Den2Radio - Uge 28 - 2018

Udsendelse d.7. - 13. juli. 2018

Velkommen til Den 2. Radio, der ufortrødent sender her i sommervarmen – dog mest med genudsendelser. Men InterMetzo vil være nyproduceret gennem hele sommeren. Og efter InterMetzo følger så en række udvalgte genudsendelser.
InterMetzo

I denne uge tager Georg Metz fat på det katastrofale medieforlig, der ikke alene vil banke DR godt og grundigt på plads i en småborgerlig vendetta mod hovedstadskultur og forkert – dvs. ikke-DF-venlig – historieformidling; men også vil sætte Radio24syv på en brændende platform og skubbe den over vest for Storebælt i en meningsløs signalpolitisk øvelse, der vil ændre grundlæggende på den unge radiostations muligheder.
Gamle pædagoger: Peter Kemp
I serien GAMLE PÆDAGOGER kan I høre en samtale med filosoffen Peter Kemp, der har udgivet en bog med titlen: "Løgnen om dannelse." Bogen rummer en dybtgående kritik af den nye lov om folkeskolen, som Peter Kemp anklager for at have til formål at forme fremtidens borgere til effektive medarbejdere i en stat, hvor alle konkurrerer med alle. Den har vakt stor opsigt og er blevet debatteret meget i skolens verden.
En håndværkers perspektiv
Peder Frederik Jensen, forfatter, bådebygger og aktuel med den roste novellesamling ” Banedanmark” taler i denne programserie med betonarbejder og forfatter, Jacob Mathiassen, der ligeledes er aktuel med bogen ”Kamppladser”.
Lasse Nyeng Hemicke og Mads Eirup har inviteret de to forfattere i studiet til at diskutere det danske håndværks gældende vilkår med udgangspunkt i deres tidligere romaner, Jensens ”Læretid” fra 2012 og Mathiassens ”Beton – historier fra skurvognen” fra 2011. I anden del af programserien diskuteres konsekvenserne af den frie bevægelighed, forholdene på erhvervsuddannelserne og fagbevægelsens magtesløse kamp mod globaliseringen. 
New York 7: Nørden
Marianne Germer læser endnu et afsnit fra Anne Mette Lundtoftes bog, New York New York, hvor Jonathan Lethem, -en af amerikansk litteraturs unge løver - fortæller om Brooklyn. 
Livets udviklingsdhistorie
Fra livets oprindelse til de livsformer vi kender I dag. Hvordan opstod livet? Hvordan så de tidligste livsformer ud? Hvordan klarede livet sig uden atmosfære? Hvilke  faktorer gjorde højere livsformer mulige? Hvornår krøb liv på land? Hvad ved vi egentlig om disse og mange andre spørgsmål om livets udvikling. Det kan man få svar på i programmet, hvor videnskabsjournalist Jens Degett taler med professor emeritus, Tom Fenchel. Tom Fenchel har blandt andet skrevet bogen ”Det første liv”, der er udkommet på Gads forlag, og som kan lånes på biblioteket.
De udødelige 1 
Bag titlen på den nye programserie "De udødelige" gemmer der sig en presserende samfundesdebat om udviklingen af den skæve befolkningsfordeling i hele Europa.  "De udødelige" trodser stereotyperne om alderdom og fortæller historierne om liv, erfaringer, solidaritet, handlinger og holdninger.
Den første udsendelse handler om velfærdssamfundet. Professor Jon Kvist fra Syddansk Universitet tegner et billede af det europæiske og især danske velfærdssamfund, og på aktivitetscentret på Nørrebro møder vi frivillige pensionister, der har været med til at bygge velfærdssamfundet.
Den røde sofa: Carl Polarfarer 
Niels Holm Svendsen har inviteret cand.pæd. Nils Aage Jensen til en snak i Forfatterforeningens "røde sofa". Nils Aage Jensen har skrevet en bogen "Carl Polarfarer" om Carl Petersen, som var polarforsker i 1800tallet.
Mozartz symfoni no.29 
Karnevaller var meget populære i 1770’ernes Østrig måske især i Salzburg, Mozarts fødeby. Han var selv meget glad for at klæde sig ud og være med, og han fortæller i et brev om et karneval i 1774 med 420 gæster. Det år var han allerede som 18-årig en fuldblods musiker og komponist, og alene i det år komponerede han 15 værker deriblandt den elegante symfoni no. 29 som den2radio sender, spillet af Det australske Kammerorkester.

Foto: Abelone Bregninge