Den2Radio - Uge 21 - 2022

Udsendelse d.21 - 27.maj. 2022

Intermetzo
Georg Metz gennemgår de store menneskelige myter om Alting, der slutter med jordens undergang uden mulighed for at menneskene ved egen kraft rejser sig igen. Det er Noah der redder sig selv og alle sine, de frelste få stod ved rælingen og så passivt på, mens alt og alle omkom i bølgerne. Uvægerligt trænger tankerne om tæppefald sig på, når en bitter diktator føler sig forurettet langt ind i den sorte sjæl. Derinde har den krænkede, den tilsidesatte, den skinsyge et gran af ret på sin side, han blev krænket, han blev tilsidesat, den verden der omgiver ham, hans folk, hans ven og fjende er ham ikke værdig. 

Samfundsord: Faglighed
Vi vil have højere fagligt niveau i folkeskolen og på gymnasierne, flere faglærte og kandidater med høj faglighed, som kan bidrage til vidensøkonomien. Men hvad taler vi egentlig om, når vi taler om faglighed? Steen Nepper Larsen gæster Samfundsord og leverer et forsvar for fagligheden, der kommer omkring tænkere som Adorno og Sloterdijk.

De danske, amerikanske, poske, spanske og tyske Grethe Ingmann
I Søren E. Jensens musikalske rundrejse skal vi i denne uge møde den danske, amerikanske, polske, spanske og tyske ”Grethe Ingmann”.

Sophia-samtaler – pejling af dannelse 9: Drag ud og få indsigt.
I Sophia-samtalerne ønsker vi – udtalt eller uudtalt – at pejle den dannelse, som ikke kan gøres til pensum, men som kan anes, når noget i samspillet mellem mennesker lykkes. Det er dette noget, vi leder efter.
I den niende udsendelse har Sophias Steen Nepper Larsen inviteret sin søn, Albert Cornelius Nepper Winther, indenfor til en samtale om som helt ung at opleve det argentinske skolesystem indefra. Albert forholder sig kritisk til såvel det argentinske som det danske gymnasium, som stilles fint op over for hinanden. 

Design – termokanden Stelton
Stelton’s historie går tilbage til 1960 og til fabrikation af service i rustfrit stål i Fårevejle på Sjælland. Stelton blev internationalt kendt i 1960’erne, da arkitekt Arne Jacobsen skabte design-serien Cylinda-line i rustfrit stål. I 1977 kom Stelton’s termokande-ikon, den høje rør-formede termo i stål eller plastik designet af Erik Magnussen i 1977 og kendes under navnet ”EM-77”.  Stelton har en lang historie indenfor i rustfrit stål, der blev skabt af Arne Jacobsen i 1960’erne. Stelton er kendt for skandinavisk design med fokus på enkle, stramme former og høj kvalitet i både materialer og funktion; og firmaet havde 60 års jubilæum i 2020.

På Frans af Assis veje 6. Billeder af Frans af Assisi.
Frans af Assisi er en af den europæiske historie og kulturs mest ikonografiske og tidløst inspirerende skikkelser. Skikkelsen har i enestående grad en helt nutidig appel, og begrebet ”Spirit of Assisi” repræsenterer for mange mennesker på tværs af ideologier og religiøse overbevisninger en form for håb. Programseriens sjette og sidste podcast har overskriften ”Billeder af Frans”.” den2radio’s Jørgen Johansen ser på en række billedkunstneres portrætter af Frans af Assisi. Desuden taler han med Mogens Bach Pedersen”, der er formand for Assisi-kredsen, om bøgerne om helgenen.

Pharaos Klassikere. En digters bazar 14
I Pharaos Klassikere er H C Andersens dage i Athen ved at være forbi og han skal videre til Constantinopel inden han påbegynder hjemrejsen ad Donau. Dog skal han lige nå at besøge Grækenlands unge kongepar, som han aldeles taber sit hjerte til.

Essays 3. Johannes V.Jensen og Jacob Paludan.
den2radio sender i denne uge den tredie podcast i serien om en, for tiden overset, genre indenfor litteraturen nemlig essayet. Fra Michel de Montaigne, essayets fader, tilbage i 1500-tallets Frankrig har vi bevæget os til Danmark til Ludvig Holberg i 1700 og videre op i tiden til Georg Brandes omkring 1900-tallet. I denne podcast fortæller Thorkild Borup-Jensen om essayisterne Johannes V. Jensen og Jacob Paludan.  

Martin Maretti Andersen 2
Claus Westh fra Radio Jazz har inviteret Martin Maretti Andersen i studiet. Han er percussionist med en kæmpe karriere. Han har været med i New Jungle Orchestra i mange år og har derudover sin egen trio Different Day og spansk og latin-amerikansk jazz er der hvor han er lige nu. Vi sender her 2. afsnit af det tre timer lange program, som Radio Jazz transmitterede i november for nogle år siden.

Foto: den2radio