Den2Radio - Uge 23 - 2018

Udsendelse d.2. - 8. juni. 2018

Intermetzo
Charles de Gaulle, der kom til magten i Frankrig for 60 år siden, det var lige præcis d.1.juni. En præsident man husker og som var nem at karikere med hans højde og meget store næse, men sandelig også en leder der forsvarede sit fædreland i svære tider. Overskriften er ’Frankrigs sjæl’ og ’Manden der tog et helt land og dets skæbne på sig’.

EuropaProfilen
I den2radio’s faste rubrik ’EuropaProfilen’ skal vi møde Grethe Kern Jespersen. Hun er leder af den selvejende institution FRIGG, som arbejder med at rykke beboerne i Mjølnerparken tættere på arbejdsmarkedet. Hun fortæller – også som et apropos til den seneste delaftale til den såkaldte ghettoplan – om arbejdet med integration i Mjølnerparken på Nørrebro i København.

Kort men godt
Kort men godt er den lille rubrik vi har på den2radio, når vi har noget kort men godt, og det har vi i denne uge. Det at forfatteren Jesper Wung-Sung har skrevet en bog om sine oldeforældre – og især om oldefarens ankomst til Danmark som udstillingsgenstand i Tivoli – har fået Jens Raahauge til at kigge nærmere på de mange udstillinger, der blev afholdt i perioden mellem 1880 og 1909.

Mor Danmark på B&W
B&W - engang Danmarks største skibsværft, blev grundlagt 1846 på Christianshavn Overgaden Neden Vandet, og i 1996 gik værftet konkurs. I en lille podcast møder vi Mor Danmark, alias Kirsten Sørensen,  der sidst i 60érne blev materialekontrollør på maskinfabrikken. Hendes fortælling er en industrihistorie om kvinder på arbejdsmarkedet, kolleger og stolthed.

Ronkedorerne
Ronkedorerne er jo de gode litterære folk vi har på redaktionen, og Ronkedorer kalder de sig selv. I denne uge er Georg Metz, Egon Clausen og Jens Raahauge på banen med hver sin faglitterære bog. Egon Clausen fortæller om bogen: ’Vi troede ikke det kunne ske her’, der beskriver Jugoslaviens sammenbrud. Forfatteren er Christian Axboe Nielsen og den giver et overblik over Jugoslaviens historie i 1900-tallet, hvor landet i 1960erne blev et relativt frit, velstående og velfungerende samfund. Jens Raahauge har læst ’Bare fordi at – sprog og forestillinger i udlændingedebatten’ af Knud Lindholm Lau. Den handler om det populistiske sprog og dokumenterer den diskriminerende omtale af etniske og religiøse minoriteter og omtalens konsekvenser. Georg Metz har læst ’Ved verdens ende’ af Michael Pye. Den handler om at fundamentet for den moderne verden blev lagt rundt om Nordsøen i Middelalderen og gør op med forestillingen om de mørke, krigeriske nordboer og genopdager vikingerne og deres nabofolks rolle i Europas store historie. 

LTI – Det tredije riges sprog
Og i fortsættelse af Knud Lindholm Lau’s bog ’Bare fordi at’ genudsender den2radio en udsendelse om Victor Klemperers banebrydende bog om det tredje riges sprog "Lingua Tertii Imperii" med undertitlen  ’En filologs notesbog’. Victor Klemperer var jøde, han var professor i romanske sprog i Dresden og gift med Eva, der var ikke-jødisk. Han mistede alle sine borgerrettigheder, og sammen med de tilbageværende jøder blev han og konen stuvet af vejen i et af byens jødehuse. På trods af en konstant frygt for at blive sendt i koncentrationslejr fortsatte han ufortrødent med sine optegnelser om den tiltagende nazistiske inficering af det tyske sprog.

New York New York 2
Sammen med ti berømte beboere går Anne Mette Lundtofte på opdagelse i New York. Forfatteren Paul Auster fortæller i dette program om Midtowns betydning i hans liv, og vi skal høre en anekdote fra hans barndom som peger frem imod hans senere forfatterkarriere.

Johannes Jørgensen 2
Og der er mere litteratur nu om Johannes Jørgensen. Hans internationale udsyn og hans evindelige ophold i diverse togkupeer har efterladt indtrykket af en digter, som havde verden som sit egentlige hjemsted. Et liv som var præget af mødet med en lang række af samtidens fremmeste italienske kunstnere og platoniske kærlighedsforhold. Men også en stigende trang til at finde åndelig ro.

Concha Buika
den2radio har lånt en udsendelse fra RadioJazz om den spanske sangerinde - Concha Buika. Hun har udgivet en cd med titlen ’Vivir sin miedo’ – ’At leve uden frygt’, og det kunne være overskriften på hendes liv som er fyldt med smerte og længsel. Concha Buika benytter hele sin enorme musikalitet til at give sig selv til publikum.

Fot: S. Nordholt