Den2Radio - Uge 30 - 2023
Udsendelse d.22.- 28. juli. 2023
InterMetzo
Georg Metz har kaldt sin kommentar "Lyn i langsom gengivelse - Højesterets besindighed undsagt af nationalkonservative". Det handler om Dannebrogs forrang frem for andres flag på nationens flagstænger.
Europabilleder: Pilgrimsrejse 1
I denne uge skal vi have et genhør fra udsendelsen Europabilleder, hvor Jørgen Johansen tager os med på pilgrimsruten "Via de la Plata". Pilgrimsvandringer er blevet en del af den moderne europæiske virkelighed, og Santiago de Compostela er målet frem for alle andre. Men der er mange veje, der fører til Santiago. Jørgen Johansen tegner et portræt af byen Cáceres, der ligger på Via de la Plata. Cáceres er mere end nogen anden by i Spanien Reconquistaens by. Den gamle by i Cáceres står på Unescos liste over verdenskulturarv, og bliver desuden europæisk kulturby i 2016.
Design: Køkkenet – hvodan skal det være?
Køkkenrum er forskellige, ganske vist er en del af vores boliger indrettet med en lang tarm, som udgør køkkenet, hvor der måske kun er plads til køkkenbord på den ene væg. Men man kan være heldig at kunne rive en væg ned og få et større rum og vupti er der et samtalekøkken eller køkkenalrum. Dette er blot en lille del af køkkenhistorien og køkkenets design. I podcasten skal du møde en møbelsnedker og en arkitekt, to passionerede køkkenskabere, der begge insisterer på funktionalitet, holdbarhed og en god kerne i køkkendesignet. At vælge en køkkendesigner til at indrette køkkenet kan være dyrt, men sat op imod holdbarhed kan det måske betale sig fordi både dit køkkenbehov og den holdbare løsning bliver opfyldt.
Willie Nelson 3
’Hvis Amerika kunne synge med én stemme, så ville det være Willie Nelsons.’ Sådan siger sangerinden Emmylou Harris om sin store kollega countrysangeren Willie Nelson, der netop er fyldt 90, og i den anledning genudsender den2radio forfatteren og filminstruktøren Christian Braad Thomsens serie om Willie Nelson. Denne tredje udsendelse handler om, hvordan Willie Nelson efterhånden bevæger sig væk fra countrymusikken og fortolker klassikere fra Den Store Amerikanske Melodibog.
Museer skaber viden: Tøj i middelalderen
Tøj i middelalderen er et stort emne, for det handler både om et langt tidsrum og forskellige klasser. I udsendelsen giver museumsinspektør Annemette Kjærgård fra Køge Museum et overblik. Hun fortæller om udviklingen af tøjstilen og forskellen på overklassen og underklassens tøj.
Udsendelsen kommer ind på de kilder, der er til viden om tøj i middelalderen. Arkæologerne er blandt dem, der kan give viden om tøj, og man kan høre om, hvad man finder i jorden, og hvordan man kan komme fra en lille brun tøjstump til en forståelse af klæder.
Foucault 2
Seksualitetens historie af Michel Foucault kom aldrig i alle de bind, Foucault selv havde lagt op til. Men der kom 3, hvoraf det første –Viljen til viden- er et polemisk opgør med den måde at se seksualitet på som var fremherskende i 1976, da han skrev bogen, og som nok kan findes endnu hos folk, der aldrig har læst Foucault. Foucault har kastet et helt nyt lys over området, og det fortæller lektor ved Syddansk Universitet Dag Heede om på forbilledlig klar vis.
Portræt af José Emilio Pacheco
Han nåede ikke at få Nobelprisen i litteratur, men modtog ellers hvad der var værd at få af priser i den spansksprogede verden. Han blev oversat til flere sprog, men aldrig til dansk. Der skal åbenbart en Nobelpris til før danske forlag tør give sig i kast med selv de største digtere fra fjernere lande. Den store digter José Emilio Pacheco døde 74 år gammel. Han var sky, stillede op til oplæsninger, diskussionsmøder og prisoverrækkelser, men lod sig ikke interviewe. Det var ikke ham, der var interessant, sagde han, men de digte han skrev for at blive læst.
Jens Lohamnn, fortæller her - i en genudsendelse fra 2009 - om den mexicanske digter og forfatter José Emilio Pacheco og det er også Jens Lohmann, der til lejligheden har oversat Pachecos tekster.
Pharaos klassikere:
Denne uges Johannes V. Jensen-novelle kan ses i sammenhæng med den aktuelle debat om aktiv dødshjælp .En meget gammel dement kvinde har bedt sin familie om hjælp til at dø, men det kan der jo ikke blive tale om. Så kan det jo blive nødvendigt at tage sagen i egen hånd. Novellen hedder Den lykkelige flugt.
Miniportræt af og med Rachmaninov
I denne uge præsenterer Kirsten Rønn et miniportræt af og med komponisten og klavervirtuosen Sergej Rachmaninov. Han indspillede helt usædvanlig mange plader for sin tid - først og fremmest med sin egen musik og det er de indspilninger der kommer uddrag af, indspilninger optaget mellem 1929 og 1940.
Foto: Anne Eggen