Den2radio - Uge 28 - 2021

Udsendelse d. 10. - 16. juli. 2021

I denne ferieuge sender vi udvalgte genudsendelser. Heri indgår en rubrik vi kalder ’Vi mindes’ med udsendelser produceret af tidligere programmedarbejdere. Men hver uge skal I også have et frisk Intermetzo fra Georg Metz.

Intermetzo
Georg Metz har givet ugens kommentar titlen 'Den selvopfyldende fordom' med undertitlen 'Om tvetydig identitet i en sexforstyrret totalkollaps'. 

Besøg i Astrid Lindgrens verden
Den2Radio har i flere udsendelser  beskæftiget sig med nordiske børnebogsforfattere. Vi har været rundt i de nordiske lande og besøgt steder som Thorbjørn Egners Kardemommeby i Kristiansand i Norge, Tove Janssons Mumidal i Turku i Finland blandt andre og her er det så Astrid Lindgrens Vimmerby vi har en udsendelse om. Astrid Lindgrens fødested - et lille sted på landet i Småland, hvor børn kan møde Pippi Langstrømpe, Emil og Ida, Ronja Røverdatter og de andre figurer fra hendes bøger

Radio Norden: den Skandinaviske forening i Rom 1
Den skandinaviske forening blev grundlagt i 1860. I 2010 fejrede man 150 året for foreningen. I den anledning besøgte Bodil Grue Circolo Scandinavo og har talt med dets leder Mette Perregaard.

Fra Triumf til tragedie 1
I år kan vi fejre 100 året for den russiske revolution. På den2radio sender vi to foredrag. Et af historikeren Erik Kulavig, som har en ny og mere kulturhistorisk synsvinkel på revolutionen. Og et af historikeren Nils Arne Sørensen, som fortæller om sammenhængen mellem 1.verdenskrig og revolutionen, og hvad den betød for eftertidens arbejderbevægelser i Europa.

Søfartens spor 2
Så står den på skibe og søfolk, handel, redere og mæglere og lidt sømandsmusik. den2radio har besøgt Svendborg for at få historien om byens søfart gennem tiderne. Svendborgs placering og de dygtige søfolk er rammerne om stærke søfartstraditioner.  

Den første fødsel: Urkvinderne
Mennesker føder og fødes hver eneste dag. Alligevel er fødslen ikke noget, man hører om så tit. Hvordan går det egentlig til, når er menneske kommer ud af et menneske? I den første af to montager redigeret af Britt Jensen fortæller 3 kvinder om deres fødsel som foregik hjemme.
(Sendt første gang i 2009)

Klassisk på nettet: Danse i musikken 2
Klassisk på nettet tager hul på de mange mange danse, der findes i musikken: Hofdanse, spanske danse, dødedanse, valse, danse i opera, balletmusik osv. Det betyder musik af bl.a. Knudåge Riisager, Bizet, Sibelius og Chopin.

Vi mindes tidligere medarbejdere:

Her i sommerperioden har vi her på den2radio valgt at sende programmer med tidligere medarbejdere

Sprogbrug og brugssprog: Det rigtig gode avisdansk!
I serien sprogbrug og brugssprog beskæftiger Claus Seiden sig med sprogsspørgsmål. I dette afsnit taler han med journalist Ulla Søgaard Thomsen, der har taget det store spring fra det svære til det enkle sprog. Det vil sige fra jobbet som redaktionssekræter på Dagbladet Information til ekspert i at kommunikere skriftligt for læsehæmmede.  

Lyden bag alle lyde – stilhed
D.15.september fylder forfatter, dramaturg, programmedarbejder og meget mere Frederik Dessau 90 år. Han har været fast tilknyttet den2radio og vi har mange af hans essays liggende, så vi sender et af de vigtige, som efterhånden i denne vilde støjende verden må tiltale flere og flere: ’Lyden bag alle lyde – stilhed’.

Foto: Sergey Shmidt via Unsplash