Den2Radio - Uge 29 - 2018

Udsendelse d. 14. - 20. juli. 2018

Velkommen til Den 2. Radios anden sommerferieuge, hvor den mest står på gode genudsendelser. Men InterMetzo vil være nyskrevet hver uge.
Og i denne uge er Georg Metz’ overskrift: ”Valget mellem intet og mindre. Næste fase proklameres som frivillig tvangsudsmidning af uønskede.”

Gamle Pædagoger 
I serien GAMLE PÆDAGOGER har Egon Clausen en samtale med rektor Stefan Hermann fra Professionshøjskolen Metropol i København. Stefan Hermann har udgivet en bog med titlen: Hvor står kampen om dannelsen? I bogen kritiserer Stefan Hermann den aktuelle diskussion om folkeskolen for at være kørt fast i et fjendtligt forhold mellem to positioner, hvor den ene ser tilbage og længes efter en skole med humane og demokratiske idealer, mens den anden ser fremad mod livet i en benhård konkurrencestat.

Krig, nation og identitet 1
Gennem fire forelæsninger, der blev holdt på de gamle studenterkollegier i København, fortæller Professor i moderne europæisk historie ved Syddansk Universitet, Nils Arne Sørensen om den betydning, det moderne Europas mange krige har haft for politik, nation og identitet. Første gang skal vi til Valkendorfs kollegium, hvor overskriften er:
Frihed, lighed – og Napoleon: Tilløb til et nyt Europa 1789-1814

Søfartens spor, Bonavista
Og så genudsender vi serien om søfartens historie. ’Søfartens spor’ er den overordnede titel og vi lægger ud med historien om den to-mastede skonnert Bonavista, der i starten af 1900-tallet lå i fast rutefart tværs over den barske Nordatlant for at fragte klipfisk fra Newfoundland til Spanien og Portugal og returnere med en ladning salt.  den2radio er taget til Ærø for at høre historien om Newfoundland-skonnerterne og Marstals stolte søfartshistorie.

De udødelige 2: Genrationer i arbejdslivet
Generationer i arbejdslivet er emnet for den anden udsendelse i Den2radio's serie 'De udødelige' - om aktiv aldring og solidaritet mellem generationer. En ung kontorelev og en pensioneret regnskabschef fortæller om drømme om karriere og erfaringer. Bagefter kommenterer fremtidsforsker og cand.scient.pol Johan Peter Paludan de to forskellige arbejdsliv og giver sit perspektiv på, hvordan fremtidens arbejdsliv vil komme til at se ud.

New York 8: Flanøren
I dette afsnit fra Anne Mette Lundtoftes interview-bog New York New York læser Marianne Germer om den amerikanske journalist Gay Talese, som har boet i bydelen Upper East Side i mere end et halvt århundrede.

Humor i Norden
Kirsten Rønn taler med sociologiprofessor, Peter Gundelach om de forskellige former for humor i Skandinavien, som han har forsket i, nationale vittigheder som bruges til at karakterisere de skandinaviske lande. Og hvor nordmændene og svenskerne fortæller mange vittigheder om danskerne, fortæller danskerne næsten ingen vittigheder om nordmændene og svenskerne.

Frk. Kræsen: Lakrids
Den svenske madjournalist Linn Katarina Grubbström tager en snak med Åse Solveig Hansen fra Instituttet for fødevarevidenskab på Københavns Universitet. Hun fortæller om hvor lakridsroden kommer fra og hvordan den bliver til lakrids.
Derefter har Linn mødt Johan Bülow på "LAKRIDS by Johan Bülow", som i 2007 startede med at producere lakrids på Bornholm, og i dag sælger til hele verden.
Sidst i dagens program kan du også høre Eva Vedel, som sammen med Johan Bülow har startet den danske lakridsfestival.

Jefferson Airplane 1
Rockgruppen Jefferson Airplane blev dannet i 1965 i San Francisco og blev en af pionererne indenfor psykedelisk rock. Erik Kramshøj fortæller om deres plader og musik i en programserie, og vi bringer i denne uge den første udsendelse.