Den2Radio - Uge 3 - 2021

Udsendelse d.16 - 22. januar. 2021

Velkommen til den2radio - midt i den på alle måder barske januar. Vi tilbyder her friske podcasts til at fordybe sig i og glæde sig over.

InterMetzo
Georg Metz er altid forrest med fokus på løgne og fordrejninger først og fremmest i Det hvide Hus men sandelig også i resten af verden hvor Donald Trumps medløbere også befinder sig. Public service mediets pligt er at referere virkeligheden med respekt for den forfatningsbestemte samfundsorden i retsstat og demokratiske institutioner. Journalister skal fremlægge sagerne sagligt neutralt, javist - den saglige indsats i dækningen af Trumps megalomani er at hævde loven og forfatningen og kime stormklokkerne før dæmningen brister.  

Feed the world 3
Denne uge  er vi i Etiopien, et stort, bjergrigt land med både frodige og tørre regioner. Landet omtales tit for sin relativt høje vækstrate og sin førerposition på det afrikanske kontinent netop i forhold til landbrug og kvægproduktion. Men der er flere meninger om, hvilken type landbrug, der skal praktiseres. I skal møde Million Belay, der forsker i fødevaresystemer, biodiversitet og landbrug på Stockholm Resilience Centre. Han er en af grundlæggerne bag Alliancen for Fødevaresuverænitet i Afrika som arbejder for udbredelse af agro-økologisk landbrug.

Arktis i hjertet 1
I en ny programserie ’Arktis i Hjertet’ går den2radio tæt på kvinder, der har en fod i såvel arktisk som dansk identitet. Vi skal møde tre kvinder, hvis identitet bygger både på dansk og grønlandsk kultur. Det moderne rigsfællesskab er et produkt af en fælles kolonihistorie, hvor Danmark var magtudøver og Grønland blev domineret. Det er et historisk forhold, der har efterladt en arv af sagte og usagte fordomme om grønlændere.  Vi skal i denne uge møde Bodil, der er barnebarn af en østgrønlandsk åndemaner, men bor i København hvor hun er vokset op og arbejder som frisør. Utallige gange i sit liv har hun fået at vide af andre, at hun er fremmed. Og det uanset om hun har opholdt sig i Danmark eller i Grønland, hvor hun i perioder har været oppe for at arbejde. Hvordan får man et godt selvværd, når omverdenen møder en med fordomme, og hvordan påvirker negative stereotyper om grønlandske kvinder ens hverdag?

10 svenske og 10 danske operasangere – 1: Eva Johansson og Ingvar Wixell
En ny serie om 10 svenske og 10 danske operasangere med international karriere er bygget op, så der hver gang bliver præsenteret en svensk og en dansk sanger - mand og kvinde.  Det er utroligt så hurtigt folk glemmer. 10 år eller 20 år efter en karriere er slut er der en ny generation, der ikke har kendt eller oplevet de store sangere, og den2radio er det eneste medie, hvor man altid kan genfinde podcastene og høre dem igen og igen. Denne gang er det barytonen Ingvar Wixell og sopranen Eva Johansson.

Anslag -  januar 2021 - 3
Fodboldkampen mellem Frankrig og Portugal endte uafgjort, øh, altså franskmændene tabte som en sand vinder – mener Jacques Berg, at man mest rammende kan sammenfatte Europacup-finalen i 2016. Han mindes også en digter på jagt efter det ugribelige og det ubegribelige, han borer lidt i det franske demokratis svagheder og den sande demokratisk kultur. Og stiller spørgsmålet, alle stiller sig på et tidspunkt: Hvordan dør jeg?

Bedstemor af H.C.Andersen
Bedstemor er titlen på et af H.C.Andersens eventyr – men hans første titel på eventyret var ’En historie’ der indgik i rejseskildringen ’I Sverrig’. Det er Jørgen Krogh der læser.

Søndagsfortælling – En gangsterhistorie 1
Endnu en Søndagsfortælling af Jacob Skyggebjerg har den2radio til lytterne, En gangsterhistorie har han kaldt den og den er i flere dele. 1.del hedder Et tilbud. Vi er i Aalborg: Julen står for døren, og Jonas er på røven. Han har været hjemløs siden han kom ud af arresten, og han mangler penge. Sådan er det, når man kommer ud, så starter man forfra. Heldigvis har gangsteren Nicola ringet - han har en opgave til ham. Det er dog ikke lige den type opgave, som Jonas er vant til. Men har han overhovedet noget valg?

Hall og Jensen præsenterer 1973
Vi er nu nået til det fjerde program i serien "1970-1979", som komponist Martin Hall og forfatter Søren E. Jensen er i færd med at afvikle – denne gang om året 1973, hvor glamrocken befinder sig på sit absolut højeste. I udsendelsen skal vi bl.a. høre numre med Cockney Rebel og New York Dolls, men også introduceres til Fiona Richmonds erotiske brevkasse i ”Men’s Only”-bladet. Der er som altid tale om en lind strøm af stemningsbilleder og historier fra perioden, der af en norsk barokgruppe er blevet kaldt "årtiet, som den gode smag glemte".

Tyranner sover aldrig
Verden er urolig, i Mellemøsten har vi set revolutioner med tvivlsomt udfald. Vi er dykket ned i litteraturen og sammensat en collage om tyranner, revolution og frihed.
I Udsendelsen medvirker Lene Andersen, Merete Arnoldi, Hannah Corinne, Nikolaj Ifversen, Steen Nepper Larsen, Karsten Pharao og Ole Reitov, og der bliver læst tekster af 13 forskellige forfattere fra mange lande gennem flere hundrede år.

Jazzens historie Cecil Taylor
I Christian Braad Thomsens gennemgang af jazzens historie er vi nået til avantgardepianisten Cecil Taylor, som danske jazzfans også har kunnet opleve i Jazzhus Montmartre i gamle dage. Cecil Taylor er uddannet klassisk pianist og begyndte at spille klaver som 6-årig, og på konservatoriet blev han også introduceret til europæiske samtidige komponister som Bela Bartok og Stockhausen, men det blev jazzen, der trak og tilbage i 1955 dannede han sit første band med sopransaxofon, bas og trommer.

Foto:
den2radio