Den2radio - Uge 29 - 2021

Udsendelse d. 17. - 23. juli. 2021

I denne ferieuge sender vi udvalgte genudsendelser. Heri indgår en rubrik vi kalder ’Vi mindes’ med udsendelser produceret af tidligere programmedarbejdere. Men hver uge skal I også have et frisk Intermetzo fra Georg Metz.

Intermetzo
Georg Metz har givet ugens kommentar titlen 'Elite og nedtur' med undertitlen 'Nationalromantisk kulturpolitik i salmesang og selvbedrag'. 

Besøg i Mumidalen
Vi fortsætter serien om nordiske børnebogsforfattere med at besøge den specielle forlystelsespark Mumidal, der ligger på en ø uden for Turku i Finland. Kirsten Rønn taler med Ann-Karin Koskinen, marketingschef i Mumidalen.  

Den skandinaviske forening i Rom 2
Den skandinaviske forening i Rom blev stiftet i 1860 som et samlingssted for kunstnere fra Norden og foreningen er stadig i live. I denne uge besøger Bodil Grue to af de kunstnere, der boede på skandinavisk forening, da hun var Rom i oktober 2010. Det er den norsk- svenske billedkunstner Erik Snedsbøl og den svenske digter Eva Ström.

Klassisk på nettet: Danse i musikken 3
Der er så utrolig mange slags danse igennem musikhistorien, så det er bare med at begynde i den ene ende, og her er der plads både til Danse macabre om døden, der spiller violin på kanten af graven mens skeletterne danser til, Edderkoppens dans, De salige ånders dans fra   Orfeus og Euredice, Debussy’s vals, der er så langsom som mulig – Le plus que lente, Harlekin og mere endnu. Musik af komponister som Camille Saint-Saens, Max Reger, Albert Roussel og Gluck samt flere.

Islamiske dynastier og kunst 1: Profeten Muhammad og de fire første kaliffer
Professor Jørgen Bæk Simonsen fortæller om Arabien på Profeten Muhammads tid, om profeten og hans udvikling fra religiøs leder til politisk og militær leder, om de efterfølgende fire såkaldte retledte kaliffer og om skabelsen af det islamiske imperium. Senere fortæller direktør for Davids Samling, Kjeld von Folsach, om forskellige udgaver af Koranen og om billeder af profeten med og uden slør.

Søfartens spor: Søfartssamfundet
Der er bondesamfund, bysamfund  - og så er der søfartssamfund. Er der ét markant erhverv i et samfund kommer det naturligt  til at præge hele samfundet. Det var tydeligt  i søfartsbyer som Svendborg, Thurø, Marstal og Rudkøbing og livet på de små øer i det sydfynske øhav. At tjene brødet ved at sejle, handle og bygge skibe gjorde familier og  bierhverv afhængig af søen og skete der ulykker var mange kvinder heldigvis handlekraftige og klarede livet på trods.

Den første fødsel: Med cola og kvalme
I den anden af Brit Jensens to montager fortæller tre kvinder om deres forventninger, frygt og allerstørste glæde, da de fødte deres første barn på hospitalet.

Silvia Pérez Cruz
Claus Westh fra RadioJazz synes, at Den2Radio skal være med til at udbrede kendskabet til spanske sangerinder – 3 i alt og denne uge præsenterer vi Silvia Pérez Cruz, hvis stemme bærer flamencoens "cry", boleroens sensualitet og jazzens spændstighed i sig.  

Vi mindes tidligere medarbejdere:

Her i sommerperioden har vi her på den2radio valgt at sende programmer med tidligere medarbejdere

Sprogbrug og brugssprog 3
I serien sprogbrug og brugssprog beskæftiger Claus Seiden sig med sprogsspørgsmål. Hundredevis af danske journalister har lært at bruge sproget rigtigt af Gert Smistrup, som har undervist på Danmarks Journalisthøjskole. Og han har mange eksempler på hvordan man anskueliggør ting ved hjælp af sproget.

Begynd med begyndelsen
Vi skal med "Alice om bag spejlet" i Frederik Dessaus essay.

Foto: Anne Eggen