Den2Radio - Uge 27 - 2021

Udsendelse d.3.-9. juli. 2021

I denne ferieuge sender vi udvalgte genudsendelser. Heri indgår en rubrik vi kalder ’Vi mindes’ med udsendelser produceret af tidligere programmedarbejdere. Men i denne uge skal I også have et frisk Intermetzo fra Georg Metz og ny udsendelse af Det Europæriske Hus. 

Intermetzo
Georg Metz har givet ugens kommentar titlen 'Platuglers tuden' med undertitlen 'Udhængning af navngivne forskere aktualiserer yderligere ny bog'. 

De Europæiske Hus - mellem trusler og håb - 10
Med afsæt i det nyligt afholdte topmøde i EU, hvor bølgerne gik højt og Viktor Orbans Ungarn blev stærkt kritiseret, taler Jørgen Johansen med tidligere udenrigsminister Per Stig Møller om blandt andet mødeprocedurer, grupperinger og modsætninger i EU. Samtalen handler både om syd-nord problematikken og om en øst-vest-modsætning  med for eksempel Polens og Ungarns udfordringer af EUs værdigrundlag, som det er nedfældet i Lissabon-traktaten.

Håndværk: Globalisering og arbejde
Serien håndværk er nu nået frem til det store spørgsmål om der i fremtiden vil være arbejde til alle, når udviklingen domineres af digitalisering i højt tempo og stærk international konkurrence? Og hvem skal betale skatten til velfærdssamfundet? Vi spørger to eksperter, der kommer med hvert deres bud, nemlig professor i samfundsvidenskab Bent Greve og økonom Karen Helveg Petersen.

Alfons Åberg
På den2radio har vi tidligere beskæftiget os med nordiske børnebogsforfattere, og i de kommende uger genudsender vi programmer om Astrid Lindgren i Vimmerby, Thorbjørn Egner i Kardemommeby,Tove Jansson i Mumidalen samt Gunilla Bergström, som har tegnet Alfons Åberg igennem 40 år, og det er hende det drejer sig om i denne uge. Vi har fanget hende på Sveriges Ambassade  i anledning af hendes seneste bog Alfons med supersækken. Og vi spørger bl.a. om hvorfor Alfons Åberg ikke har en mor?

Klassisk på nettet: Danse i musikken 1
Klassisk på nettet tager hul på de mange mange danse, der findes i musikken: Hofdanse, spanske danse, dødedanse, valse, danse i opera, balletmusik osv. Det betyder musik af bl.a. Knudåge Riisager, Bizet, Sibelius og Chopin.

Der kan ske så meget
’Der kan ske så meget’ er stemmer fra 1986. Seks unge fra 13-19 år blev interviewet til et diasshow med samme titel for at give de unge en chance for at udtrykke deres holdninger til nuet, deres følelser og forventninger til fremtiden. Vi skal møde to 13 -årige BZ piger, der trækker klare streger i sandet mellem ’dem og os’, når de fortæller om politiets brutalitet, dengang Ungeren var besat på Jagtvej 69. Og vi møder den 19-årige KUér, der klart vedkender sig sine borgerlige holdninger og skælder ud på sine mandlige kolleger, der sætter kvinder til at varme hveder, mens de selv diskuterer. Der er også den fagligt aktive elektrikerlærling, Thorleif, den noget forsømte og kun 15-årige Danny og den overskudsagtige punker og bzér Mads, der synes det er i orden at stjæle fra supermarkedet. Hvorvidt de unge har ændret deres drømme fra dengang til nu må lytteren bedømme, men det er helt sikkert at de selvfølgelig HAR drømme og holdninger selvom de blev kaldt NÅ-generationen.

Fra triumf til tragedie: Ellen og Adam
I denne uge fortæller historikeren Morten Møller om sin bog ’Ellen og Adam’, som i 1934 tog til Moskva og blev kurer, mens naboer og kolleger blev henrettet eller sendt i fangelejr. Det er en fortælling om kærlighed og terror i Stalins Moskva. Bogen blev i 2014 kåret som Årets historiske bog.

Vi mindes tidligere medarbejdere:
Her i sommerperioden har vi her på den2radio valgt at sende programmer med tidligere medarbejdere

Sprogbrug og brugssprog: Det rigtig gode avisdansk! 
I serien sprogbrug og brugssprog beskæftiger Claus Seiden sig med sprogsspørgsmål. I første afsnit interviewer han Gert Smistrup hvis citatsamling  'Alt godt fra pressen' nu er tilgængelig på nettet - takket være Syddansk Universitet

Med andre ord
"Med andre ord" er et raioessay af Frederik Dessau.

Søfartens spor, Bonavista
En ny serie på 4 afsnit begynder i denne uge på den2radio. ’Søfartens spor’ er den overordnede titel og vi lægger ud med historien om den to-mastede skonnert Bonavista, der i starten af 1900-tallet lå i fast rutefart tværs over den barske Nordatlanten for at fragte klipfisk fra Newfoundland til Spanien og Portugal og returnere med en ladning salt.  den2radio er taget til Ærø for at høre historien om Newfoundland-skonnerterne og Marstals stolte søfartshistorie.

Foto: Henry Be via Unsplash