Den2Radio - Uge 24 - 2019

Udsendelse d. 8. - 14. juni. 2019

Intermetzo
Folketingsvalget er overstået og vi venter på en ny kulturpolitik. Kulturpolitikken byder sjældent på andre storslåetheder end eksempelvis genopbygning af Frihedsmuseet eller reklameradio. Ellers er det meste nedskæringer forklædt som sammenlægninger. Aldrig ALDRIG det mindste om incitamenter for kunstnere og ophjælpning af kunstens vilkår. Den udgående kulturminister har opfordret det skabende folk at hoppe over på en brændende platform, lægge begge hænder på kogepladen og finde sig i, at en journalistisk og kunstnerisk original radiostation nedlægges.

Norden i Europa
I forlængelse af det netop afholdte valg til Europaparlamentet taler Jørgen Johansen med journalist og forfatter Adam Holm med udgangspunkt i hans bog "Endestation Europa. Omstigning til et kriseramt kontinent".

den2sport
E-sport er det nye sort i sportens verden. Politikere, medier og idrættens organisationer nærmest falder over hinandens ben for at kaste sig over e-sporten. Men hvad er e-sport? Det fortæller den2sport – magasinet der forsøger at dykke ned i de ubelyste sider af sporten.

Internationale danske klassiske solister, Andreas Brantelid
Den unge cellist Andreas Brantelid er en af de helt store cellister i verden. Han er med i den2radio’s serie ’Internationale danske klassiske solister’ og han er en usædvanlig musiker, hvis karriere begyndte med ikke mindre end en Kapelkoncert. Han var solist med Det kgl. Kapel som 14 årig og siden da har han modtaget store priser og har allerede spillet med store orkestre og med dirigenter som Esa-Pekka Salonen, Vasily Petrenko og Sakari Oramo og indspillet cd'er. Dertil spiller han på et unikt instrument – en Stradivarius: Boni-Hegar fra 1707, udlånt til ham af den norske kunstsamler Chresten Sveass. 

Niels W. Peters 3
Niels Wolfgang Peters var i mange år en højt respekteret producent og producer for Radiosymfoniorkesteret og Radiokoret i Danmarks Radio. Nu fylder han snart 90 og kan se tilbage på et langt liv med mange dramatiske hændelser. I en række udsendelser fortæller han om sit liv. Den første hed "Opvækst i Hitlers skygge" og handlede om hans opvækst i det nazistiske Tyskland. Den anden hed "Nye Grænser" og fortalte om delingen af Tyskland i forskellige besættelseszoner og den tredje i denne uge hedder "Ung mand i Flensborg", hvor Niels W. Peters fortæller om livet som ung mand i Flensborg, hvor han blev uddannet som oboist og hvor han fik øje på Danmark som et fascinerende land med mad og demokrati.

Sangens kraft 2
I Bulgarien har de en rig tradition på folkelige sange, hvor kvinder synger med skarpe kraftige stemmer. De skulle kunne høres over lange afstande, når de vogtede kvæg oppe i bjergene. Den måde at synge på har været til inspiration for sangere både i og udenfor Bulgarien. Den2radio har en serie med overskriften ’Sangens kraft’, hvor vi følger sangeren, musikeren, danseren og komponisten Anne Eisensee’s mange steder og tider og høre hende synge sange fra Bulgarien.

Science Stories 1
De færreste er måske klar over at alt liv er elektrisk, og vi bruger ca. en tredjedel af kroppens energiforbrug til at opretholde de elektriske spændinger i kroppens celler. Alle vores sanser bygger på elektricitet, vores hjerne og alle neuronerne er elektriske. Nu begynder forskerne at finde nye aspekter af kroppens elektriske signaler. Blandt andet når det gælder nervesignaler, så er den traditionelle teori for hvordan et nervesignal transporteres i nervecellerne udfordret af en ny teori. To ledende forskergrupper, begge med adresse på Blegdamsvej er vildt uenige.  Den ene gruppe ledet af neuroforsker Rune Berg fra Panum Instituttet forsvarer den gældende forklaring på et nervesignal. Den nye forklaring på hvordan et nervesignal bliver udbredt når man støder tåen ind i en stol til man siger AV!  den fremføres af professor Thomas Heimburg fra Niels Bohr Instituttet. I denne uge interviewer videnskabsjournalist Jens Degett  Rune Berg.  Her er en ny serie på den2radio ’Science Stories’.

Bob Dylan 8
Christian Braad Thomsen portrætterer en periode i Bob Dylans liv, hvor han trækkes med en blodig skilsmisse fra hustruen Jane og en hævnaktion fra pladeselskabet Columbia fordi, han tidligere havde forladt dem og skiftet til et andet selskab. Fra krise til triumf er Dylans personlige krise og en vigtig periode i hans liv, der medførte dels en søgen tilbage til de kunstneriske rødder og dels omvendte ham til kristendommen. I programmet kommer vi forbi mange af Dylans kendte såvel som mindre kendte sange.

Retsvidenskab 1 og 2
I en række udsendelser vil den2radio fortælle om retsvidenskab, og den forskning, der foregår på de danske universiteter. I den første udsendelse giver professor Peter Blume fra Københavns Universitet en introduktion til retsvidenskab. Juraen er vigtig, og man møder jurister i mange sammenhænge: fx som advokater, i private virksomheder, i den offentlige forvaltning og som dommere. I medierne hører vi også universitetsfolk, der bliver spurgt om, hvad der er gældende ret. Noget man ikke så tit hører om er, at de laver forskning, hvor de beskæftiger sig videnskabeligt med området.