Den2Radio - Uge 29 - 2019

Udsendelse d. 13.- 19. juli. 2019

Velkommen til den2radio, som her i sommerperioden selvfølgelig har en række genudsendelser, men også nye produktioner. I kan nyde programmerne inde og ude i al slags vejr. I kan også komme i ”julehumør” her i højsommerem, hvis I trykker på donationsknappen på forsiden af vores hjemmeside og give os lidt økonomisk støtte til vores fortsatte virke. På forhånd tak og tak til de af jer, der allerede har reageret på vores henvendelse.

InterMetzo
Georg Metz har givet sin kommentar overskriften ”Ungdom og galskab”, en kendt gammel titel, der henviser til, at de unge talenter i både rød og blå blok lader til at søge nye forbilleder meget langt tilbage i parlamentarismens historie.

Retsvidenskab 7: Offentligt privat partnerskab
Offentligt Privat Partnerskab er et samarbejde mellem det offentlige og private virksomheder, og det er ikke meget udbredti Danmark. I podcasten fortæller Professor, Christina Tvarnø fra CBS, hvordan politik,jura og markedsøkonomi er afgørende for regulering af området. Det handler også om en tradition, der i Danmark handler om at bevare en kontrol.

Wimbeldon 1
De fleste lyttere kender nok vittighedstegningen af et publikum, der i første billede alle kigger den ene vej, i næste billede den anden og så ved alle, at det er en tennis-kamp vi er til. Og lige nu løber tennis-sportens mest kendte turnering Wimbledon uden for London af stabelen. Men hvad handler det hele om, hvorfor synes nogen at tennis er så fascinerende, at de rask væk betaler en dagsløn for at få adgang til stadion - og ikke mindst hvilke kulturelle fænomener og tidsbilleder kan man finde afspejlet i Wimbledons historie. Det får lytterne mulighed for at høre om på nærmeste hånd, i denne uge og i en miniserie henover sommeren, fra tennissportens mekka.

Internationale danske klassiske solister: Jens E. Christensen
den2radio’s serie ’Internationale danske klassiske solister’ præsenterer denne gang en organist med stor koncertvirksomhed, Jens E. Christensen. Han er organist i Vor Frelsers kirke på Christianshavn, men han har meget travlt med meget andet end at spille til gudstjenester. Han har indspillet over 20 cd’er og uropført ca 80 værker deriblandt en del, der er komponeret til ham. Han har givet orgelkoncerter mange steder i verden f.x. i Rusland med adskillige koncertturnéer, og da Sct. Petersborg Filharmonien skulle have indviet sit nye orgel, var det Jens E. Christensen der blev inviteret til det. Japan og alle de europæiske lande har også haft inviteret ham til at give koncerter.

Kais historie 3
Efter billedpornografiens frigivelse begynder live-show miljøet i København at spire frem. Kai Bo Rasmussen var med som en af pionererne. Serien om "Røde Kai" - Manden fra Vesterbro og hans kriminelle løbebane er tilrettelagt af Søren E Jensen, og er blevet til i et samarbejde med forlaget Gyldendal, der har udgivet Kais erindringer i bogform.

Forførerens dagbog 3
Jesper Christensen læser tredje del af Søren Kierkegaards Forførerens Dagbog.

Gabriela Mistral: Gale kvinder
Den første Nobelpris i litteratur efter 2. Verdenskrig blev overraskende tildelt en latinamerikaner, den chilenske digter Gabriela Mistral. Hun var den femte kvinde, der modtog prisen, som Det Svenske Akademi bl.a. motiverede med ”hendes lyrik, som inspireret i mægtige følelser, har gjort hendes navn til et symbol for hele den latinamerikanske verdens ideale bestræbelser”. Nu er en af hendes stærkeste digtsamlinger, "Locas mujeres", udkommet på dansk under titlen "Gale kvinder" takket være oversætteren Malene Boeck Thorborgs ihærdige arbejde.
Jens Lohmann har inviteret Malene Thorborg i studiet for at fortælle om den i Danmark næsten ukendte chilenske digter, der er et nationalt ikon i sit fædreland og kendt og anerkendt overalt i Latinamerika. Musikken var er med den chilenske folkesanger og sangskriver Violeta Parra, også et nationalt ikon i Chile.

Kirsten Olesen læser digte fra ”Gale kvinder”
Den chilenske nobelpristager Gabriela Mistral sagde om sine digte, at hun skrev dem ikke for at de skulle læses, men for at de skulle høres. Kirsten Olesen lægger stemme til nogle af verdenslitteraturens stærkeste digte, Gabriela Mistrals "Gale Kvinder", i Malene Thorborgs oversættelse.
Gale kvinder er udkommet som trykt bog på Sohns Forlag og udkommer som lydbog på Lindhardt & Ringhof læst af Kirsten Olesen.

Jazz Galore om Calle Brickman og flygelet 2
Claus Westh fra Radio Jazz har besøgt trommeslageren Calle Brickman, en af de mest efterspurgte i det unge københavnske jazzliv. Ved det store Steinway flygel i klaverforretningen Juhl Sørensen fortalte Brickmann i sidste udsendelse om sine svenske inspirationer, og i dag går snakken om de mere klassiske inspirationer og den japanske forfatter Haruki Murakami. 

Science Stories: : På sporet af universets gådefulde antistof 
Det er lykkedes fysikere fra CERN at påvise et såkaldt symmetribrud, der teoretisk kan forklare en del af fysikkens kæmpe-gåde: Hvorfor består verden af stof? Henrik Prætorius interviewer Troels Petersen fra Niels Bohr Institutet.

ScienceStories: Rift om tarmbakterier
Behandling af dødssyge patienter med raske personers afføring er en stor succes. Men skal afføring indsamles og behandles af det offentlige eller af medicinalindustrien. Hvis det sidste bliver tilfældet, vil det hæmme forskningen, mener Christian Lodberg Hvas, Overlæge på Lever-Mave-Tarmsygdomme på Århus Universitetshospital og klinisk lektor på Institut for Klinisk Medicin på Århus Universitet.  

Foto:den2radio