Den2Radio - Uge 3 - 2019

Udsendelse d.12.-18.januar. 2019

InterMetzo
Georg Metz har fat i den nye trend: krænkelsen. For krænkelse af flaget, nationen, kongehuset, landsholdet, kolonihaverne, flæskesteg med surt, pigekoret, de blonde i sangskatten, kirken osv er det samme som personlig krænkelse af det individ eller den forsamling, der hævder og forsvarer disse påståede kritikresistente forudsætninger for den nationale selvfølelse.

Håndværk: Skomagerfaget
I den2radio’s serie om håndværk skal vi denne gang høre om skomagerens arbejde.
Vi får historien om en del af det meget gamle fag og er på besøg hos en ortopædskomagermester og på Dansk Skomuseum.

Ladies of Folk 6
Hvilket medie har folk-og countrymusik på programmet? Som et af de absolut eneste? Det har den2radio med Ladies of folk, og i denne uge kommer afsnit seks, og det handler om alle de sørgelige sange, der både historisk set og i dag findes i genren. Og så fortæller en hjerneforsker, hvorfor det giver god mening at udsætte sig selv for sange, der sætter gang i tårekanalerne.

Hvorfor reparerer vi ikke mere?
Hvad gør vi hvis brødristeren, vaskemaskinen eller et stykke tøj går i stykker? I mange tilfælde bliver produkterne smidt ud i stedet for at blive repareret. I udsendelsen spørger den2radio’s Henrik Morell, hvorfor der ikke bliver repareret mere. Det forsøger han at få svar på ved at tale med nogle erfarne reparatører, der fortæller om deres erfaringer med reparationer.
Vi behøver ikke at smide en masse ting væk, der kunne komme til at fungere igen, hvis vi bare orkede at få dem repareret. Men er de produkter vi køber lavet på en måde, så de egner sig til at blive repareret? Det kan være svært at se, når man står i en butik, og de test som Forbrugerrådet ’Tænk’ laver har ikke reparationsegnethed med. I udsendelsen spørger vi Forbrugerrådet ’Tænk’, hvorfor reparationsegnethed ikke er med.

Der kan ske så meget
’Der kan ske så meget’ er stemmer fra 1986. Seks unge fra 13-19 år blev interviewet til et diasshow med samme titel for at give de unge en chance for at udtrykke deres holdninger til nuet, deres følelser og forventninger til fremtiden. Vi skal møde to 13 -årige BZ piger, der trækker klare streger i sandet mellem ’dem og os’, når de fortæller om politiets brutalitet, dengang Ungeren var besat på Jagtvej 69. Og vi møder den 19-årige KUér, der klart vedkender sig sine borgerlige holdninger og skælder ud på sine mandlige kolleger, der sætter kvinder til at varme hveder, mens de selv diskuterer. Der er også den fagligt aktive elektrikerlærling, Thorleif, den noget forsømte og kun 15-årige Danny og den overskudsagtige punker og bzér Mads, der synes det er i orden at stjæle fra supermarkedet. Hvorvidt de unge har ændret deres drømme fra dengang til nu må lytteren bedømme, men det er helt sikkert at de selvfølgelig HAR drømme og holdninger selvom de blev kaldt NÅ-generationen.

Poul og Josef
Poul og Josef befandt sig på hver sin side af frontlinjerne under 2. verdenskrig og levede derefter på hver sin side af jerntæppet. den2radio’s Brit P. Jensen fortæller historien, og den kender hun til, for Poul er hendes morfar og Josef hendes svigerfar.

Sønderjysk kaffebord
For at tale et sprog må man have nogen at tale med. Uwe Dall kan ikke rigtig tale sønderjysk hvis den han taler med ikke taler sønderjysk, så Uwe Dall må selv fortælle sin barndomserindring på sønderjysk. Vi skal høre om ’det sønderjyske kaffebord’, men når Uwe Dall sætter det sønderjyske kaffebord ind i en historisk sammenhæng og beretter om sit forhold til den sønderjyske dialekt, så foregår det på rigsdansk.

Spillefolkenes hemmeligheder
I podcast serien ’Spillefolkenes hemmeligheder - en rejse i dansk folkemusik’ taler musiker, komponist og podcaster Morten Alfred Høirup med en række markante personligheder fra den danske folkemusikscene. I dette afsnit møder Morten Alfred en sangerinde og traditionsbærer Mia Guldhammer, som bl.a. bruger sit kendskab til de gamle danske viser og ballader i det danske folk-tronica band Mallebrok.

Foto: Anne Eggen