Den2Radio - Uge 23 - 2017

Udsendelse d.3.-9.juni. 2017

Intermetzo
Georg Metz går ind til benet i sit Intermetzo. Det værste er egentlig ikke at Donald Trump ikke ved noget, det værste er at han ikke har anelse om, hvad han ikke ved. Overskriften er: For enhver disruption. Belejligt ikke at vide, hvad man ikke ved.  
Museer skaber viden
den2radio’s serie ’Museer skaber viden’ fortæller denne gang om Maglebyskatten, som var en stor skat med mange mønter, der blev fundet i 2012 ved Magleby på Møn. Museumsinspektør Kasper Wurr Stjernqvist fortæller i udsendelsen om udgravningen, og mulighederne for at sætte den ind i en arkæologisk sammenhæng. Skatten blev fundet ved hjælp af en metaldetektor, og man kan i udsendelsen høre om, hvordan det praktiske samarbejde med detektorførerne foregår.
AT-BO 
NærHeden er en ny bydel ved Hedehusene. ’Fremtidens forstad’ kalder de den, og det skal hverken være et parcelhuskvarter eller en ghetto med alment nyttige høje boligblokke med store unyttige græsarealer imellem. Her er grundene små, og der skal lægges vægt på fællesskabet. Det kan kaldes "socialt bæredygtigt". 
Internationale danske klassiske solister
den2radio’s serie ’Internationale danske klassiske solister’ præsenterer denne gang en organist med stor koncertvirksomhed, Jens E. Christensen. Han er organist i Vor Frelsers kirke på Christianshavn, men han har meget travlt med meget andet end at spille til gudstjenester. Han har givet orgelkoncerter mange steder i verden f.x. i Rusland med adskillige koncertturnéer, og da Sct. Petersborg Filharmonien skulle have indviet sit nye orgel, var det Jens E. Christensen der blev inviteret til det. Japan og alle de europæiske lande har også haft inviteret ham til at give koncerter.
Da solen forsvandt
Fund af store mængder guldofringer og træernes årringe så smalle, at de næsten ikke er synlige, vidner om, at der har været noget helt specielt og uheldsvarslende i gærde i år 536. Men hvad var det der skete, og hvordan klarede folk sig igennem et år, hvor frosten ikke ville slippe sit tag, solen kun anedes, som et svagt, blåligt skær og månen og stjernerne næppe sås på nattehimlen? den2radio var med i guldrummet på Nationalmuseet, hvor museumsinspektør, Morten Axboe, berettede om historier fra en fjern fortid - en tid, som næppe nogle vil ønske kom igen.
EuropaProfilen
’De dage hvor vi her i Europa kunne regne med andre end os selv – underforstået USA – de dage er forbi’ sådan sagde den tyske kansler Angela Merkel i en bemærkelsesværdig tale på et vælgermøde i Sydtyskland. ”Vi europæere må tage vores skæbne i egen hånd, selvfølgelig i venskab med Storbritannien, med USA og som gode naboer til Rusland og andre – men vi er nødt til at forstå, at vi selv skal kæmpe for vores egen fremtid”. Det er den2radio’s faste program om Europas politik ’EuropaProfilen’, hvor I også kan høre uddrag af en debat om fremtidens EU med medlem af Europa-Parlamentet Morten Løkkegaard, journalist Per Nyholm og EU-ekspert professor Marlene Wind - arrangeret af Magasinet Europa.
Den røde sofa
Den røde sofa har for en gangs skyld skiftet bibliotek. Normalt står den på Hovedbiblioteket i København, men denne gang er den på Holstebro bibliotek, og i den sidder Louise Juhl Dalsgaard og Christoffer Boserup Skov. Louise Juhl Dalsgaard er uddannet bibliotekar ved Den danske Biblioteksskole og som forfatter skriver hun tekster, der henvender sig til verden. Hendes eksperimenterende prosa er spontane reaktioner på det ubegribelige, formet i et nøgent sprog der efterlader læseren spørgende, og det er hendes forfatterskab, som cand. mag Christoffer Boserup Skov taler med hende om. De snakker også om at vokse op i Nordjylland med en forfatter i maven, om at få sin litterære debut, og om hvorfor man overhovedet bliver forfatter til at begynde med.
Nordisk litteratur over grænserne
I slutningen af 1800 tallet var København i kraft af Georg Brandes et centrum for hele Norden, og den2radio’s serie om nordiske forfattere på tværs af grænserne fortsætter med de svenske forfatteres forhold til Danmark – ikke mindst August Strindberg som i et par år op til år 1900 boede i København, et par år der blev ret afgørende i hans karriere. Det er Gunnar Syhrén – tidligere svensk lektor ved Københavns Universitet, der fortæller til Karsten Pharao.