Den2Radio - Uge 26 - 2022

Udsendelse d. 25.juni - 1.juli. 2022

InterMetzo
Georg Metz taler om magtbegrebet i ugens kommentar – magten fascinerer og anses hhv for legitim eller et nødvendigt onde. Venstre fremstiller konsekvent Mette Frederiksen som magtens kulde, selvtilstrækkelig, arrogant. Selvfølgelig er Mette Frederiksen magtfuld, det er en statsminister, ellers er en statsminister ikke statsminister ret længe. Politik er som Ritt Bjerregaard siger, ikke damete. Den der i politik ikke griber magtens redskaber må se dem grebet af andre.

Psykisk arbejdsmiljø 5. Krænkelser.
I den 5. podcast i serien om psykisk arbejdsmiljø drejer det sig om krænkende handlinger herunder mobning og seksuel chikane.
Hvad det er afhænger af hvem, der oplever det, hvor længe det har stået på, og i hvilken sammenhæng det indgår. Det er et meget tabubelagt område og der er mange mørketal, når det drejer sig om relationer mellem mennesker på en arbejdsplads. Vi prøver i podcasten at løfte en flig af de mange problematikker, der knytter sig til området krænkelser.

Tage Baumann og den tyske efterkrigstids schlagermusik 17
"Du Muss ein Swein sein" . Det er overskriften på det 17. kapitel i Tage baumanns tysklandskrønike.  Vi skal denne gang ind i 1990erne .     

Teatermagasinet Kastesigten: Scenekunst og aktivisme
Teatersæsonen 21/22 er forbi - en sæson der begyndte med coronarestriktioner og endte med fuld damp på oplevelsesindustrien. Afspejlet i at omtrent halvt så mange publikummer kom i teateret som i en normal sæson. Kastesigten - den2radios teatermagasin - var med hele vejen frem til den sidste applaus på teaterfestivalen sidste søndag - men sætter i dette sommerprogram fokus på hvad der sker i kulisserne. Hvordan arbejder teaterfolket med at fortolke og formidle de svære udfordringer vi står med, det kan I få et indblik i ugens Kastesigte.

Bob Dylan 5
den2radios podcast om Bob Dylan beskæftiger sig med de forskellige epoker i hans udvikling, i 1960'erne således hans protestsange og hans elektriske, surrealistiske og syrerealistiske sange, der blev til i forbindelse med stofpåvirkning. I 1970'erne fandt han hvile i den mere enkle country-musik, men skrev også smertelige skilsmissesange, og i 1980'erne blev han kristen fundamentalist. Fra midten af 1990'erne udsendte han en række fremragende album, hvor han vedkendte sig sin alder og forberedte sig på døden - og i det nye århundrede har han sågar udsendt et album med julesange. I femte afsnit fortæller instruktør og forfatter Christian Braad Thomsen om Dylans elektriske periode i slutningen af 1960'erne - med udgangspunkt i bl.a. "Highway 61 revisited".

New York New York 2 Paul Auster
Sammen med ti berømte beboere går forfatteren og journalisten Anne Mette Lundtofte på opdagelse i New York. Paul Auster fortæller om Midtowns betydning i hans liv, Fab Five Freddie om hvordan han og vennerne i Bronx skabte rap-musikken, Gay Talese om det eksklusive Upper East Side, John Cale om Lower East Side og Philippe Petit om Ground Zero, hvor han engang dansede på line mellem World Trade Centers to tårne. Hver især fortæller de om deres kvarter, dets historie, indbyggere, restauranter, barer og hemmelige steder, men de fortæller også deres egen historie, der altid er vævet uløseligt sammen med New Yorks, og her i den anden podcast handler det netop om Paul Auster, der fortæller en anekdote fra sin barndom som peger frem imod hans senere forfatterkarriere.

En Digters Bazar, 19. En rejseskildring af H. C. Andersen
I En Digters Bazar er H. C. Andersens rejse ved at være til ende, i den forstand at han skal tiltræde tilbagerejsen, men da hans trang til at se nyt bestandig brænder i ham, har han ikke lyst til at rejse samme vej tilbage over Grækenland og Italien. Nej, han vil sejle over Sortehavet til Donaus munding for ad Donau at sejle til Wien og derfra hjemad over land. Imidlertid lyder rygtet, at der er udbrudt oprør i Rumelien – en del af Bulgarien dengang - mod de tyrkiske skatteopkrævere og det vil være farligt at rejse den vej. Nogle af Andersens rejsepartnere beslutter sig for at rejse samme vej tilbage, men efter en urolig nat har den danske eventyrer gjort op med sig selv og sin frygt, han holder fast i sin plan om Sortehavet og Donau.

Klassisk på nettet. 1789
1789 var et voldsomt år og et af dem der står stålfast og som alle har lært om i skolen. Den franske revolution. Men et er politik noget andet er musik, og Klassisk på nettet spiller i denne uge musik fra 1789.  I Wien boede f.eks. Mozart, Haydn opholdt sig meget i England, Weyse var en stor mand i København og dem og mange flere endnu skal vi høre musik af i en times Klassisk på nettet.

Verden af i går 5
Verdensfred og individets frihed lå forfatteren Stefan Zweig meget på sinde, og menneskets behov for uafhængighed og hadet til autoriteter løber som en rød tråd gennem hans noveller og kulturhistoriske romaner. Hans forfatterskab er formet af de voldsomme historiske begivenheder, han oplevede i løbet af sit liv. To verdenskrige, censur, inflation, bogafbrændinger og eksil tog hårdt på pacifisten, der afskyede al politik, og ved Hitlers fremmarch tog han livet af sig selv i afmagt.  Stefan Zweig beskriver i dette afsnit af serien Verden af i går, den hykleriske holdning til seksuallivet, som undertrykte og nedbrød unge mennesker i den før-freudianske tid. Den manglende oplysning og den udbredte, halvt accepterede, halvt fornægtede prostitution og al den tabubelagte fortielse gjorde et vigtigt kapitel af ungdomslivet til et mareridt.

Foto: den2radio