Den2Radio - Uge 27 - 2022

Udsendelse d.2.- 8. juli. 2022

InterMetzo
Georg Metz lægger ud i sit Intermetzo med Inger Støjberg, der forstår at så splid og sætte en udbredt forståelse mellem geografisk bestemte befolkningsgrupper på spil. En god politiker søger bestandigt og efter folkefællesskabets konstruktive muligheder. På den baggrund er Støjberg ikke en god politiker. Snarere sindbillede på en egocentrisk levebrødspolitiker udstyret af billige slagnumre.

Sophia-samtaler 12: Forsvar for fagligheden
I Sophia-samtalerne ønsker vi – udtalt eller uudtalt – at pejle den dannelse, som ikke kan gøres til pensum, men som kan anes, når noget i samspillet mellem mennesker lykkes. Det er dette noget, vi leder efter. I den tolvte udsendelse har Sophias Jens Raahauge inviteret lektor, filosof og kritiker Steen Nepper Larsen indenfor til en samtale om de angreb på fagligheden og dannelsen, som evalueringstrangen og evidensdyrkelsen udgør. Afsættet er hans seneste bog, Evalueringsfeber og evidensjagt, kritiske essays til forsvar for fagligheden.

En mand med overblik
Jens Jørgen Hansen var tidligere anfører for det danske fodboldlandshold. Han var født i 1939 og fast mand på Esbjerg forenede Boldklubbers (EfB) ’guldhold’ fra 1960erne. Først havde han været med til at vinde det danske mesterskab for ynglinge i 1956, og i 1958 debuterede han på EfB´s førstehold, som han så i 1961 blev dansk mester med.
Jens Jørgen Hansen fik selv 40 A-landskampe for Danmark. I 1964 vandt holdet landspokalen, og året efter blev EfB igen danske mestre. Jens Christian Top har for nogle år siden besøgt den for nylig afdøde fodboldspiller, og han fortæller, hvad han kan huske fra den tid - blandt andet om træneren Rudy Strittich´s betydning for holdet.

New York New York 3
I 2009 udsendte journalisten Anne Mette Lundtofte bogen ”New York New York”, hvor hun følger i 10 newyorkerkunstneres fodspor rundt i byen og får deres fortællinger om byen. Hun beskriver sine møder med en række vaskeægte newyorkere, og i denne uge gælder det fotografen Julia Solis, der i fotobogen ”New York Underground” fra 2004, viser billeder af en række forladte og glemte bygninger i New Yorks undergrund. Ved bogens udgivelse lavede Solis en udstilling af fotografierne i The Atlantic Tunnel – en subwaystation fra 1844, der blev lukket i 1859 og først opdaget igen en gang i 1980’erne.

Bob Dylan 6
I 10 podcast tegner filminstruktør og forfatter Christian Braad Thomsen og journalist Erik Kramshøj et portræt af Bob Dylan. De enkelte udsendelser beskæftiger sig med en karakteristisk epoke i Bob Dylans udvikling, og denne 6. podcast har overskriften ’Tilbage til rødderne’.

On locations 1
den2radio har modtaget et lytterønske om et genhør af et program, som blev produceret i 2008, hvor Søren E. Jensen tilrettelagde en serien med oplæsninger, som han kaldte "On Locations’. I den anledning vil vi lige nævne, at det kan lytterne til hver en tid. Skriv endelig til os om, hvad I har lyst til at høre. Søren E. Jensen har i disse podcast bedt en række novelleforfattere læse op på mere eller mindre absurde steder. Første medvirkende var Jokum Rohde, som læser sin novelle ”Erik Manto” - i tyk tobaksrøg på Klovnens Bodega på Rantzausgade i København.

Swolly Wolly Hula Bula
2 mænd mødte hinanden i 1982 ved et trafikuheld. De blev så glade over at have overlevet styrtet i en folkevogn med 130 km/t, så de lavede et band og brølede deres lettelse ud i universet. De fortæller selv: ’Først var vi ni, men så synes pigerne vi havde briller og smuttede med nogen, der selv hakkede i deres Puch Flagskib-knallerter - så var vi fem. Og nedturen fortsatte: Ved en julefrokost gik det nemlig galt igen: Jan og Claus drak lunken snaps af flasken og spiste sild direkte fra dåsen med fingrene, hev alle æggebakkerne ned, øksede den sponsorerede sofa i stykker og smadrede Günthers guitar med en kalabas inden de omsider faldt i søvn rullet ind i gardinerne - og da vi vågnede, var vi en duo. Vi har ganske vist kun ca. fjorten fans, men det er virkelig nogen cool nogen!’ Erik Kramshøj fortæller om gruppen.

Francesco Petrarca
Italieneren Francesco Petrarca levede i 1300-tallet og regnes i dag for at være en af middelalderens største europæiske forfattere. Et udvalg af hans tekster er nu oversat til dansk. Her kan man også finde nogle såkaldte hyrdedigte, der rummer stor glæde over den uberørte natur, men som også udtrykker sorg over verdens aktuelle tilstand, der er præget af krig og stor uro. Et udvalg af Petrarcas tekster er oversat til dansk af den flittige forfatter og oversætter Søren Sørensen med titlen: "Gløden i hjertet".

Verden af i går 6
Verdensfred og individets frihed lå forfatteren Stefan Zweig meget på sinde, og menneskets behov for uafhængighed og hadet til autoriteter løber som en rød tråd gennem hans noveller og kulturhistoriske romaner. Hans forfatterskab er formet af de voldsomme historiske begivenheder, han oplevede i løbet af sit liv. To verdenskrige, censur, inflation, bogafbrændinger og eksil tog hårdt på pacifisten, der afskyede al politik, og ved Hitlers fremmarch tog han livet af sig selv i afmagt. Vi er nået til det 6. afsnit af ’Verden af i går’ om tiden fra før århundredeskiftet og frem til nazisternes magtovertagelse. I denne uges afsnit handler det om de første studenterår, den litterære debut som lyriker og om mødet med zionismens grundlægger Theodor Herzl.

Foto:Anne Eggen