Den2Radio - Uge 21 - 2023

Udsendelse d.20. - 26.maj. 2023

InterMetzo
Georg Metz lægger ud med begrebet ’naiv’ baseret på Anders Fogh Rasmussens udtalelser i flere medier, om hvor naive vi er overfor Putin. Også han selv – det medgav han. Hvorvidt det i sin tid, da Sovjet brød sammen kun var naivt at stole på et fredeligt Rusland eller naivt at tro på de såkaldte masseødelæggelsesvåben i Irak, en tro der grænsede til tossegodhed. Naivitet er ikke rart at få ansvar for.

Museer skaber viden. Bryllupstøj
Hvis man skal forestille sig en brud, så er det første man tænker på nok en brud i en hvid kjole. Hvorfor det er den hvide kjole, fortæller museumsinspektør Inge Christiansen fra Køge Museum om i podcasten. Det er historien om antikken, overtro, klasseforskelle og forskellen mellem land og by. Og så er det naturligvis også historien om mode. Brudgommen skal man naturligvis ikke glemme, men der er en spændende historisk forklaring på, hvorfor han traditionelt ikke ser ud af meget ved siden af bruden.

4 franske komponister overfor 4 danske komponister. 1900 tallet.
I serien om '4 franske komponister over for 4 danske i 4 århundreder' er vi nået til 1900 tallet og dermed den sidste podcast. Her har vi to komponister - begge pianister, begge med sans for sangere og blæsere og begge med en vis frækhed og lune i deres sind og musik, og det er Francis Poulenc og Svend S. Schultz. Svend S. Schultz var 15 år yngre end Poulenc som slog tidligt igennem og han beundrede Poulenc meget, mens Poulenc nok ikke nåede at få øje på sin danske kollega inden sin tidlige død. Poulenc var økonomisk uafhængig hjemmefra som rig arving efter sin far, mens Svend S. Schultz altid havde arbejde ved siden af, og det var som korkapelmester for DRRadiokoret.

Tænkepauser om lyd og ro
Hvad er lyd egentlig, og hvad gør den ved os? Skal vi forsøge at dæmpe den lyd vi kalder støj, eller skal vi lære at åbne ørerne for omverdenens lyde? Den2radio’s Bodil Grue har mødt to lydforskere ved Center for Sound Studies Aarhus Universitet:  Anette Vandsø og Iben Have.

Fortidsfåret, vikingen og uldsejlet.
I den tredje podcast fra Radio Underjordisk om fortidsfåret får vi et indblik i uldsejlets betydning for vikingetiden. Vi er med på dagen for klargøring og søsætning på Vikingeskibsmuseet i Roskilde, og frivillige folk fra bådelaugene er samlet på havnen. Sammen med skipper Jørn Ove Johannsen og gasterne på skibet ”Skjoldungen” er vi med, når båden gøres klar til sejlads. Skjoldungen som fører uldsejl, er en rekonstruktion af en norsk fiskerbåd fra ca. 1030, der blev fundet i Roskilde Fjord i 1962. Vi møder også væveren Anna Nørgaard og bådebyggeren Sune Krohn samt lederen af Tekstilforskningsinstituttet på Københavns Universitet Eva Andersson.

Hall og Jensen præsenterer 1977
I den ottende podcast i Martin Halls og Søren E. Jensens serie om de musikalske halvfjerdsere drejer det sig om 1977 et skelsættende år hvor nye kræfter raser, og gamle stjerner brænder ud. Ian Dury, Throbbing Gristle og James Last, alle markerer de sig om end på hver sin måde.

Ronkedorerne - maj 2023
den2radio’s Ronkedorer mødes med jævne mellemrum, og de har hver medbragt en bog om faglitteratur. Nikolaj Ifversen omtaler Ian Kershaws bog”Personlighed og magt. Jens Raahauge taler om Jakob Eberhardts bog ”Gift – fra dødelig dosis til mirakelmiddel”. Georg Metz har læst Torben Svendrups ”Magtfulde dronninger i middelalderen” og Egon Clausen omtaler til sidst ”Tre søskende – udsendt af Læger uden grænser” redigeret af Merete og Mogens Brix Christensen. De har tre børn, der alle har været udsendt af Læger uden Grænser til nogle af de mest konfliktfyldte og voldelige områder i verden, og de skrev til deres forældre om de oplevelser de havde. Disse breve er hovedindholdet i bogen.

Pharaos klassikere: Jakob Knudsen: En københavner i Vestjylland
Den rige grosserersøn Thorvald Erichsen har læst til præst, for det ønskede hans mor sig sådan. Men det kniber med evnerne, så det kan kun blive til et fattigt embede ovre i Vestjylland, og der er det også lige ved at gå galt, da den nye præst ikke kan beherske sine latteranfald. Men så vender stemningen, da det lykkes den nye præst at omvende den eneste i sognet, der har omvendelse behov. Det er Jakob Knudsens novelle ”En københavner i Vestjylland”, som I kan høre i Pharaos Klassikere i denne uge.

Bebop, Flamenco, Copla, Bolero: Sheila Blanco  
Sheila Blanco er usædvanlig talentfuld. Det gælder som sanger, pianist, komponist og skribent. Podcasten tager udgangspunkt i hendes samarbejde med pianisten Federico Lechner der er optaget af at smelte bebop og tango sammen, men også elsker George Gerschwin. Vi giver også et indtryk af Sheila Blancos arbejde med kvinders lyrik i den berømte Generation -27 i spansk litteratur.

Foto: Anne Eggen