Den2Radio - Uge 22 - 2020

Udsendelse d.23. - 29. maj. 2020

Midt i maj måned lysner livet på flere måder først og fremmest med et Danmark der langsomt bliver til at kende igen. den2radio kan lytterne altid kende med de faste podcasts om kultur og samfund, og vi takker for støtte til at fortsætte den non-kommercielle radio, der aldrig har modtaget en krone i statsstøtte, men udelukkende er støttet af fonde og nævn. 

InterMetzo
En dansk statsminister kan godt agere som landsfader, siger Georg Metz. Uanset at den noget flove metafor ikke har haft livskraft siden Stauning, kan man med sindsro samles om en faderskikkelse, men landsmoder – den går ikke. Mange opfatter Mette Frederiksens pressemøder som henvendt til mindreårige, men der er siger og skriver 1.156.138 danskere der hører til kategorien børn.

Design: Tekstilindustrien trænger til en revolution
Hvordan kan tekstilproduktion og tøjdesign blive klimavenlig, bæredygtig og holdbart? Den2radio sender en podcast hvor vi møder to unge, der fra hver deres vinkel beskæftiger sig med tekstiler. Den ene er designstuderende, den anden studerer og indsamler videnskabelig forskning om bl.a.  bæredygtig tekstilproduktion og processer. De vil begge slå et slag for at finde nye veje og vende den tonstunge tekstilindustri, så de miljøbelastende spor bliver mindre end i dag. Men som den ene siger: vi bygger skibet, mens vi sejler!

Grænselandshistorier 7
I den meget aktuelle serie om grænselandet mellem Kongeåen og Ejderen er Jørgen Johansen og Finn Slumstrup kommet til Flensborg. De går fra hovedgaden til Helligåndskirken med Bjørn Nørgaards udsmykning og videre frem til Flensborghus og Flensborg kirkegård, hvor Istedløven nu troner igen, nu med et lidt andet budskab end første gang, den sad her.

Talebobler 4
Egon Clausen fortsætter sine ture i det vestjyske. I dag befinder han sig i et øde og forblæst område et par kilometer nord for fyrtårnet ved Blåvands Huk. Her er han standset ved en flad, rektangulær forhøjning i terrænet, for her lå i sin tid en lejr, der hed Blåvandlejren. En af dens barakker hed Børnebarakken, for i sommeren 1945 boede her en gruppe russiske børn, som nazisterne med vold og magt havde fjernet fra deres forældre.

Når det hele endelig er forbi
Da anden verdenskrig endelig var forbi, havde vi som nation travlt med at komme videre. Det lykkes også hurtigt at få hjulene i Danmark i gang igen, men der var et psykologisk efterslæb der vedrørte de danske jøder, modstandsfolk, politifolk og andre der havde befundet sig i livstruende situationer. I mange tilfælde blev de og deres familier hårdt ramt, for vi havde ikke de diagnoser vi har i dag. Man vidste ikke hvordan man skulle hjælp dem der udviklede psykiske lidelser. På baggrund af de observationer man lavede dengang, der udmøntede sig i begreber som PTSD og KZ-syndrom, har vi i dag diagnoser der blandt andet er relevante i forbindelse med migrantkrisen og til at tage hånd om danske soldater, når de vender hjem fra krigszoner. Det er psykolog Anne Agerbo der fortæller.

The Byrds 3
The Byrds var i 1960’erne dem der satte strøm til folkemusik. Vi sender i disse uger en serie om rockgruppen som Erik Kramshøj har tilrettelagt, og det er det 3. program vi er nået til og her hører vi foruden The Byrds også om Buffalo Springfield, The Hollies, Crosby Stills Nash og Judy Blueeyes- alias ikonet i amerikansk folkemusik, Judy Collins.
The Byrds videreudvikling får i løbet af sluttresserne endnu større betydning for rockmusikkens absorbering af og integrering i andre musikformer.

Pharaos Klassikere, Fjorten dage i Jylland 7
I denne uges to kapitler af Blichers fortælling ”Fjorten Dage i Jylland” møder vi natmændene, de omvandrende sigøjnere på heden, der lever i deres eget parallelsamfund med eget sprog og egne skikke. Ikke mindst bliver vi præsenteret for den gådefulde ”Lange Margrethe”, en høj, mandhaftig kvinde, som åbenbart besidder stor magt blandt natmandsfolket og som lige strejfede baronens selskab under Snabsthinget i Viborg.

H.C.Andersen, Gåseurten
H.C.Andersen har heldigvis skrevet mange fantastiske eventyr, så der er nok at tage af og i denne uge er det ’Gåseurten’ vi sender læst af Lily Broberg. Den udkom i 1838 og i et brev skriver han: ’Jeg har fuldendt et nyt eventyr, Gåseurten, der er ganske rørende, jeg håber den lokker dug fra alle blå øjne, ja måske endogså de brune’.

Museer skaber viden, Gamle fugle giver ny viden
På zoologiske museer er der store samlinger af dyr. De har været vigtige til den beskrivelse, man har lavet af dyrene ud fra deres former. I dag kan samlingerne tjene et nyt formål, for med de muligheder man har fået med DNA-undersøgelser, kan man nu give en beskrivelse, der kan rykke rundt på dyrenes slægtskabsforhold. I udsendelsen viser professor Jon Fjeldså rundt på Statens Naturhistoriske Museums store fuglesamling, og han giver eksempler på to fugle, der er indsamlet af danske forskere, og han fortæller hvordan en noget tvivlsom tidligere beskrivelse kunne afvises efter DNA-analyser, så nu er fuglene sat ind i en ny sammenhæng, der bestemt ikke gør dem mindre interessante. 

Foto: Anne Eggen