Den2Radio - Uge 21 - 2020

Udsendelse d. 16. - 22. maj. 2020

Under hele den værste tid i coronakrisen har den2radio været en stabil base med friske podcasts hver uge og det faste punkt i tilværelsen er der jo stadigvæk. Kultur kan vi ikke undvære og det serverer vi i rigt mål. Vi takker de lyttere, der benytter "Støt os - knappen"  for den økonomiske hjælp, Det betyder utroligt meget for en lille ikke kommerciel radio.  

Intermetzo
Georg Metz fortæller om coronakrisen, der med glasklar tydelighed har demonstreret det privates afhængighed af en redebon og vel at mærke risikovillig offentlig sektor. Det har moret mange og sikkert forarget flere, at fortaleren for minimalstaten Anders Fogh Rasmussen har haft hånden kreativt fremme efter statslige krisetilskud til sin kriseramte rådgivende forretning. Selvsagt bør en tidligere statsminister have samme vilkår som alle andre. Ondsindede vil kalde det hykleri.

Det europæiske hus
Den 9. maj var det 70 år siden, at Frankrigs daværende udenrigsminister Robert Schuman præsenterede erklæringen, der blev det første skridt imod en europæisk union.
Programserien "Det europæiske hus" markerer Europadagen blandt andet med en videohilsen fra kommissionsformand Ursula von der Leyen og med citater fra en skriftlig hilsen fra forfatteren Carsten Jensen, der for eksempel skriver:  "om ti år vil EU enten ikke findes, eller være et dramatisk styrket fællesskab med klare politiske mål". I programmet kan du også høre en kommentar af Ove Weiss med overskriften "DFs fald fra tinderne".

Postkort fra Rom 3
Efter mange ugers total nedlukning i Italien er de så småt begyndt at lukke op igen dér lige som i de fleste andre lande. Et mennesketomt Rom – tomt på Peterspladsen, tomt på Piazza Navona. Det er forhåbentlig ved at være fortid. Vi sender endnu et ’Postkort fra Rom’.

Talebobler 3
Med endnu en af sine talebobler tager Egon Clausen os med til Vesterhavet ved Blåvand, hvor han står og iagttager bølgerne, ebbe, flod, klitterne marehalm. Alt gentager sig.

Grazyna Bacewicz – nr 13 af 15 kvindelige komponister fra 10 lande gennem 400 år 
Det kræver noget helt særligt at holde en karriere kørende både om komponist og som violonist, en dobbeltkarriere som den polske Grazyna Bacewicz havde hele sit liv. Hun var ung i den vanskelige tid op til og under 2.verdenskrig. Hun og hendes familie blev lukket inde i Warszawa hvor de boede under hele 2.verdenskrig, og hvor hun gav undergrundskoncerter i private hjem uden for nazisternes søgelys. Hun kom stærkt tilbage og blev endte som professor på Musikkonservatoriet i Warszawa.


Pharaos Klassikere, Steen Steensen Blicher 14 dage i Jylland 6
I denne uges to kapitler af Blichers store novelle eller lille roman ”Fjorten Dage i Jylland”. Vi kommer nu til det såkaldte ”Snabsthing” i Viborg, det vil sige det marked med forlystelser som afholdes årligt omkring juni-terminen. Og vi kommer til et møde i den lokale jacobiner-klub, hvor gode borgere sidder og hidser hinanden op med revolutionær politisk snak inspireret af de samtidige begivenheder i Frankrig. Året er jo 1793.

H.C. Andersen, sommerfuglen
Ugens H.C.Andersen er eventyret om sommerfuglen, der forgæves flyver fra blomst til blomst gennem et helt år for at finde sig en kæreste. Et sent eventyr – det er fra 1861 og det er Marguerite Viby der læser der.

Den røde sofa, Yahya Hassan
Det var en trist besked vi fik for nylig om at Yahya Hassan er død. Den unge vilde talentfulde digter med en ekstremt problematisk opvækst. den2radio har i mange år haft en fast serie ’Den røde sofa’ optaget i samarbejde med Dansk Forfatterforening, og i 2013 var det Yahya Hassan, der sad i   den røde sofa og blev interviewet af Signe Zacher Carlsen. Det interview genudsender den2radio i denne uge.

Museer skaber viden, Den grønlandske slædehund
Antallet af grønlandske slædehunde er på 20 år halveret fra 30.000 til 15.000. Slædehunden er en vigtig del af den grønlandske kultur, og derfor har det skabt bekymring. I udsendelsen fortæller professor ved Statens Naturhistoriske Museum og Grønlands Universitet Morten Meldgaard om projektet QIMMEQ som han er leder af - det er det grønlandske ord for slædehund.

The Byrds 2
The Byrds var en amerikansk popgruppe, der slog igennem i 1960’erne – skaberne af begrebet folkrock. The Byrds begyndte i 1965 at sætte strøm til Bob Dylans akustiske sange, og indenfor et halvt år fik de to numre på den amerikanske hitliste. I denne uge sender vi den 2.udsendelse om The Byrds.

Foto: Anne Eggen