Den2Radio - Uge 30 - 2021

Udsendelse d.24. - 30. juli. 2021

I denne ferieuge sender vi udvalgte genudsendelser. Heri indgår en rubrik vi kalder ”Vi Mindes” med udsendelser produceret af tidligere medarbejdere. På hjemmesiden kan I se en oversogt over ugens programflade, men hver uge skal vi have et frisk InterMetzo fra Georg metz

InterMetzo
Georg Mets har kaldt denne uges kommentar ”Fejlen i spejlet” med undertitlen ”Inden 89 slår sig på hjernen”.

Besøg i Kardemomme by
I serien om de nordiske børnebogsforfattere er Karsten Pharao denne gang på besøg i Thorbjørn Egners Kardemomme by, der ligger i Kristianssand syd for Oslo. Han besøger Kardemomme by i øsende regnvejr, men han får sig også en snak med lektor Åse Marie Åmundsen fra Högskolan i Oslo, der forsker i børnelitteratur.

Autoimmune sygdomme 1: Nanna har sklerodermi og er ikke bange for døden
Nanna Marinussen er 28 år og har en sjælden gigtsygdom, der hedder sklerodermi. Det er en autoimmun sygdom, som kun 1.200 danskere lider af. At sygdommen er autoimmun betyder, at kroppen angriber sit eget væv. Også det raske. I denne udsendelse hører du om hendes liv med sygdommen, der for alvor brød ud for fire år siden. Hun har pacemaker – og det nærmeste busstoppested føles meget langt væk. Selvom hun er så ung, har Nanna gjort sig flere overvejelser om døden, end de fleste på hendes alder har.
Dette er første afsnit i en serie på tre om sjældne autoimmune gigtsygdomme, som er produceret i samarbejde med Gigtforeningen.

Vivaldi entusiasten
Den italienske barokkomponist Antonio Vivaldi komponerede megen anden musik end de meget kendte 4 årstider. Claus Adam Jarløv er til daglig direktør i kommunikationsfirmaet Global Denmark, men han har studeret Vivaldi og hans musik ned i små detaljer,- en virkelig entusiast er han. Bodil Grue har inviteret ham i studiet.

Islamiske dynastier og kunst 2: Mødet med andre kulturer
Professor Patricia Crone, fortæller om de muslimske erobrere og deres møde med andre kulturer. Det drejer sig i første omgang om den byzantinske, den sasanidiske og den egyptiske kultur.
Senere fortæller direktør for Davids Samling, Kjeld von Folsach, om de forskellige kulturers kunst eksemplificeret ved et koptisk tekstil, en sasanidisk skål, et stykke silkeklæde med modstillede dyr og et vægmaleri på halmblandet ler.

Ernesto Dalgas 1
I første halvdel af det 20. århundrede var forfatteren Ernesto Dalgas (1871-1899) ikke en del af den danske litteraturs kanon. Men gennem et kanoniseringsarbejde af især den nu afdøde professor Aage Henriksen og litterat Henrik Schovsbo, op igennem anden halvdel af 1900-tallet, betragtes forfatterens to store romaner Lidelsens Vej (1903) og Dommedags Bog (1903) i dag, som klassikere i den danske litteraturs historie.
I to programmer fortæller Professor ved Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab, dr. phil Johnny Kondrup om Dalgas’ korte liv indtil den julimorgen i 1899, hvor forfatteren begik selvmord ved Damhussøen, og om de to omfangsrige romaner.

Concha Buika
2 spanske sangerinder - Carme Canela og Silvia Pérez Cruz´- har fyldt godt på den2radio i de sidste par uger, som Claus Westh fra RadioJazz har produceret til os, og i denne uge møder vi den 3. spanske sangerinde – Concha Buika. ’Vivir sin miedo’ – ’at leve uden frygt’ - er titlen på hendes seneste cd. Det kunne være overskriften på hendes liv som er fyldt med smerte og længsel. Concha Buika benytter hele sin enorme musikalitet til at give sig selv til publikum.

Vi mindes tidligere medarbejdere:

Sprog – og sprogbrug: Ib Poulsen
I mange år har professor Ib Poulsen, Roskilde universitetscenter, beskæftiget sig med sproget i radioen. Han har skrevet bogen om dansk radio montage – en doktordisputats på 672 sider. Claus Seiden har mødt ham og spurgte; ”Er radiosproget blevet gammeldags”.
 
Søfartens spor: Amerikabådene
I sidste halvdel af 1800-tallet blev der sat en enorm udvandringsbølge i gang. Ikke mindre end 35 millioner europæere forlod Den gamle Verden for at søge lykken i Den nye Verden: Amerika. Vi fortæller om baggrunden og historien om den nye skibstype, passagerdamperen, der muliggjorde denne enorme søtransport. Hvor det før tog op imod halvanden måned at krydse Atlanten, tog det kun 10-12 dage med de nye dampere. I udsendelsen medvirker historikeren Henning Bender, der er tidligere stadsarkivar i Ålborg og tidligere leder af Udvandrerarkivet. Karl Johan Mikkelsen har tilrettelagt.

Folk – hvad er vel folk i grunden ?
’Folk, hvad er vel folk i grunden’ er et program, hvor Frederik Dessau taler om modsætningen mellem ’os’ og ’dem’. I den mytologiske skabelsesberetning som den er beskrevet i Det gamle Testamente kan man finde opskriften på den ideelle form for menneskeligt samliv gentaget i Det ny Testamentes ’Du skal elske din næste som dig selv’. Men det ville være en overdrivelse at påstå at opskriften er blevet fulgt, og spørgsmålet har da også jævnligt været oppe og vende om hvorvidt påbuddet eller anvisningen har været alvorlig ment og skal opfattes bogstaveligt. Begrebet ’din næste’ er i hvert fald blevet opfattet meget snævert, og det er det Frederik Dessau filosoferer over. 

Foto: den2radio