Den2Radio - Uge 28 - 2023

Udsendelse d.8. - 14.juli. 2023

InterMetzo
Georg Metz’ begynder med en direkte og konfronterende overskrift  ’Arven af fortidens synder’ og ’Nedslag i moralske opgør på afdødes vegne’. Den hollandske konge har for nylig undskyldt sit lands handel med slaver i fortiden. Handlingerne og tavsheden om dem må vurderes i den samtids indfatning hvori de skete, men ikke nødvendigvis skabte den norm der nu fremhæves som forargelsens begrundelse. Der er ikke noget at gøre ved det, hvilket kan forekomme højlydt pinagtigt for den der higer efter handling i anstændighedens tjeneste.

Reform i praksis 4: Dansk skal bruges til handling
Reform i praksis nr. 4 kalder tilrettelæggeren Helle Schøler Kjær ’Dansk skal bruges til handling’.
Den handler om en ny undervisningsform i Sprogcentret i Holstebro, Lemvig og Struer. Ukrainske
elever bliver først og fremmest klædt på efter devisen: hvad er der behov for her og nu.

EU indefra: Flere demokratier behøver førstehjælp
Radio Mælkebøtten har sendt os en podcast, der tager pulsen på flere demokratier i EU og må konstatere, at pulsen er svag eller endda mangler. Der er nemlig flere lande med demokratier der er ved at få hjertestop. Faktisk har de det ifølge vores interviewperson så dårligt, at vi skal i gang med at genoplive dem. Men demokrati står mildest talt ikke øverst på dagsordenen, når krigstrommerne er i fuld gang, som de er netop nu. Hør konfliktforsker Jeppe Trautner hudflette Europas demokratiske tilstand. Han var i øvrigt et af de ganske få, der forudså konflikten med Rusland.

Wimbledon 2023
Og så skal vi igen tilbage Wimbledon, denne gang er det dog ikke en genudsendelse, men helt nye indtryk fra den forgangne uge. Vores tennisrapporter Rasmus Blædel Larsen er igen på lægterne til den store traditionsrige turnering i det sydvestlige London og har mødt både fugle, insekter og gamle venner. Hør mere i vores dækning af Wimbledon 2023.

Willie Nelson 1
’Hvis Amerika kunne synge med én stemme, så ville det være Willie Nelsons.’ Sådan siger sangerinden Emmylou Harris om sin store kollega countrysangeren Willie Nelson, der netop er fyldt 90, og i den anledning har han spillet 2 koncerter på Hollywood Bowl i Los Angeles, som er USA’s største amfiteater med plads til næsten 18.000 tilhørere,  og så er han kommet i Rock and Roll Hall af Fame, der ligger i Cleveland i Ohio.  I den anledning genudsender den2radio forfatteren og filminstruktøren Christian Braad Thomsens serie om Willie Nelson, hvoraf vi her bringer den første.

Oplever’n 8: Kaffe, digte, havnerundfart og madlavning i eget køkken
At anmelde, omtale, kritisere og bedømme kulturoplevelser - dét er dette programs formålserklæring. Og her ryger vi lynhurtigt ind i en række dilemmaer, som er interessante at dykke ned i. Først Riccos Kaffe i Kaktustårnene ved Dybbølsbro i København. Dernæst har Oplever’n en digtsamling af Sigen Gjessing som Niels Bramsen har glædet sig til at anmelde. GoBoat havde inviteret til at prøvekøre deres små autonome elektriske motorbåde, som har anløbsmoler flere steder i Københavns havn samt desuden også udlejning i Odense og Århus. Måltidkasser er blevet en populær hybrid mellem takeaway og hjemmelavet mad. HalloFresh tilbød os at afprøve konceptet en kort periode for at se hvad vi synes og for at kommunikere, hvad denne madform kan og ikke kan.

Sophia samtaler 12: Forsvar for fagligheden 
I Sophia-samtalerne ønsker vi – udtalt eller uudtalt – at pejle den dannelse, som ikke kan gøres til pensum, men som kan anes, når noget i samspillet mellem mennesker lykkes. Det er dette noget, vi leder efter. I den tolvte udsendelse har Sophias Jens Raahauge inviteret lektor, filosof og kritiker Steen Nepper Larsen indenfor til en samtale om de angreb på fagligheden og dannelsen, som evalueringstrangen og evidensdyrkelsen udgør. Afsættet er hans seneste bog, Evalueringsfeber og evidensjagt, kritiske essays til forsvar for fagligheden.

Pharaos klassikere: Johannes V. Jensen: Naaede de Færgen?
I sommerens løb vil Pharaos Klassikere byde på nogle af Johannes V. Jensens noveller, og i denne uge gælder det en ret kendt og filmatiseret novelle, nemlig Nåede de Færgen?

Ulrik Neumann
I 2018 var det 100 år siden Ulrik Neumann blev født, musiker, entertainer, skuespiller med masser af talenter. Det er nu 5 år siden, så vi genudsender podcasten om ham. Hans mest berømte periode var de få år med Alice Babs og Svend Asmussen, der blev til Swe-Danes med verdenssucces, men mange andre sjove og spændende perioder før og efter karakteriserer Ulrik Neumanns store format. Han skrev musik, han skrev tekster, han arrangerede musik, han spillede med i mange danske og svenske film og revyer, han indtalte tegnefilm, han optrådte i mange forskellige sammenhænge. den2radio har besøgt hans datter Ulla Sniff Neumann i Malmø, og hun fortæller om sin far.

Foto: den2radio