Den2Radio - Uge 26 - 2017

Udsendelse d.24. - 30.juni. 2017

Intermetzo
Georg Metz tager fat i ordet ’utryghedsskabende’, som flere politikere har brugt i sidste uge. Utryghedsskabende tiggeri har det heddet, og nu bliver det ulovligt at tigge. Det er ikke særlig rart, at en bestemt befolkningsgruppe bliver stigmatiseret – romaerne – og det er netop især dem, der kan blive sat i spjældet i op til 14 dage nu. Overskriften på Intermetzo er ’De utryghedsskabende elementer til lands til vands og i luften’.

Museer skaber viden
Hvis man vil se en farverig middelalder, så er tøjet et godt sted at rette blikket, for der er ingen grænser for fantasi og farver i middelalderens tøj. Det gælder i hvert fald hvad de unge i overklassen kunne finde på, mens det var noget mere afdæmpet på landet. Arkæologien er en af kilderne til viden om tøj i middelalderen, men der er også andre, hvor nogle er nemt tilgængelige rundt om i Danmark. I skal møde museumsinspektør Annemette Kjærgård fra Køge Museum som fortæller om tøj i middelalderen i den2radio’s serie ’Museer skaber viden’.

EuropaProfilen
To politiske emner har om nogen båret den europæiske højre bølge gennem flere årtier: Modstanden mod EU og uviljen mod fremmede.  Men med udraderingen af det højre-nationalistiske parti UKIP blev det britiske parlamentsvalg endnu et eksempel på den europæiske september. Det beskæftiger den2radio’s ugentlige Europa program EuropaProfilen sig med, og dertil skal I møde Grete Kern Jespersen, som er souschef i den boligsociale indsats i Mjølnerparken på Nørrebro i København. Det er et af de særligt udsatte boligområder i Danmark, der igennem de seneste tre årtier har haft Danmarks højeste koncentration af beboere uden tilknytning til arbejdsmarkedet eller uddannelsessystemet. Den højeste andel af beboere med flest domme og den højeste andel af beboere med det laveste indkomst- og uddannelsesniveau. Langt størstedelen af beboerne er indvandrere og efterkommere af indvandrere fra ikke-vestlige lande.

Bob Dylan og dansk familielandbrug
Dansk landbrug sælger sine produkter på markeder over hele verden. Hvordan klarer de mindre familieejede brug sig i konkurrencen med store koncerner og hvilken konsekvens har det for lokalsamfundene, hvis landbrugene bare bliver større og større? De spørgsmål får man ikke direkte svar på i programmet, men Rasmus Blædel Larsen belyser i indslaget hvordan kampen for overlevelse ser ud for det amerikanske familielandbrug - og kaster dermed et indirekte lys på hjemlige forhold. Hvad Bob Dylan har med disse spørgsmål at gøre får man til gengæld et klart svar på.

Grænselandet 2
I 10 udsendelser bevæger den2radio sig rundt i grænselandet mellem Kongeåen og Ejderen sammen med Finn Slumstrup – forfatter og tidligere formand for Grænselandsforeningen, og denne gang er vi kommet til Hedeby i den 2.udsendelse.  Hedeby var Nordens første storby, den lå ideelt ved fjorden Slien ved Østersøen og tiltrak købmand og andre handlende, der slog sig ned, vikinger der kom sejlende og folk der var håndværkere. Det var i midten af 900 tallet, men den by skal man kigge godt efter i dag. Der er en meget interessant historie om Hedeby.

Skærgårdsmusik
Skærgården, øhavet, archipelago – kært barn har mange navne og her taler vi faktisk om titlen på en cd med den svenske sanger og sangskriveren Josefine Cronholm og de to musikere Paulo Rosso og Tommy Andersson. Josefine Cronholm fortæller om cd’en til Claus Westh fra RadioJazz.

Ernesto Dalgas 2
Ernesto Dalgas nåede kun at udgive mindre vigtige værker i sin korte levetid inden han skød sig en kugle for panden, men nogle år efter blev der udgivet to vigtige bøger ’Lidelsens vej’ og ’Dommedags bog’, som dermed gav ham en kanoniseret plads i dansk litteratur. De to bøger står blandt de væsentligste værker i den danske litteraturhistorie omkring år 1900, og det er Johnny Kondrup professor lic.phil i nordisk litteratur, der fortæller om Ernesto Dalgas bøger.

W.G.Seebald
I denne uge skal vi skifte bekendtskab med et ret enestående moderne forfatterskab, og det er den tyske forfatter W.G.Seebalds bog ’Austerlitz’, der blev udgivet på dansk i 2003 på Tiderne skifter. Det er en bevægende historie om Jacques Austerlitz, manden uden fortid, om hvordan hans søgen efter sin egen historie også afdækker en del af Europas historie under 2.verdenskrig

Foto: Hyllingebjerg, Liseleje ( J.Nordholt)