Den2Radio - Uge 25 - 2023

Udsendelse d.17.- 23. juni.2023

Intermetzo.
Uanset Donald Trump har tabt alle valg bortset fra 2016, uanset en dynge af sager der kan sætte ham i spjældet 5-6 gange så længe som resten af hans liv. Trump er på linje med McCarthy: regler gælder ikke dem selv, de bryder skamløst alle. Mon republikanerne en skønne dag gør op med dystre Trump? Det sker næppe.

Reform i praksis 2
I serien om reformkommissionen sender vi her den første af 5 podcast om konkret praksis, som det udspiller sig i kommunerne når der tages fat på forandring for borgere uden for arbejdsmarkedet. Over 200 virksomheder i Hjørring Kommune har forpligtet sig til sammen med kommunen at være garant for, at børn og unge får hjælp til at finde den rette uddannelse eller det rette job, inden de er fyldt 30. Hør hvordan det spænder af i podcasten som journalist Helle Schiøler Kjær har tilrettelagt om ungegarantien i Hjørring kommune.

Grethe Ingmann
Dansevise er en dejlig sang som rigtig mange kender, en af de forholdsvis få danske popsange, der er blevet evergrens. Det var Dansevise, som Grethe Ingmann og Jørgen Ingmann vandt det internationale Melodi grandprix med i 1963. Hun døde allerede i 1990 kun 52 år gammel, men hun ville være fyldt 85 d.17.juni og derfor genudsender vi Søren E.Jensens udsendelse om hende. Den indeholder også nogle af de mere sjældent hørte Ingmann indspilninger.

Sophia samtaler. Per Øhrgaard
Sophia, tænketank for pædagogik og dannelse, har indbudt mennesker med vidt forskellige baggrunde til samtale om dannelse; det begreb, som atter er kommet på den politiske og pædagogiske dagsorden, men ofte i en form, der peger i halvdannelsens retning: et målbart facit, en veldefineret størrelse. I denne podcast har Sophias Jens Raahauge fanget professor Per Øhrgaard for at tale med ham om dannelse i al almindelighed og om dannelsens vilkår her og nu. Udsendelsen har fået titlen: Man bliver vred!

Når det hele endelig er forbi
Da anden verdenskrig endelig var forbi, havde vi som nation travlt med at komme videre. Det lykkes også hurtigt at få hjulene i Danmark i gang igen, men der var et psykologisk efterslæb der vedrørte de danske jøder, modstandsfolk, politifolk og andre der havde befundet sig i livstruende situationer. I mange tilfælde blev de og deres familier hårdt ramt, for vi havde ikke de diagnoser vi har i dag. Man vidste ikke, hvordan man skulle hjælp dem der udviklede psykiske lidelser. På baggrund af de observationer man lavede dengang, der udmøntede sig i begreber som PTSD og KZ-syndrom, har vi i dag diagnoser der blandt andet er relevante i forbindelse med migrantkrisen
og til at tage hånd om danske soldater, når de vender hjem fra krigszoner. Det er psykolog Anne Agerbo der fortæller.  

Wimbledon 3
Og så skal vi tilbage til Wimbledon, hvor vi i denne uge besøger klubbens bibliotek. Hvis man nogensinde har læst en bog, hvor nogen spiller, ser eller bare tænker på tennis, er der en god chance for at bogen har fundet vej til Wimbledons bibliotek, der huser verdens største samling af tennis-litteratur. Hør historien om grundlæggelsen, hvilke gæster der kommer og få en anbefaling til hvilke tennis-bøger, der er værd at læse - i dette tredje afsnit af vores miniserie om Wimbledon.  

Museer skaber viden. Jernalderhuse.
Når man står med en udgravning af et jernalderhus, vil man gerne kende alderen på huset. Træet er forsvundet, så det man står med, er markeringer af stolpehullerne, og de viser hvordan huset har set ud. Men husene i jernalderen har lige som senere tider skiftet udseende, og det benytter museumsinspektør Linda Boye fra Kroppedal Museum i Vridsløsemagle til at lave en typologi, der kan bruges til at bestemme alderen på husene. I podcasten fortæller Linda Boye om sit forskningsprojekt med jernalderhuse, der ikke bare kan være et nyttigt redskab i udgravningerne, men også kan give en større forståelse af udviklingen af bebyggelsen og det samfund, det var en del af.

Pharaos klassikere: M. A. Goldschmidt: Hævnen 2
I Pharaos Klassikere skal i denne uge høre anden del af M. A. Goldschmidts Hævnen fra 1868, hvor der her i andet afsnit gøres forberedelser til, at en uret fra fortiden kan blive hævnet.

Klassisk på nettet: Sommermusik
Klassisk på nettet indeholder sommermusik med to udgaver af George Gershwins udødelige vuggevise ’Summertime’ fra operaen Porgy and Bess. Først er det jazzsangeren Carmen McRae og derefter operasangeren Renée Fleming. Vi hører ’Summermusic’ af Samuel Barber, sangen   ’Sommeraften’ af Anton Webern, ’Kom maj du søde milde’ – 3.satsen af Mozarts klaverkoncert nr 27, ’Nætter i Madrid’ af Manuel da Falla, ’Le spectre de la rose’ af Berlioz og ganske meget mere.

Foto: den2radio