Den2Radio - Uge 28 - 2020

Udsendelse d. 4.-10.juli. 2020

InterMetzo
Er der eller er der ikke racisme i Danmark. Og ligger racisme i DNA’et, som Pia Kjærsgaard siger, men altså ikke i det danske DNA, og hvad vil det egentlig sige. Og kan racismen sådan wupti forsvinde hvis bare islamiske indvandrere assimilerer sig fuldstændig, altså den racisme der slet ikke er der? Ja, der er noget at gruble over i den sammenhæng. Man kan også gøre sig lidt lystig over sådan nogle fuldstændig usammenhængende – skal man kalde dem tanker? Georg Metz gør lidt af begge dele – altså grubler og gør sig lystig, i denne uges InterMetzo.

Raceopstanden i Detroit 1967
Under de omfattende protestaktioner mod racisme og politivold i USA efter den sorte amerikaner George Floyds død under en brutal anholdelse truede præsident Donald Trump med militær magtanvendelse og beordrede faldskærmssoldater fra den 82. luftbårne division til hovedstaden Washington. Det blev ved truslen. Men tropper fra samme division er tidligere blevet sat ind imod en oprørsk amerikansk civilbefolkning. Det skete for 53 år siden i Detroit, der fem dage i juli 1967 var hærget af en af forrige århundredes værste raceopstande med plyndringer, ildspåsættelser og omfattende snigskytte-aktiviteter. Som ung journalist kom Peter Skeel Hjorth ved en tilfældighed til den kendte bilby og fik mulighed for at følge med amerikanske kolleger de dage, hvor det gik hårdest til. I udsendelsen fortæller han om baggrunden for opstanden, og hvad han oplevede i storbyen, som var på randen af borgerkrig.

Toilet-design:  Vask & Wellness
En installation, der idag opleves som en fundamental del af boligen, er toilettet. Det første toilet med vandskyl – water closet -  blev designet  i 1589 af Sir John Harrington - digter og gudsøn til Elisabeth d. I.  I Frankrig fik badeværelset omkr. 1710 et særligt møbel til afvaskning – et ”bidet”. Et toilet-design, som kombinerer begge funktioner, kom først på banen i slutningen af 1900-tallet. Og her i de sidste årtiler pågår en rivende udvikling af toilettets design både hvad angår funktionelt raffinement og æstetik.

AT BO: Det åndbare huse
Hvordan går det egentlig med at bygge bæredygtigt i Danmark?  ja, lytter man til den samlede byggebranche er der ikke tvivl om, at der ER viden. Men det kniber mere med praksis for det skal også kunne betale sig. Som det er i dag, bliver  byggebranchens bæredygtige materialer ikke anvendt specielt ofte - for det er for dyrt, siges det.
Et lille byggefirma på Vestsjælland  "Egenvinding og  Datter"  har siden 1980 arbejdet med at omsætte deres erfaringer  til praksis. Den2radio har været på besøg og fået svar på nogle af de bæredygtige byggemuligheder. Foruden at producere vinduer, naturmaling og lersten har de udviklet Det Åndbare Hus.

Michael Falch, en rockpoet krydser sit spor 2
I dette afsnit taler Michael Falch med vært og tilrettelægger Andreas Dahl om bl.a. gennembrudspladen “Vindueskigger” med al dens storbyfascination, paranoia og kærlighed i paddehattens skygge. Det bliver desuden til en snak om lyden af dansk rock i 80’erne, om fremmedgørelse, udbrændthed, flugt og prædikatet “Springsteens danske fætter”.

Vaskebræt – en refleksion af Peter Zapffe
Når ting går ud af brug, forsvinder de efterhånden fra erindringen og det gælder også deres navne, altså benævnelserne for de glemte ting. Siger ord som sparkstøtting, charabanc og drosche nogen noget i dag – for nu bare at tage et par ord fra transport-sektoren. I denne uges lille refleksion tænker Per Zapffe på ordet og genstanden ”Vaskebræt”.
Husserls filosofi 3
I det 3. og sidste program om Husserls filosofi fortæller professor Dan Zahavi om Husserls syn på kroppen, hvad der nærmere skal forstås ved intersubjektivitet og livsverden, samt om Husserls forhold til Heidegger.

H.C.Andersen: Hun duede ikke
Denne uges H.C.Andersen fortælling har inspiration fra hans egen barndoms oplevelser af fattigdom. Historien er trykt første gang i ” Folkekalender for Danmark 1853”. Det er Svend Methling, der læser.

Den røde sofa: Egon Clausen og Ole Bundgaard
Den røde sofa har stået mange steder i de senere år men er altid blevet sendt på den2radio, men nu er det slut og i denne uge sender vi den sidste. Det er med Egon Clausen i en samtale med forfatter og billedkunstner Ole Bundgaard om Clausens seneste bog Jeg er et træ. Jeg er et træ er fuld af digte, kortprosa og illustrationer og handler om at komme op i årene.
Ole Bundgaard er en dansk forfatter, komponist og billedkunstner. Hans forfatterskab berører flere forskellige genrer; således har han både udgivet digtsamlinger, romaner og noveller. Rejsen er et genkommende tema i mange af digtene. Rejsen ud - og hjem, Livet som en rejse, og rejsen som et livsvilkår.

Foto: den2radio