Den2Radio - Uge 25 - 2020

Udsendelse d.13. - 19.juni. 2020

InterMetzo
Georg Metz kaster sig i sit Intermetzo ud i ’Instrukskommissionen’ og den sag handler ikke om mindreårige pigers tvangsægteskaber med gamle muslimske grisebasser, men om en ministers ulovlige forvaltning og letsindige omgang med sandheden enten overfor Folketinget eller kommissionen, subsidiært begge.

Grænselandshistorier 10
I det sidste og tiende program i serien om Grænselandshistorier er vi taget til det nationale monument Dybbøl Mølle - symbolet i grænselandet. Det er den2radio’s Jørgen Johansen og tidligere formand for Grænseforeningen og nu afdøde Finn Slumstrup, der har rejst rundt til en række erindringssteder mellem Kongeåen og Ejderen. Møllen var centrum for voldsomme kampe i både 1848-49 og 1864 og blev ødelagt under begge de slesvigske krige, men bygget op på ny. Dybbøl Mølle og i særdeleshed Dybbøl blev indbegrebet af dansk modstand og udholdenhed.

Den2Sport: Når idræt bliver en politisk kampplads
I Den2Sport fortæller professor emeritus og historiker Jørn Hansen den dramatiske historie om dansk idræt både før og efter Sønderjyllands genforening med Danmark i 1920. Jørn Hansen er selv vokset op i Tønder, og han fortæller om dansk idræt under tysk herredømme, idrættens betydning for udviklingen af danskheden efter genforeningen, kampen mod 1930’ernes nazificering af Sønderjylland – og ikke mindst – idrætten som rekrutteringsbase for modstandskampen under besættelsen.

Alma Schindler Mahler, nr 15 af ’15 kvindelige komponister fra 10 lande gennem 400 år’.
Kvindelige komponister gennem alle tider har været meget igennem: nedladende anmeldelser har de fået - altid af mænd. Det har været meget svært at få deres værker opført og udgivet, og de har meget tit manglet opbakning fra ægtefæller og familie, men det den unge Alma Schindler kom ud for, da hun skulle giftes med Gustav Mahler, er dog det mest utrolige: Hun måtte skrive under på en erklæring fra ham om, at hun skulle lægge sine tanker som komponist på hylden. Der kunne kun være plads til én komponist i det ægteskab. Hun var 19 år yngre - 22 år hvor han var 41 og vidt berømt, og hun var gravid. Alma Schindler Mahler er nr 15 af '15 kvindelige komponister fra 10 lande gennem 400 år.

Talebobler
Egon Clausen har sendt endnu en taleboble fra det vestjyske til den2radio. Denne gang fra Blåvand, der i årtier har været den største tyske by i Danmark, men i dag har coronaen tømt stedet for udlændinge. Blåvand i dag ligner Dansk Folkepartis hedeste drøm om et Danmark for danskere. Det er skræmmende, dyrt – og kedeligt.

Pharaos Klassisker, "Vennerne" af Maxim Gorkij
Pharaos Klassikere har endnu en novelle af Maxim Gorkij at divertere lytterne med. Det er ’Vennerne’ fra novellesamlingen ”Mørke Billeder” fra 1902 oversat af J. Weihe. Gorkij var en af de første russiske proletarforfattere, og han trak meget på sine egne oplevelser som omvandrende arbejder. I denne novelle følger vi to halvgamle, hårdtprøvede tyveknægte på arbejde.

H.C.Andersen: Sommergækken
Det ugentlige H.C.Andersen eventyr er ’Sommergækken’. Det var hans gode ven Adolph Drewsen som var meget haveinteresseret, der opfordrede ham til at genindføre navnet ’sommergæk’ fremfor det nymodens ’vintergæk’.  Drewsens pointe var at blomsten snarere ’gækker’ det vil sige narrer om sommeren end om vinteren. Eventyret udkom i ’Folkekalender for Danmark 1863’. Det er Daimi der læser det.

Valdemarsdag
15. juni er kendt som Valdemars dag. Dagen har fået navn efter slaget i Tallin 1219 hvor den danske konge Valdemar Sejr efter sigende fik sendt et banner fra himlen som tegn på Guds støtte, da kampen var allerværst for danskerne. Med flaget vendte krigslykken, så kongen og hans krigere endte med at vinde slaget. Myten fra Tallin er bestemt en god historie, men er det sandheden om fremkomsten af Dannebrog, eller er der en mere jordnær forklaring på, hvordan vi fik vort flag? Forfatteren H.C. Bjerg mener at kende den virkelige fortælling.

The Byrds 6
På ingen tid kom The Byrds på den amerikanske top 10 hitliste, da de som de første satte strøm til Bob Dylans akustiske guitar, men der var store problemer i gruppen med druk og stoffer og et sammenhold, der ikke var der og som gjorde, at der var en stor udskiftning af musikerne. Men her i den næstsidste udsendelse i serien er vi kommet til 1970, og The Byrds har genrejst sig og etableret sig som en solid livegruppe og klar til at udgive den første liveplade ’Untitlet’.

Foto: Anne Eggen