Den2Radio - Uge 22 - 2022

Udsendelse d.28.maj - 3.juni.2022

InterMetzo
I præsident Zelinskys markedsføring af den ukrainske modstand hæfter Vesten sig gerne ved ukrainernes militære fremskridt. Men billedet af 144 millioner russere over for 44 millioner ukrainere forestiller en anden virkelighed. Det muskelsvulmende NATO står endnu stærkere end før med to vigtige lande på tærsklen, men krigen kan kun afgøres ved besindige indrømmelser, så utallige liv og enorme værdier spares, og den naive oprustning igen kan vendes til det modsatte.

Design 1. Tekstilindustrien
Designede produkter er en del af vores hverdag. Når ideen og nødvendigheden skaber behovet for en ting, går processen med formgivning og overvejelser om funktionalitet og bæredygtighed i gang.
I podcasten møder du designstuderende Sofie Piil Grau og Co-Founder og researcher Markus Hatting fra Tekstilrevolutionen – en tænketank for tekstilproduktion. Begge er 100% engageret i at gøre noget ved Tekstilindustriens tonstunge ikke bæredygtige produktion. De vil være med til at forandre den forurenende tøjbranche, men efterlyser også forbrugernes deltagelse og ansvarlighed og vil gerne formidle både "opdragelse" og viden.

Det finske dirigentmirakel 8. Paavo Berglund og Eva Ollikainen. 
I denne uge sender vi den 8. og sidste podcast i serien om 'Det finske dirigentmirakel’. 16 finske dirigenter i alt og i hver podcast er der et indslag med en dansk dirigent eller musiker eller producent der fortæller om Jorma Panula og det finske musikliv og Sibelius Akademiet. De to sidste er den store gamle nu afdøde Paavo Berglund og den 40årige Eva Ollikainen. I indslaget er det tidligere producer ved DR Niels Peters der fortæller om Paavo Berglund.

Kinesere i Danmark 1
For de fleste danskere er begivenheder i Kina som Det store spring fremad, Kulturrevolutionen og demonstrationerne i 1989 noget man læser om i historiebøgerne. For Aihua Yan er det omstændigheder, der har været rammen om hendes liv, og som førte frem til, at hun endte i Danmark. I den første af to udsendelser kan I høre om hendes liv som barn af forældre, der var intellektuelle og derfor fjender. Samfundet ændrede sig i Kina, og med Kulturrevolutionens ophør, fik Aihua Yan nye muligheder.

Karmelitterinderne samtaler. Francis Poulenc
Den franske komponist Francis Poulenc fik en bestilling på en opera, da han var i 50’erne og havde en god karriere bag sig med mange orkester-og kammermusikværker bag sig, men ingen opera, og det havde han drømt om at komponere siden han var helt ung. Forlægget var et teaterstykke om den franske revolution og alle de klostre der blev lukket i forlængelse af den, og nonner og munke blev dræbt. Karmelitterinderne – en katolsk nonneorden – hører her til i byen Compiegne og de bliver fanget og anklaget og fængslet for kontrarevolutionær virksomhed. De bliver også anklaget for at opbevare folkefjendtlige skrifter, bønner og biblen og den slags, og derfor bliver de alle dømt til døden. De synger sammen en bøn, mens de stiger op på guillotinen en for en, og musikken viser ganske tydeligt, hvornår hver enkelt får skilt hoved fra halsen, og til sidst er der kun en tilbage der synger, inden det er helt slut.  Det er virkelig en barsk slutning på en opera.

Pharaos Klassikere. En Digters Bazar, 15 En rejseskildring af H. C. Andersen
I Pharaos Klassikere skal vi endnu en gang følge H. C. Andersen på hans store rejse 1840-41 fra København gennem Tyskland og Italien, over Middelhavet til Athen. Og nu står han så over for en stor tærskel. Han skal forlade Europa og sætte sin fod på Asiens jord. Det sker i Smyrna, den by vi i dag kalder Izmir, hvor han går i land og studerer folkelivet før han sejler videre mod nord-øst for at nå til rejsens endemål: Constantinopel, som i dag hedder Istanbul. 

Essays 4.
5 podcast om genren Essays sender den2radio – genudsendelser som den nu afdøde Thorkild Borup-Jensen leder os igennem. Han har indgående beskæftiget sig med essayet og begynder 400 år tilbage med essayets fader den franske adelsmand Michel de Montaigne. I denne fjerde udsendelse fortæller Thorkild Borup Jensen om Knud Sønderby og Martin A. Hansen som essayister. 

Verden af i går 1
I de næste 21 uger genudsender den2radio en luksusudgave af Stefan Zweigs verdensberømte erindringsværk ’Verden af i går’ læst af Karsten Pharao. Zweig var en meget berømt forfatter i mellemkrigstiden, men nazismen drev ham fra sit hjemland Østrig, og efter et længere ophold i England rejste han med sin kone via USA til Brasilien. Her begyndte han at skrive sit erindringsværk, der udkom posthumt, for i 1942 begik ægteparret selvmord under indtryk af nazismens fremmarch og sammenbruddet af alle den gamle civilisations værdier.
”Verden af i går” er oversat af Helge Kjærgaard.

Bob Dylan 1 
den2radio genudsender nu 10 podcast om sangeren Bob Dylan. Filminstruktør og forfatter Christian Braad Thomsen og journalist Erik Kramshøj tegner et portræt af Bob Dylan. De enkelte udsendelser beskæftiger sig med en karakteristisk epoke i Bob Dylans udvikling, i 1960'erne således hans protestsange, der var soundtrack til ungdomsoprøret, samt hans elektriske, surrealistiske og syrerealistiske sange, der blev til i forbindelse med stofpåvirkning. I 1970'erne fandt han hvile i den mere enkle country-musik, men skrev også smertelige skilsmissesange - og i 1980'erne blev han kristen fundamentalist. Fra midt i 1990'erne udsendte han en række fremragende albums, hvor han vedkendte sig sin alder og forberedte sig på døden - og i det nye årtusind har han sågar udsendt et album med julesange. Den første podcast tager Christian Braad Thomsen sig af, og den handler om Bob Dylans rødder i den sorte blues, den hvide countrymusik og den irske og skotske folkemusik.

Foto: den2radio