Den2Radio - Uge 30 -.2020

Udsendelse d. 18. - 24. juli. 2020

Velkommen til en sommerudgave præget af gode genhør og enkelte nye podcasts. Vi takker nye og trofaste lyttere for de økonomiske bidrag. Jeres støtte er en uvurderlig hjælp til driften af den2radio.

InterMetzo
I denne uge uddeler Georg Metz ris – og sandelig også ros – til diverse radiostationer. Og som indledning lige et hip til Sørine Godtfredsen.

AT BO: Urban Gardening
Serien at Bo – Bolig, By og Bæredygtighed har denne gang fokus på Urban gardening - eller på dansk - ”Byhaver – oppe på taget”.  De klassiske byhaver ligger nede på jorden, men den aktuelle trend i de globale metropoler er, at nutidens haver går i højden og anlægges både lodret og vandret på vægge og tage.  den2radio var med, da Videnscenter for Byudvikling i april holdt konference i København om temaet ”Urban Gardening.

Krig, nation og identitet 2
2014 er bemærkelsesværdigt jubilæumsår, når det kommer til krige, der har skabt den moderne verden: 225 for Den Franske Revolution, 150 for 1864, 100 for første verdenskrig og 75 året for anden verdenskrig.
Gennem fire foredrag på de gamle kollegier fortæller Professor i moderne europæisk historie ved Syddansk Universitet, Nils Arne Sørensen om den betydning, det moderne Europas mange krige har haft for politik, nation og identitet. 
Dette foredrag handler om:
Krig og nationsbygning: De italienske og tyske samlingskrige – og deres betydning for Danmark, 1848-1871.

Michael Falch 4
”I dette afsnit taler Michael Falch med vært og tilrettelægger Andreas Dahl, om den hårde periode i 1990’erne, hvor Michael Falch var i en menneskelig krise og et kunstnerisk dødvande. Det bliver også til en snak om bl.a. de første forelskelser, om afsked med vores kære og digteren F.P. Jac.“

KBH Læser: Thomas Bernhard
Thomas Bernhard var en meget markant østrigsk forfatter, der levede fra 1931 til 1989 og oplevede Anschluss hvor Østrig blev indlemmet i Tyskland og udraderet af landkortet. Han voksede op i Salzburg, hvor han var elev på en nazistiske kostskole. Hans selvbiografi ’Årsagen’ fra 1975 handler om disse voldsomme år og udstiller Bernhards vrede og skepsis over for de totalitære tankesæt, nazismen såvel som katolicismen, han mødte i ungdomsårene i Salzburg. ’Vreden i litteraturen’ er titlen på udsendelsen, som er optaget på Hovedbiblioteket i København for et par år siden. Thomas Bernhard var generelt misantrop men hans had rettede sig primært mod det patriarkalske, hierarkisk opbyggede katolske og fascistoide Østrig. Karsten Pharao taler med professor Søren R. Fauth, Bernhards danske oversætter, om Thomas Bernhards forfatterskab.

H.C. Andersen: Storkene
Storken var H. C. Andersens yndlingsfugl, og den optræder i mange af hans eventyr, og selvfølgelig også i det eventyr, der direkte hedder ”Storkene”. Det blev første gang offentliggjort den 19. oktober 1839 i ”Eventyr fortalte for børn”, Ny samling, Andet Hefte. Og I skal høre det læst af Jørgen Reenberg.

Billeder fra et liv 1
Billedkunstneren Pia Schutzmanns barndom har været særpræget med en psykisk syg mor, som i begyndelsen af anden verdenskrig forlod hendes jødiske far i Italien og rejste gennem Hitlers Tyskland tilbage til København med sit lille barn. Ikke for at give det en nem opvækst. Til gengæld har modgangen givet hende en forbløffende iagttagelsesevne – både på “papir” og “lærred”.
Pia Schutzmann er en af landets dygtigste og mest efterspurgte portrætmalere. Hun har skrevet nogle små selvbiografiske tekster ”Billeder fra et liv”. I denne og de kommende uger bringer vi et udvalg af teksterne i Pia Schutzmanns egen indlæsning. Karsten Pharao har tilrettelagt.

Roms fontæner
En rejse til Rom i maj måned lyder som en rigtig god idé, men man kan også lytte til lyden af Rom på den2radio, for komponisten Ottorino Respighi har komponeret flere værker om steder i Rom som her i ’Roms fontæner’ hvor han beskriver 4 forskellige fontæner på 4 forskellige tider af døgnet. Respighi var en af de få italienske komponister der skrev musik til koncertsalen mere end til operahusene – det var ellers operaer Italien i den grad var berømt for.

Foto: Fyret i  Assens Havn (Anne Eggen)