Den2Radio - Uge 29 - 2023

Udsendelse d. 15. - 21. juli. 2023

Her i sommerferieperioden sender den2radio genudsendelser pånær InterMetzo og Pharaos klassikere. I denne uge har vi derudover Refom i praksis og Wimbledon 2 som nyproduktioner.

InterMetzo
Georg Mets har givet denne uges kommentar titlen ”Tryk på ” – Trods sproglige svigt står Radio4 distancen.

Reform i praksis 5: Det betaler sig at investere i udsatte 
Den 5. podcast handler om, at. Aabenraa Kommune har i alt investeret 120 millioner kroner i kontanthjælpsmodtagere over seks år. Pengene er kommet så rigeligt tilbage, fordi mange ikke længere er på kontanthjælp, men klarer sig selv. Hør om et af de regnestykker, som mange kommuner laver i disse år – og mød nogle af de udsatte unge, som Aabenraa Kommune bliver ved med at investere i, selvom Folketinget har bedt kommunerne om at spare på ungeindsatserne. På trods af svære odds i skolen og i livet har de unge mod på at komme ud på arbejdsmarkedet eller i uddannelse.

Wimbledon 2023 – 2
I det sydvestlige London er Wimbledon i fuld gang, Journalister, publikum, vagter, rovfugle, gartnere, spillere med kulørt undertøj, bolddrenge - og piger - og hollywoodstjerner gnubber skuldre ved den traditionsrige turnering - og i dette andet afsnit skal vi møde nogle af dem. Hør mere om fugletårne, ikke den slags mennesker klatrer op i, men fugle der sætter sig på skuldrene af hinanden - og om videnskaben bag det levende underlag der spilles på, i den2radios sidste reportage fra årets største tennisbegivenhed..

Willie Nelson 2
’Hvis Amerika kunne synge med én stemme, så ville det være Willie Nelsons.’ Sådan siger sangerinden Emmylou Harris om sin store kollega countrysangeren Willie Nelson, der netop er fyldt 90, og i den anledning har han spillet 2 koncerter på Hollywood Bowl i Los Angeles, som er USA’s største amfiteater med plads til næsten 18.000 tilhørere,  og så er han kommet i Rock and Roll Hall af Fame, der ligger i Cleveland i Ohio.  I den anledning genudsender den2radio forfatteren og filminstruktøren Christian Braad Thomsens serie om Willie Nelson. I denne udsendelse baserer præsentationen sig på Willie Nelsons lettere problematiske, men også hengivne, syn på  kristendommen.

Design: Tekstilindustrien trænger til en revolution
I podcasten møder du designstudrende  Sofie Piil Grau og Co-Founder og researcher Markus Hatting. Begge er de 100% engageret i at gøre noget ved Tekstilindustriens tonstunge ikke bæredygtige produktion. De vil være med til at forandre den forurenende tøjbranche, men efterlyser også forbrugernes deltagelse og ansvarlighed og vil gerne formidle både "opdragelse" og viden. Spørges der ikke efter bæredygtigt tøj er der fortsat frit slag for industrien. At være med i forandringerne i branchen er som at "bygge skibet, mens det sejler", siger Sofie Piil Grau. Markrus Hatting mener der er forandringer på vej i produktionen, det er ganske enkelt nødvendig.

Museer skaber viden: Fortidsminder
Der er over 30.000 fredede fortidsminder i Danmark. Fortidsminder er et vidt begreb, som man kan blive klogere på i udsendelsen, hvor museumsinspektør Birgitte Fløe Jensen om sit arbejde med at føre tilsyn med fortidsminder, hvad der er så fascinerende ved dem, og hvad de kan fortælle om vores fortid.
Slots- og Kulturstyrelsen mener, at tilstanden af fortidsminderne er god, men i udsendelsen kan man få et lidt mere nuanceret billede.

Foucault 1
Dag Heede var en af de første til at gøre Foucaults tanker alment tilgængelige med udgivelsen af bogen Det Tomme Menneske. I det første af tre programmer fortæller han om magtens forskellige ansigter, forfatterskabet og hvordan individet bliver til i mødet med magten.     

Pharaos klassikere
Karsten Pharao læser Johs.V. Jensens novelle ”Hos fuglene”

Birgit Nilsson
2018 er 100 året for Birgit Nilssons fødsel. En af alle tiders største dramatiske sopraner. Hun voksede op på landet i Skåne i nærheden af Båstad og havde bare den der naturstemme. Hun arbejdede på gården og på marken og i hjemmet, malkede køer og lugede roer, men fik så endelig som 23-årig en chance for at søge ind på Opera Akademiet i Stockholm og fik den ene af 2 pladser. Efter debut'en på Operaen i Stockholm gik rygtet om den utrolige stemme rundt i Europa og hun lagde operahusene ned med sin kolossale stemmekraft, overskud og skønheden og fleksibiliteten i stemmen.

Foto: den2radio