Den2Radio - Uge 31 - 2021

Udsendelse d.31.juli - 6.august. 2021

I denne – sidste- ferieuge sender vi udvalgte genudsendelser. Heri indgår en rubrik vi kalder ”Vi Mindes” med udsendelser produceret af tidligere medarbejdere. På hjemmesiden kan I se en oversogt over ugens programflade, men hver uge skal vi have et frisk InterMetzo fra Georg Metz

InterMetzo
For nylig var der stor ståhej om et interview med Ghita Nørby, som til tider i sin lange karriere har udvist rettidig omhu over for pressen og sagt sin ærlige mening. Det bryder pressen som sådan sig almindeligvis ikke om. Indvendinger mod åbenlyse tåbeligheder eller tåkrummende uvidenhed bliver nærmest opfattet som et terrorangreb mod ytringsfriheden.

Tænkepause med lyd og ro
Hvad er lyd egentlig, og hvad gør den ved os? Skal vi forsøge at dæmpe den lyd vi kalder støj, eller skal vi lære at åbne ørerne for omverdenens lyde? Bodil Grue har mødt de to lydforskere ved Center for Sound Studies, Aarhus Universitet, Anette Vandsø og Iben Have.
Anette Vandsøs bog ”Lyd” er udkommet som Tænkepause på Aarhus Universitetsforlag, og Iben Haves ”Ro” er undervejs sammested.

Omkring H.C. Andersen
I Den2Radio's serie om nordiske børnebogsforfattere er det H.C.Andersen og hans univers det gælder. Vi er på besøg både i Tivoli i 'Den flyvende kuffert' og i H.C.Andersens hus i Odense, hvor museumsinspektør Anne Grum Svendsen fortæller, og så har vi mødt Nina Christensen som er leder af Center for Børnelitteratur ved Danmarks pædagogiske Universitet. Udsendelsen slutter med at skuespiller Bodil Udsen læser 'Prinsessen på ærten'.

Min Far
Den2radio har været på besøg hos Tove, nu 98 år, der voksede op København i 20èrne. Faren var brandinspektør på Adelgade Brandstation, i det folkerige, fattige kvarter Borgergade/Adelgade. I herskabslejligheden levede faren og moren et som hund og kat og det iagttog den unge Tove med stor indsigt. Kunstneren og fotografen Natascha Thiara Rydvald har talt med Tove.

Autoimmune sygdomme 2
Caroline Falkenberg er 40 år og har den sjældne gigtsygdom lupus/SLE. Det er en autoimmun sygdom, som kun ca. 1.800 danskere lider af. At sygdommen er autoimmun betyder, at kroppen angriber sit eget væv. Også det raske. Men Caroline nægter kun at være syg – hun vil også have et liv. Hun har en søn på 14 år, en hund – og så planter hun blomsterløg i haven.  Hun har et fleksjob tyve timer om ugen, som hun passer, næsten uanset hvor skidt hun har det. Hun drømmer dog om et liv helt uden de mange uforudsigelige infektioner i kroppen, der følger med, når man har lupus. Vi tager med Caroline til Gentofte Hospital, hvor hun skal have taget prøver – noget, der er en naturlig del af hendes hverdag.

Klassisk på nettet: Stafet
Temaet denne gang er 'stafet' og på den måde, at et musikstykke eller en komponist fører os fra et land til et andet. Vi skal høre Mozart spillet af fløjtenisten Jean-Pierre Rampal, Gabriel Fauré, Lennard Bernstein som akkompagnetør for mezzosopranen Christa Ludwig i Gustav Mahler, der er Gershwin og Bela Bartok og mere endnu.

Ernesto Dalgas 2
I første halvdel af det 20. århundrede var forfatteren Ernesto Dalgas (1871-1899) ikke en del af den danske litteraturs kanon. Men gennem et kanoniseringsarbejde af især den nu afdøde professor Aage Henriksen og litterat Henrik Schovsbo, op igennem anden halvdel af 1900-tallet, betragtes forfatterens to store romaner Lidelsens Vej (1903) og Dommedags Bog (1903) i dag, som klassikere i den danske litteraturs historie. I denne uge sender vi det andet program om Dalgas, hvor Professor ved Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab, dr. phil Johnny Kondrup fortæller om Dalgas’ korte liv indtil den julimorgen i 1899, hvor forfatteren begik selvmord ved Damhussøen og om de to omfangsrige romaner.

Islamiske dynastier og kunst 3 - Umayyadernes kalifat
Professor fra Princeton University, Patricia Crone, fortæller om umayyadernes kalifat. Senere fortæller direktør for Davids Samling, Kjeld von Folsach, om et tekstil med mosaikmønster, et elfenbens panel, en mønt og et røgelseskar.

Carme Canela
Claus Westh fra Radio Jazz har produceret et tretimers program om tre spændende spanske sangerinder. Vi har delt programmet op i tre udsendelser. Her er det Carme Canela, som er en af Spaniens allerbedste sangerinder.  
Vi mindes tidligere medarbejdere:

Sprogbrug og brugssprog: Marianne Rathje
De ældre generationer forstår godt, hvad meningen er selv om de yngre bruger mange engelske ord. Det er et af resultaterne i Marianne Rathjes undersøgelse af ”Generationssprog”. Claus Seiden talte med hende.

Familiens skød
Her kan I høre Frederik Dessau læse sit eget essay ’Familiens skød’.

Foto: den2radio