Den2Radio - Uge 25 - 2017

Udsendelse d. 17. - 23. juni. 2017

Intermetzo
Georg Metz kigger på Anders Fogh Rasmussen og begrebet populisme og minder lige om, at han bifaldt Donald Trump som Europas og verdens frelser i opløbet til det amerikanske præsidentvalg. Det viste sig at blive en af vor tids største ulykker da han vandt. ’Populisme og et ord med på vejen af en dansk kender’ er denne uges overskrift på Intermetzo.

AT BO
I serien AT BO handler det denne gang om en ny by Vinge, der er ved at blive opført på den bare mark i Frederikssund kommune.  den2radio har været på besøg for at høre om visioner, finansiering og det byggeri, som er lige på trapperne.

Museer skaber viden
den2radio’s serie ’Museer skaber viden’ besøger Vester Egesborg, som er en stor vikingeplads ved Næstved. Arkæologisk forskningsleder Jens Ulriksen fra Museum Sydøstdanmark har i en årrække beskæftiget sig med Vester Egesborg og fortæller om udgravningen, og den sammenhæng man kan forstå den i, og hvorfor vikingepladsen forsvandt.

Grænselandshistorier 1
Grænselandshistorier er altid spændende og den2radio sender nu og i de næste uger en serie med besøg på erindringssteder mellem Kongeåren og Ejderen, det der var tysk – Nordslesvig - mellem 1864 og 1920. Jørgen Johansen og Finn Slumstrup følges ad og det første erindringssted er Dannevirke.

Midsommarvaka
Der er skrevet mange bøger og fortalt mange historier om Skagensmalerne, der huserede der mest om sommeren på begge sider af 1900 tallet. Vidt berømte malere som P S Krøyer og hans kone Marie, Michael og Anna Ancher, Holger Drachmann, Christian Tuxen og mange flere, og det liv der foregik der især i det ganske særlige sommerlys. En ung svensk komponist Hugo Alfvén dukkede op i Skagen og forelskede sig i Marie Krøyer, hvis ægteskab blev mere og mere svært jo galere hendes mand blev. Mens Alfvén var i Skagen i 1903 skrev han sin Midsommarvaka – sprælsk sommermusik komponeret af en forelsket mand i sommerhumør – Svensk rapsodi – hedder stykket også. Musik komponeret i Danmark af en svensk komponist og spillet af Det islandske Symfoniorkester dirigeret af en finne – nordisk samarbejde må man sige.

Flaget, følelserne og den gode fortælling
Dannebrog faldt ned fra himlen i Tallinn i Estland i 1219 og har siden været kendt som danskernes flag, og Tallinn betyder også ’danskerbyen’. Men er det en myte? Findes der en anden forklaring? den2radio har sat H.C.Bjerg stævne ved Batteriet Sixtus på Holmen i København.  H.C.Bjerg er pensioneret arkivar og forfatter til bøgerne ’Rigets flag’ og Dannebrog’, og han fortæller en spændende historie om Dannebrog.

Ernesto Dalgas
En ung forfatter Ernesto Dalgas gav op en sommerdag i 1899 og skød sig en kugle for panden ved Damhussøen. Han nåede kun at udgive mindre vigtige værker i sin levetid, men nogle år efter blev der udgivet to vigtige bøger ’Lidelsens vej’ og ’Dommedags bog’, som dermed gav ham en kanoniseret plads i dansk litteratur. den2radio har mødt Johnny Kondrup professor lic.phil i nordisk litteratur og han fortæller om Ernesto Dalgas liv.

Matadorlandet
Matadorlandet er titlen på en bog af Ann-Sofie Dahl, der udkom for nogle år siden og handler om det borgerlige Danmark. Ann-Sofie Dahl er svensk men har boet i København siden 2003 og kender danskerne rigtig godt. Men kan svensk borgerlighed lære noget af Danmark hvor der har været borgerlige regeringer i langt de fleste af de seneste 30-35 år? Og hvorfor er Danmark så borgerligt et land og ikke Sverige? Det er nogle af de spørgsmål hun stiller i sin bog Matadorlandet, som den2radio sender apropos Lise Nørgaards 100 års fødselsdag onsdag d.14.juni.