Den2Radio - Uge 23 - 2022

Udsendelse d.4. - 10.juni. 2022

InterMetzo
Omkring solen for milliarder af år siden fandt mængder af is, grus og sten sammen i gas-og klippeplaneter. Nogle var for kolde, nogle var for varme, nogle var for små og andre for store. ’En planet skilte sig ud. Af stadig uforklarlige årsager begyndte tidlige markører af liv i ufattelige mængder at dele sig i vitale mere komplekse kæder og kolonier og udviklede ad naturens genveje både syn og sanser. Så gik der mange år, hvor stjernen stadig lyste usynligt, og de mangecellede organismer rejste sig på to ben: Menneskeaber, hobitter, Adam og Eva, Moses og Aron, Jesus og Maria, Napoleon, Josephine, Beethoven, Hitler, Stauning, Mozart, Goya – og Inger Støjberg - hærskarer af kendte og ukendte henholdsvis forbilleder og vrangbilleder. 

Psykisk arbejdsmiljø 4: Arbejdsglæde
Arbejdsglæde er temaet for denne uges podcast i serien om Psykisk arbejdsmiljø. Arbejdsglæde – måske nok et moderne fænomen, der er udviklet sammen med industri og lønarbejde. Men oplever alle med et lønarbejde automatisk arbejdsglæde? Eller er det kun i særlige tilfælde under bestemte forudsætninger?  Udspringer arbejdsglæde af relationer eller arbejdsprodukter?

Tage Baumann og den tyske efterkrigstids schlagermusik 15
I Tage Baumanns schlagerkrønike handler det denne gang stort set kun om et enkelt år i den store tyske historie, ja faktisk kun om en enkelt dato: 9.november 1989.

Kinesere i Danmark 2
For de fleste danskere er begivenheder i Kina som Det store spring fremad, Kulturrevolutionen og demonstrationerne i 1989 noget man læser om i historiebøgerne. For Aihua Yan er det omstændigheder, der har været rammen om hendes liv, og som førte frem til, at hun endte i Danmark. I den anden podcast om kinesere i Danmark fortæller Aihua Yan, at hun følte sig meget alene lige da hun kom til Danmark som politisk flygtning. Det var efter demonstrationerne i 1989, ikke fordi hun selv havde deltaget, men fordi hun havde hjulpet andre. Det med at hjælpe andre, har været en stor del af Aihua Yans virke i Danmark, men hun har også været direkte involveret i politisk arbejde.

Håndværk: Automekaniker.
Under 20 % af en ungdomsårgang vælger en erhvervsfaglig uddannelse.  Regeringens mål er at mindst 25% skal vælge en erhvervsfaglig retning, men der er langt igen og prognoser viser, at der vil være katastrofalt mangel på faglærte inden for alle fag i en snarlig fremtid. Nogle siger, at der kommer til at mangle 30.000 bare i 2025.
I denne podcast om Håndværk møder vi to lærlinge Christian og Mark, der begge er bidt af en gal motor. Endnu er fremtiden ikke sat på skinner, men at være med i et pit team, have sit eget gokartsted for unge eller eget værksted med speciale er nogle af drømmene.

Bob Dylan 2
den2radio genudsender nu og hen over sommeren en serie på 10 podcast om sangeren og sangskriveren Bob Dylan, som filminstruktøren og forfatteren Christian Braad Thomsen og journalisten Erik Kramshøj har produceret til os. I denne podcast skal vi høre om 1960’erne, hvor han sang om social uretfærdighed og den kolde krigs nærværende atomtrussel. Tiderne skifter også i dag, og løgnene regner stadig ned over os. Vi skal høre om Bob Dylans protestsange, og vi skal naturligvis også lytte til dem.

Pharaos klassikere: En Digters Bazar, 16 - En rejseskildring af H. C. Andersen
I En Digters Bazar er H. C. Andersen for alvor nået til bazarernes by, til Istanbul som den gang hed Constantinopel, Tyrkiets myldrende hovedstad, som ofte får Andersen til at sammenligne med de store europæiske byer. Og tyrkerne fremtræder så åbne og ærlige, så Andersens bliver ganske charmeret.

Essays 5
Her på den2radio sender vi i denne uge den 5. og sidste podcast om genren essay. Vi begyndte for 400 år siden med essayets fader Michel de Montaigne videre over Holberg og Johannes V.Jensen og Jacob Paludan, Knud Sønderby og Martin A. Hansen til den sidste i denne uge:  Susanne Brøgger og Klaus Rifbjerg. Det er Thorkild Borup der fortæller om ’Min indre posedame’ af Susanne Brøgger og ’Glæden ved vin’ af Klaus Rifbjerg.
   
Verden af i går 2

Gennem 21 afsnit sender den2radio hen over sommeren Stefan Zweigs erindringsværk: ’Verden af i går’. Stefan Zweig var en meget berømt forfatter i mellemkrigstiden, men nazismen drev ham fra sit hjemland Østrig, og efter et længere ophold i England rejste han med sin kone via USA til Brasilien. Her begyndte han at skrive sit erindringsværk, der udkom posthumt, for i 1942 begik ægteparret selvmord under indtryk af nazismens fremmarch og sammenbruddet af alle den gamle civilisations værdier. Karsten Pharao læser og vi skal høre andet afsnit.

Foto: Anne Eggen