Den2Radio - Uge 22 - 2017

Udsendelse d.27.maj - 2.juni. 2017

InterMetzo
Georg Metz lægger ud med de store danske politiske skandaler - den om DONG sagen, som nu er taget op igen –  og daværende finansminister Bjarne Corydon, der stod for salget og som bestemt ikke er frikendt for den affære, der bliver ved med at stå i et blakket lys, og den om SKAT som også står lysende klar, en skandale uden ende og med Venstres næstformand som hovedansvarlig. Og der er endnu flere store problemer i den nuværende regering, der går mange år tilbage.
Museer skaber viden: Museum sydøstdanmark
I den2radio’s serie ’Museer skaber viden’ taler vi med de museumsfolk, der er med til at gøre museerne til steder, hvor man ikke udelukkende formidler viden, men også skaber den. Serien vil dog også se noget mere overordnet på museerne og i den forbindelse undersøge, hvordan museerne er opbygget, hvorfor de ser ud som de gør, og hvad deres tanker er om museets funktion og forskning. I udsendelsen fortæller administrerende direktør Keld Møller Hansen fra Museum Sydøstdanmark om museet, der er en sammenlægning af flere museer, og hvad det giver af muligheder, og hvordan der også kan være nogle ulemper ved centraliseringen
Salmesang ved reformationen
Vi er nået til den 8. og sidste udsendelse i den2radios serie i anledning af 500 året for reformationen; ’ Salmesang ved reformationen’.
"Folkelig omsyngning" er en betegnelse folkemindeforskere og sanghistorikere bruger om den måde at synge på, hvor folk selv laver om på salmemelodierne. Det er en folkelig kreativitet, som kunne komme til udfoldelse før orglerne blev salmesangsledsagere. Inden da kunne en menighed "synge en degn ned", som det hed. Selvom der naturligvis ikke findes lydoptagelser der er 500 år gamle, så kan senere lydoptagelser -og andre kilder- fortælle os noget om hvordan salmesangen sandsynligvis har lydt igennem tiderne.
Den indre landmand 
I denne uge ser vores landbrugsmedarbejder på de selvbilleder der eksisterer i dansk landbrug. Hvordan ser kollegaerne, lokalsamfundet og de store linier ud fra gårdniveau. Det er naturligvis forskelligt fra gård til gård og en række særlige karakterstika knytter sig til de forskellige driftsformer, som igen giver sig udslag i hvordan man forstår sin særlige plads og rolle i erhvervet og samfundet. Der er mange andre forhold der gør det svært at generalisere, men der er samtidig nogle normer og træk, som så ofte går igen i erhvervets egne medier og historier og i den måde den enkelte landmand beskriver sit erhverv på - at det alligevel giver mening at tegne et portræt af ‘den indre landmand'. Vi begynder dog i gymnasiet.
Politik og litteratur: Mogens Lykketoft 
I disse uger har Georg Metz en række samtaler med politikere, der fortæller om bøger der har haft betydning for dem, og de bliver alle optaget til podcast på den2radio. De foregår på Hovedbiblioteket i København, og denne gang er det Mogens Lykketoft der har gjort sig klar til at møde Georg Metz. Den bog Mogens Lykketoft gerne vil tale om er ’Bukkens fest’ af den peruvianske forfatter Mario Vargas Llosa.
Alice Babs 
Den store svenske sanger Alice Babs var verdensberømt inden man for alvor overgav sig i Sverige, hun var ikke seriøs nok og lidt for poppet, mente visse meningsdannere, men efterhånden kom de alle til at elske hende, og om hendes stemme kan man i den grad bruge ordet ’ekvilibrist’ - swing og jazz var hendes foretrukne stilart. Hør mere om Alice Babs i denne uge her på den2radio.
Pontoppidan Krønike ’De vises sten’ 
Den lille afslutningstekst i Krøniker er en dyster misantropisk lille fabel om den unge mand, der drager ud i verden for at finde De Vises Sten og til sidst møder en illusionsløs blindet og fordrevet konge ude i en ørken. Han smiler og virker fuldstændig tilfreds, rolig og afbalanceret. Han må da have fundet de vises sten, livets store hemmelighed.
Nordisk litteratur over grænserne 
I denne uge kan I høre om de håndgribelige forbindelser der er imellem de nordiske landes litteratur, ikke bare noget så luftigt som inspiration, men mere konkret som at en nordisk forfatter udgiver sine bøger på et forlag i et andet nordisk land eller rent fysisk bryder op og flytter til et andet nordisk land. Det er Jørgen Haugan, norsk lektor ved Københavns Universitet, der fortæller om de norske forfatteres forhold til Danmark.
Islamiske dynastier og kunst 
den2radio’s serie om Islamiske dynastier og kunst er nået til den sidste udsendelse – nr 21, og den   handler om hvad der skete, da den arabiske verden i midten af 1800 tallet for alvor fik kontakt med Europa. Det fortæller professor Jakob Skovgaard-Petersen om.

Foto: Anne Eggen