Den2Radio - Uge 22 - 2018

Udsendelse d. 26.maj - 1.juni. 2018

Her er den2radio stadig i jubilæumshumør. Vi fejrer vores 10 års jubilæum hele maj måned. Og der er mange lyttere, der har støttet os, økonomisk –  det siger vi mange tak for, det er vi virkelig taknemmelige over, og ’Støt den2radio’ knappen ligger nemt tilgængelig forrest på hjemmesiden.

Intermetzo
Georg Metz har fat i kronprinsen, ikke så meget pga hans 50 års fødselsdag som hans medlemskab af Den internationale olympiske Komité IOC. Han skal holdes i kortere snor, mener statsministeren efter at han er gået imod den danske regerings temmelig håndfaste politik i spørgsmålet om de russiske atleters deltagelse i legene. 

den2sport
Mere om VM i fodbold, som starter 14. juni i Rusland. Den2Sport har tjekket den russiske grønsvær forud for fodboldens største begivenhed. Mød historikeren Stanis Elsborg i en samtale om Putin, sport, national identitet og stormagtsdrømme, og chefen for Play the Game, Jens Sejer Andersen, der fortæller om det nye FIFA, russisk statsdoping, korruption og et VM plaget af fortidens synder.

4 franske komponister over for 4 danske i 4 århundreder, 1800 tallet
4 franske komponister overfor 4 danske komponister i 4 århundreder er en lille serie på den2radio. Det er 1800 tallet det handler om denne gang og komponisterne Hector Berlioz og Christoph Ernst Friedrich Weyse. Den ene er fremadskuende og banebrydende indenfor den romantiske symfonimusik, den anden er tilbageskuende og fra begyndelse mest i den wienerklassiske stil, men han lagde også udspringet til den danske romantik. 

Kastesigten
Teatermagasinet Kastesigten indhenter i denne uge de sidste premierer inden sommerferien. Vi er forbi Det Kongelige med Fix and Foxys Landet uden drømme, blandet ind i Madame Nielsens og Christian Lollikes maskespil på teater Sort/Hvid og får genbesøgt en gammel klassiker, der som klassikere nu engang gør det, virker lige så relevant i dag, som dengang. Lad ikke temperaturerne snyde jer, der er stadig et par gode uger tilbage af teatersæsonen, som i de næste to står i teaterfestivalens tegn.

Johannes Jørgensen 1
Stemningernes digter par excellence er Johannes Jørgensen. den2radio sender to udsendelser om den verdensberømte forfatter, og den første er på i denne uge.
Johannes Jørgensen blev født i Svendborg i 1866 og levede frem til 1956, så han blev næsten 90 år.  Han er mest kendt for sin fremtrædende rolle i indførelsen af symbolismen i dansk litteratur og helgenbiografierne Frans af Assisi, Katerina af Siena og Birgitta af Vadstena. Særligt biografien om Frans af Assisi gav Jørgensen et internationalt gennembrud, og han boede i Assisi i over halvdelen af sit liv. I denne udsendelse fortæller Stig Holsting, der er formand for Johannes Jørgensen Selskabet, om Jørgensens liv frem til 1914, hvor den elskede ven maleren Mogens Ballin dør og efterlader Jørgensen i dyb sorg.

New York New York 1
I 2009 udsendte journalisten Anne Mette Lundtofte bogen ”New York New York”, hvor hun følger i 10 newyorkerkunstneres fodspor rundt i byen og får deres fortællinger om byen. Forfatteren Paul Auster fortæller om Midtowns betydning i hans liv, Fab Five Freddie om hvordan han og vennerne i Bronx skabte rap-musikken, Gay Talese om det eksklusive Upper East Side, John Cale om Lower East Side og Philippe Petit om Ground Zero, hvor han engang dansede på line mellem World Trade Centers to tårne. Hver især fortæller de om deres kvarter, dets historie, indbyggere, restauranter, barer og hemmelige steder, men de fortæller også deres egen historie, der altid er vævet uløseligt sammen med New Yorks og i dette første afsnit er det forfatteren Frederic Tuten, hun interviewer. 

Du har en revolutionær forpligtelse
"Du har en revolutionær forpligtelse" er et udsagn aktivisten Lis Rasmussen blev mødt med, da hun blev overbevist om, at det havde hun jo nok. I udsendelsen fortæller hun om engagement, mødet med Vietnam-komiteerne, politivold, demonstrationer og kvinders plads. Udsendelsen er et historisk tidsbillede oplevet på første parket med musik til lejligheden.

Fordelen ved en ulempe: Om vrede
’Slip vreden’ er en vending som psykoterapeut Lisbeth Nuka Pedersen støder på i sit arbejde, men hun er ikke enig i at vreden er noget der skal slippes. ’Vreden er i stedet en følelse vi skal tage vare på’ siger hun. den2radio taler med Lisbeth Nuka Pedersen, der fortæller hvordan hun selv har lært at udtrykke sin vrede. Hun er ikke vokset op med at det er en selvfølge at have lov til at vise sine følelser og er derfor først som voksen begyndt at udtrykke vrede.