Den2Radio - Uge 23 - 2020

Udsendelse d. 30.maj - 5.juni. 2020

Her er den2radio med en ny buket podcasts. Helt usædvanligt er der intet Intermetzo men frygt ikke, Georg Metz er tilbage i næste uge. Vi takker for mange gode hilsener til radioen og sandelig også de økonomiske, det betyder meget at få den støtte fra vores lyttere.

Det europæiske Hus
Det europæiske Hus har i denne uge et interview med Marlene Wind, professor i statskundskab ved Københavns Universitet. Hun har skrevet en bog med titlen ’Tribaliseringen af Europa – et forsvar for vores liberale værdier’. Det er Jørgen Johansen der taler med hende.

Nancy Dalberg, nr 14 i serien ’15 kvindelige komponister fra 10 lande gennem 400 år’
I serien '15 kvindelige komponister er vi nået til nr 14 - Nancy Dalberg. Hun blev ikke kun elev af Carl Nielsen, de blev venner. Vi befinder os i 1918, og kvinder havde fået stemmeret 3 år tidligere, men det med at komponere - det brød de mandlige anmeldere og koncertarrangører sig ikke om. Sure og nedværdigende anmeldeIser kom der ud af det og med tiden gav hun op, men i det mindste havde hun Danmarks mest ansete komponist i ryggen, så noget fik hun opført. Det er ikke sikkert at hun ellers havde fået lov.

Hukommelse under pres
’Hukommelse under pres’ er det tredje program i rækken om hvordan mennesket reagerer på traumatiske begivenheder som krig og overgreb, og om hvordan disse traumer finder deres plads i vores indre. I alle tre udsendelser beskæftiger vi os med redningen af de danske jøder i 1943 set fra forskellige vinkler. Denne dramatiske begivenhed påvirkede ikke kun jøderne men også modstandsfolk og de fiskere, der stillede deres både til rådighed. Gennem samtaler med fagfolk ser vi på hvad man kan lære af fortiden. Har vi som nation kollektive erfaringer der er brugbare og kan hjælpe os med at forstå nutidens migrantkrise bedre? 

Grænselandshistorier 8
I den meget aktuelle serie om grænselandet mellem Kongeåen og Ejderen nærmer Jørgen Johansen og Finn Slumstrup sig nu byen Husum. Lidt nord for Husum i Sydslesvig ligger Mikkelberg, og Finn Slumstrup fortæller historien om det helt usædvanlige Nordisk Center for Kunst og Cricket, som ligger på Mikkelberg, en gammel restaureret mølle. Og inde i selve Husum skal vi høre om den store tyske digter Theodor Storm.

Talebobler: Den islandske ryle
den2radio’s Egon Clausen er på vandring i det vestjyske landskab og sender sine talebobler ind til redaktionen så vi kan få glæde af at høre hvor han er og hvad han fortæller. Her er han standset ved udsigtsplatformen ved fyrtårnet ved Blåvands Huk. Det er en dag i begyndelsen af maj, og det blæser …

The Byrds 4
The Byrds var fornyer og innovatorer af forskellige genrer inden for rockmusikken: Folkrock, spacerock, psykedelisk rock og countryrock, som er den genre vi skal høre om i denne uge. The Byrds havde sin storhedstid i 1960’erne, da de lagde ud med at sætte strøm til Bob Dylans akustiske guitar. Det er Erik Kramshøj der fortæller.

Pharaos klassikere, 14 dage i Jylland 8
I denne uge når vi til afslutningen på Blichers lange novelle ”Fjorten Dage i Jylland”. Alt har jo tegnet godt for de unge, forelskede par Therese og Nordstjerne og Mariane og Vang. Men – vi har jo godt vidst, at der lurede en slange i Paradis i form af den fuldstændig amoralske baron Sonnenthal, og nu slår han til med en brutal bortførelse.

H.C.Andersen, Lille Tuk
Lille Tuk er eventyret om den lille dreng, som ikke kan få tid til at læse sine lektier, men i drømme lærer om Sjællands købstæder. Det er jo H.C.Andersen og det eventyr skrev han sandsynligvis under et ophold hos venner i Oldenburg ved Kiel i 1846. Det er den families børn der har lagt navne til eventyrets Tuk og hans søster Gustave.

Museer skaber viden, Jernalderhuse
Når man står med en udgravning af et jernalderhus, vil man gerne kende til alderen på huset. Træet er forsvundet, så det man står med er markeringer af stolpehullerne, og de viser, hvordan huset har set ud. Men husene i jernalderen har lige som senere skiftet udseende gennem tiden, og det benytter museumsinspektør Linda Boye fra Kroppedal Museum til at lave en typologi, der kan bruges til at bestemme alderen på husene. Linda Boye fortæller om sit forskningsprojekt med jernalderhuse, der ikke bare kan være et nyttigt redskab i udgravningerne, men også kan give en større forståelse af udviklingen af bebyggelsen og det samfund, det var en del af.

Hall og Jensen præsenterer recitationssange
Det hedder denne overskrift og vi taler om Martin Hall og Søren E. Jensen. De gennemgår i løbet af mere end 2 timer den oversete genre, recitationssange

Foto: Anne Eggen