Den2Radio - Uge 26 - 2020

Udsendelse d. 20. - 26. juni. 2020

Det er midsommer og selv om vi stadig skal være ”Corona-forsigtige”, kan I være helt trygge ved den2radio og her er en ny radioflade for den kommende uge helt uden smittefare. den2radio takker jer lyttere for interesse for vores podcasts og for de bidrag I giver enten via ’Støt den2raddio’ knappen på hjemmesiden eller som mæcener. I kan læse se om det hele på hjemmesiden.

InterMetzo
Georg Metz giver i sit Intermetzo en cadeau til magister i litteratur Niels Birger Wamberg, der netop er død 89 år gammel. Niels Birger Wamberg udforskede og befordrede Danmarks litterære arv. Det var hans ærinde. Om det drejede sig om Holberg, Brandes eller Rifbjerg, forstod han lektien på de skrivendes præmisser, men i egen knivskarp aldrig fordomsfuld altid overbærende udlægning.

Landbrugsmagasinet
Solen skinner over det danske landskab, himlen er blå og overalt i landbrugslandet står vandingsanlæg, der holder afgrøderne i live når regnen udebliver. Landbruget er kommet nogenlunde uskadt gennem Corona-krisen, men vejret og politiske visioner kan alligevel godt spænde ben for det gode humør i erhvervet. Landbrugsmagasinet giver et overblik over nogle af de seneste måneders politiske begivenheder i og omkring landbruget - samt bringer en boganmeldelse og en god historie.

Midsommarvaka
Der er skrevet mange bøger og fortalt mange historier om Skagensmalerne, der huserede der mest om sommeren på begge sider af år 1900. En ung svensk komponist Hugo Alfvén dukkede op i Skagen og forelskede sig i Marie Krøyer. I 1903 skrev han sin Midsommarvaka – sprælsk sommermusik komponeret af en forelsket mand i sommerhumør – Svensk rapsodi – hedder stykket også. Musik komponeret i Danmark af en svensk komponist og som her bliver spillet af Det islandske Symfoniorkester dirigeret af den finske dirigent Petri Sakari.

Design: Køkkenet-hvordan skal det være?
Køkkenet er det allerdyreste rum i hjemmet, skarpt forfulgt af badeværelset.
Der er mange installationer, hårde hvidevarer, køkkenmaskiner, masser af skabe, skuffer og bordplader, der skal passe. Og skal der være plads til hele familien er der pillet vægge ned og det koster. I dagens historie om køkkener gælder det holdbarhed, funktionalitet og æstetik med et blik bagud på fortidens køkkener.

AT BO, Tiny Houses
I den2radio’s serie om bæredygtigt byggeri ’AT Bo – Bolig, By og Bæredygtighed’ er temaet denne gang det at bo småt på få m2, i USA kendt under navnet ”Tiny house-bevægelsen”. den2radio har talt med forskningschef Claus Bech Danielsen om den aktuelle boligtrend og besøgt to firmaer, der bygger små boliger i vidt forskellige materialer og til forskellige målgrupper.

Hall og Jensen præsenterer Månesange
I Danmark er månen en drukkammerat, i Tyskland er den et tegn på skæbnen, og i Sydeuropa er månen en mystisk kvinde. Alle steder findes der månesange. Martin Hall og Søren E. Jensen gennemgår en brøkdel af dem med navne som Bing Crosby, Tiger Lillies, Echo & The Bunnymen og Television.

Filosofi, Husserl 1
Filosofi er en serie, som beskæftiger sig med emner af forskellig filosofisk karakter. Udsendelserne spænder over almen filosofihistorie, portrætter af enkelte filosoffer og nutidige filosofiske debatter. Først er det Edmund Gustav Albrecht Husserl, som var en tysk filosof, der levede fra 1859 – 1938. Han var grundlægger af fænomenologien, hvilket gjorde ham til en af det 20. århundredes største tænkere. Det er professor Dan Zahavi fra Københavns Universitet, der fortæller om Husserls liv og om intentionalitetsbegrebets betydning for Husserls filosofi.

H.C.Andersen: Elverhøj
Ugens H.C.Andersen eventyr er ’Elverhøj’. Han kaldte det selv ’en slags fyrværkeri’ fremfor eventyr. En god beskrivelse af det morsomme tøjeri man finder i denne historie, som kun har titlen til fælles med Heibergs nationale festspil. Det er Gunnar Lemvigh der læser.

The Byrds 7
Med den 7. og sidste udsendelse om den amerikanske rockgruppe The Byrds har vi været i alle hjørner omkring gruppen og i denne sidste er vi også der, hvor The Byrds er ved at nå deres endeligt, det er i 1971.  Det er Erik Kramshøj, der fortæller om The Byrds.

Foto: Anne Eggen