Museer skaber viden’.

Foto: Anne Eggen