Den2Radio - Uge 31 - 2019

Udsendelse d. 27.juli - 2. august. 2019
Udsendelse d. 27.juli - 2. august. 2019

InterMetzo
Vi lægger ud med et InterMetzo under overskriften ”Mærkesag: Klima. Når bekymringen for vandstanden og vælgerne bliver konkret” og den handler om DF’s – i Morten Messerschmidts skikkelse -dramatiske omslag i forhold til den tidligere stejle klims-benægtelse.

Wimbledon 2
Og så skal vi tilbage til Wimbledon, den traditionsrige tennis-turnering i udkanten af London. Turneringen er ganske vist forbi, men vores korrespondent fortæller i dette afsnit om stedet og kulturen både foran og bag kulisserne - om jordbær og LGBTQ-rettigheder, om sportsjournalisme som profession, om danskerne der deltog og om nogle af turneringens hovedpersoner. Hør med i dette andet af fem afsnit om en af sportsverdenens helt store begivenheder.

Erasmus og Savall 2: Galskabens lovprisning
Erasmus af Rotterdam. Han var hollænder, men talte hele sit liv latin, fordi han var modstander af nationalstater og nationalkultur
Den store gambespiller, dirigent og musikforsker Jordi Savall har udgivet et stort cd-sæt med en både litterær og musikalsk hyldest til den gamle humanist Erasmus af Rotterdam, og det på én gang genopliver en række tanker, som er højaktuelle i dagens Europa, og fører os ind i et lydunivers som er overraskende mangfoldigt og smukt: renæssancens. Éloge de la folie hedder cd-sættet: Galskabens lovprisning hedder sættet ligesom Erasmus’ hovedværk: Galskaben er i bogen en kvinde, der stiller sig op og siger så mange sandheder om datidens samfund, sæder og skikke, præster og kirker, at hun naturligvis bliver anset for gal! Jordi Savall dirigerer sine to ensembler Capella Reial de Catalunya og Hesperion XXI. I den anden af to udsendelser fortæller Jesper Tang om Galskabens lovprisning.

Kais Historie 5
Kai Bo Rasmussen, alias Røde Kai, er født i 1947. Han har tidligere været beskæftiget som blandt andet taxachauffør, liveshowindehaver, dyrehandler, skibskok samt hash- og preludinsmugler. I dag driver han genbrugsbutikken Pinocchio til fordel for omsorgssvigtede børn.
Søren E. Jensen har tilrettelagt programserien med hans underholdende historier fra livet på Vesterbro i 70’erne og skrevet bogen "Røde Kai - og hans kriminelle karriere" udgivet på Gyldendals Forlag.

Forførerens dagbog 5
Jesper Christensen læser femte del af Søren Kierkegaards Forførerens Dagbog.

Internationale danske klassiske solister: Janne Thomsen
Janne Thomsen har etableret sig på verdensplan som en yderst succesfuld og efterspurgt solist. Hun påbegyndte sine musikalske studier som 4-årig og blev senere kåret som “Young Musician of the Year” i Danmark. Efter sine studier ved Royal Academy of Music i London og i solistklassen på Conservatoire de Musique de Paris fortsatte hun som prisvinder i fremtrædende fløjtekonkurrencer i Prag, Paris, Bayreuth, Rom, Wien, Paris og Boston. Hun er grundlægger og kunstnerisk leder af “Klassiske Dage” - Holstebro International Music Festival - i sin hjemby, en festival som er vokset markant og er blevet rost af pressen lige siden dens grundlæggelse i 2005 og for hvilken hun i 2011 blev tildelt Holstebro Kommunes Kulturpris og Lionsprisen

Mors hemmelighed 1: Moster mesterdetektiv
’Moster mesterdetektiv’ er Karin Lützen blevet kaldt af sine niecer undervejs i arbejdet med at afdække sin mors store hemmelighed. Det er en fortælling om sent i livet at opdage at ens rødder er anderledes, end man troede. Karin Lützen er vokset op med en dansk far og en fransk mor, men det var først efter moderens død, at det gik op for hende, at der var hemmeligheder i moderens fortid. Hun opsøgte hendes barndomskvarter i Paris og kom langsomt på sporet af sin hidtil ukendte slægt.

Kirsten Olesen læser digte af Gabriela Mistral 3
Den chilenske nobelpristager Gabriela Mistral sagde om sine digte, at hun skrev dem ikke for at de skulle læses, men for at de skulle høres. Kirstene Olesen lægger stemme til nogle af verdenslitteraturens stærkeste digte, Gabriela Mistrals "Gale Kvinder", i Malene Thorborgs oversættelse.

Spillefolkenes hemmeligheder: Jeppe Brixvold
I dette afsnit af 'Spillefolkenes Hemmeligheder – en rejse i dansk folkemusik' taler Morten Alfred Høirup med sanger, digter og forfatter Jeppe Brixvold, som skriver nye tekster til flere hundred år gamle dansemelodier fra den lille stråtækte by Sønderho på Fanø.

Foto: Anne Eggen