Den2Radio - Uge 20 - 2023
Udsendelse d.13. - 19. maj. 2023
Intermetzo
Den engelske historie er ikke mindst for kongernes vedkommende temmelig bister. Charles d.1. blev halshugget i 1649. Hans søn Charles var i eksil under den engelske borgerkrig, der sluttede med hans fars henrettelse, og han blev så kronet til konge – Charles d.2 og døde i 1685. Charles d.3.kom så til 338 år efter nemlig med kroningen i Westminster Abbey lørdag d.6.maj. Efter at være blevet salvet bag et gardin på sin bare mave med olie fra Jerusalem har Charles d.3. sit livs store og eneste chance for at få kontakt etableret mellem forkærligheden for hans mor og ham selv i egen ret. En umulig opgave. Desuden opfatter han utvivlsomt flertallet af sine undersåtter, der tankeløst stemte hans land ud af EU som tumper, og de konservative, regeringen og brede kredse af Labour, som det der er værre.
Kort men godt. Carl Johan og hans sø-ekvipering
Kort men godt er en lille historie som vi sender når vi har noget kort men godt. Og i denne uge handler det om Carl Johan Sørensen, der var født ind i en fiskerfamilie i Esbjerg. Det var også meningen at han skulle være fisker lige som sin far, men det kan ikke lade sig gøre, når man bliver søsyg ved den blotte tanke. Så hans mor fandt en læreplads til ham ved den lokale herreekviperingshandler i Esbjerg, og det endte med et slags kompromis for han skabte en forretning ved havnen med salg af alt mulig sø- ekvipering.
Leg med lydbidder
den2radio tager fat på begrebet sampling - det at bruge små bidder af lyd som kompositoriske byggesten i musiknumre. Lydbidderne kommer ofte fra tidligere musikudgivelser, så når sampling optræder i medierne, er det ofte med historier om brud på ophavsretten, retssager og økonomiske kompensationer. Men det skal det ikke handle om i denne omgang. I stedet går den2radios Kasper Jepsen i dybden med, hvordan man komponerer - og leger - med lydbidder. I skal også møde Ingeborg Okkels Ph.d. i musik og indehaver af Lydvaerk.dk, Anders Reuter Ph.d. ved musikvidenskab på Københavns Universitet og musiker Lasse Corfitzen.
Fransk-danske forbindelser
De fransk-danske kunstforbindelser under enevælden har sat sig fysiske spor især i København med f.x rytterstauen af Frederik d.5.foran Amalienborg, som er skabt af Jacques-Francois-Joseph Saly. Men der er også arkitekten Nicolas- Henri Jardin, og de to vil museumsinspektør Ulla Kjær fortælle om i podcasten. Der var i mange år en vigtig påvirkning fra Frankrig, hvor franskmænd tog til Danmark for at arbejde og på den måde bidrog til den danske kultur. Den franske indflydelse blev efter tiden med Struense mødt med en modreaktion, hvor udlændinge blev uønskede, og Danmark mistede derfor både Jardin og Saly, der tog tilbage til Frankrig. Herefter lukkede Danmark mere og mere om sig selv, mens riget blev mindre og mindre.
4 franske komponister overfor 4 danske i 400 år. 1800 tallet
4 franske komponister overfor 4 danske komponister i 4 århundreder er en lille serie på den2radio. Det er 1800 tallet det handler om denne gang og komponisterne Hector Berlioz og Christoph Ernst Friedrich Weyse. Den ene er fremadskuende og banebrydende indenfor den romantiske symfonimusik, den anden er tilbageskuende og fra begyndelse mest i den wienerklassiske stil, men han lagde også udspringet til den danske romantik.
Kina handel
I 1732 fik Asiatisk Kompagni dansk eneret til at handle med Kina. Så stod man med det problem om, hvordan man sejler om på den anden side af jorden og køber varer i et land, man ikke har handelserfaringer med. Der blev oparbejdet erfaring efterhånden, som Asiatisk Kompagni kunne bruge, men når man laver den beskrivelse, kan det godt lyde noget upersonligt, for hvor er menneskene, der står bag forretningen. Det har museumsinspektør Benjamin Asmussen fra Museet for Søfart sat sig for at udforske og er nået frem til, at netværket mellem de enkelte personer har været lige så vigtige som de formelle strukturer som kompagniet og staten opstillede, så det var en tid med udtalt nepotisme, men den kunne måske være en fordel?
Pharaos klassikere: Amalie Skram: Glæde (1899)
Endnu en novelle af Amalie Skram skal I høre i denne uge. Den hedder ”Glæde”, og det kan virke lidt paradoksalt, da den handler om en ensom, hjertesyg, døende kvinde. Men hun kommer faktisk til at glæde sig til døden. Teksten stammer – lige som ”Det røde Gardin” i sidste uge – fra samlingen med korte fortællinger, der under titlen ”Sommer” udkom i 1899.
100 års brasiliansk poesi
’OPSLUGT AF LIVET’ er titlen på en samling brasiliansk poesi - samlet, redigeret og oversat af forfatteren Peter Poulsen. Han studerede litteraturvidenskab ved Københavns universitet i 1960’erne og flyttede derefter et par år til Brasilien, og efter han kom tilbage, tog han en bifagseksamen i portugisisk. Det er den2radios Anette Bruun Johansen, der taler med Peter Poulsen.
Hall og Jensen præsenterer 1976
I det syvende program i Martin Halls og Søren E. Jensens serie om de musikalske halvfjerdsere er vi nu nået til 1976, hvor punken for alvor begynder at vise sit ansigt. Vi skal desuden stifte bekendtskab med et af tidens store instrumenter synthesizeren Moog samt to managers, der begge mente, at kunstnerne selv var sekundære for enhver sand succes.
Foto: den2radio