Den2Radio - Uge 27 - 2020

Udsendelse d. 27.juni - 3.juli. 2020

Sommerferien nærmer sig og mange flere end normalt bliver hjemme, for coronaen er slet ikke overstået og visse grænser er stadig lukket. Så er det jo godt at vi har så dejlige skove og strande i Danmark og lyse nætter og den2radio at lytte til. Og husk de mange podcasts der ligger på hjemmesiden, flere tusind om kultur og samfund lige at gå til. Vi vil også takke vores mange lyttere for gode mails og for økonomisk støtte til vores radio’s eksistens. Vi eksisterer udelukkende på fondsmidler, så lidt ekstra er dejligt og meget vigtigt.
InterMetzo
Georg Metz har igen fat i USA’s præsident. Denne gang om den amerikanske komiker Sarah Cooper, der præsterer det umulige. Når man betragter Sarah Cooper i de få klip på Youtube, er metoden i al sin enkle originalitet indlysende: Man håndterer Trump ved at bruge Trump mod Trump. Sarah Cooper er en oplyst, tænkende, bogskrivende, smuk yngre kvinde i enhver henseende Donald Trumps modsætning. 

At Bo – bolig, by og bæredygtighed
Hvad vil det sige at bo bæredygtigt? Hvad skal der til? I en serie udsendelser fokuserer vi på hvad bæredygtighed er i byer, bydele og boliger. Bæredygtighed handler om valg af materialer, energiløsninger, etiske og økologiske overvejelser og socialt liv. Byggebranchen er storleverandør af affald og sammen med den globale klimaudvikling stiller det krav til vores byer og boformer. I denne udsendelse er vi på besøg i ’Lejren’. Over 100 svenskrøde træhuse på 57 kvm blev opført på den bare mark og der blev plantet hække og der var lys og luft. De medvirkende er Lis Vorborg kaldet Rødtop og Heidi Vorborg Jensen og de to hunde Molly og Lulu.

Sommerjazz i en coronatid
Vi kan komme til at høre livemusik denne sommer dog i en noget reduceret udgave, men da kulturministeren fra folketingssalen 27. maj sagde, at det var tilladt at afholde koncerter med op til 500 publikummer uanset typen af musik, vakte det glæde rundt om på landets spillesteder og der blev hurtigt lavet aftaler med musikere, så vi igen kan høre levende musik. Men der er mange måder at løse det på fra store udendørs koncerter, men under de særlige regler vi kender til mere intime koncerter indendørs for uanset hvad skal vi alle stadig tage hensyn til covid-19 hærgen. Det handler udsendelsen ’Sommerjazz i en coronatid’ om.

Undskyld, jeg har ikke andre steder at gå hen
Den 19 årige forfatter Sofie Riis Endahl har i foråret udgivet sin femte roman, ”undskyld, men jeg har ingen andre steder at gå hen”. Det er en chatroman, som har fem hovedkarakterer som chattere. I den rene form kan læseren følge venskaber, der fungerer uden hensyn til afstande, men som også afslører de – af og til lidet flatterende – dynamikker, som spiller ind på unges løsning eller vedligeholdelse af konflikter. den2radios Jens Raahauge har fundet, at bogen er et fint og autentisk kig ind i unges verden og har derfor inviteret Sofie Endahl til en samtale om bogen, dens univers og dens karakterer. En særlig omtale får den unge pige, som er anbragt, og som derfor mister sit voksennetværk, når hun fylder 18 år, sådan som bogens titel indikerer.
Som et PS kan nævnes, at anbragte unge har fået bogen tildelt som e-bog.

Michael Falch - en rockpoet krydser sit spor - 1
I 1980 udkom rockbandet MALURT med deres første LP “Kold Krig”, som varslede en ny tid for dansk rock. Med hovedværket “Vindueskigger” og flere følgende albums satte de musik til tidsånden og de store følelser i 1980’erne, og forsanger Michael Falch blev verdensstjerne i Danmark. I en podcast-serie på 6 afsnit gennemgår vært og tilrettelægger Andreas Dahl - i selskab med hovedpersonen selv - Michael Falchs karriere fra rockstjerne i MALURT til den moderne psykologiske sangskrivning, der i nyere tid har kendetegnet hans musikalske virke. Sammen går de i dybden med Falchens albums gennem 40 år, og tiden de er skrevet i og vender bladene i hans store musikalske udviklingsroman’. I den første podcast taler de bl.a.om grundlæggelsen af MALURT og brydningstiden mellem 70’ernes barrikaderomantiske musikscene og de nye uforsonlige 1980’ere, hvor MALURT pladedebuterer med lp’en ’Kold krig’.

Husserls filosofi 2
Serien ’Filosofi’ beskæftiger sig med emner af forskellig filosofisk karakter. Udsendelserne spænder over almen filosofihistorie, portrætter af enkelte filosoffer og nutidige filosofiske debatter - kort sagt alt som har noget med filosofi at gøre. I det andet program om Edmund Gustav Albrecht Husserls filosofi fortæller professor Dan Zahavi fra Københavns Universitet om forholdet mellem intentionalitet og tidslighed og om Husserls forståelse af, hvad det vil sige at være selvbevidst. 

Refleksioner. Lejlighed med 2 altaner.
Vi har i denne ugen igen en ”Refleksion” skrevet og læst af Peter Zapffe .
I dagens reflektion drejer det sig om at have en dyr lejlighed, en besværlig kæreste, - hvis man altså ser det fra mandens side – og så måske et lettelsens suk, der alligevel fiser ud i sandet.

H.C.Andersen, Fem fra en ærtebælg
’Fem fra en ærtebølg’ er ugens H.C.Andersen. Den historie er inspireret af hans egen barndom. Han skriver: ’Fem fra en ærtebælg har sin rod i erindringen fra barndomshjemmet, hvor en lille trækasse fyldt med jord, hvori var plantet purløg og en enkelt ært’. Det er trykt i 1853 i ’Folkekalender for Danmark’. Det er Karen Marie Løwert der læser.

Klassisk på nettet: Sommermusik
Klassik på nettet begynder sommermusikken med to udgaver af George Gershwins udødelige vuggevise ”Summertime” fra operaen ”Porgy and Bess”. Først i en udgave med jazzsangeren Carmen McRae og derefter operasangeren Renée Fleming. Og så kommer ellers Prokofiev, Mozart, Jussi Björling, de Falla, Berlioz og Lars-Erik Larsson. Masser af sommerlig musik.

Foto: Anne Eggen