Den2Radio - Uge 31 - 2022

Udsendelse d.30. juli - 5.august. 2022

Vi indleder vores fjerde sommerferieflade med en nyproduceret InterMetzo og derefter følger en række udvalgte genudsendelser.

InterMetzo
Georg Metz har kaldt denne uges kommentar:”And i agurk – Man serverer ikke brugt mad i sommerferien”.

Niels Wolfgang Peters 4
Niels Wolfgang Peters er født i Magdeburg under Hitlers regime. Byen blev bombet, familien flygtede og endte i Flensborg, hvor hans mor havde noget familie. Han oplevede Flensborg som en dejlig by, og langsomt gik det op for ham, at der var et dansk mindretal i byen. I denne udsendelse fortæller han om livet i Flensborg i årene efter anden verdenskrigs slutning. Niels Wolfgang Peters var af en musikalsk familie og begyndte at spille obo. Det medførte, at han blev opfordret til at tage til København og søge om optagelse på det kongelige danske musikkonservatorium. Han blev optaget og forlod dermed Tyskland for altid. I næste udsendelse fortæller han om livet i København.

Verden af i går 10
Vi er nu noget til det 10. afsnit af Stefan Zweigs berømte erindringsbog "Verden af i går", om tiden fra før århundredeskiftet og frem til nazisternes magtovertagelse.
Efter ophold i bl.a. Berlin, Paris og London vender Stefan Zweig hjem til Wien – men kun midlertidigt. Her forsøgte han sig som dramatiker og faktisk fik succes, selvom stykkerne ikke blev opført. De blev antaget, og nogle af tidens største skuespillere begyndte at indstudere rollerne, men de døde! Zweig følte til sidst at der hvilede en forbandelse over hans dramatiske arbejder.

Musikalsk byvandring
Musikkenderen Mogens Wenzel Andreasen har skrevet en anderledes form for musikhistorie, hvor han fortæller om 34 danske komponister fra 1800-tallet ud fra deres bopæl i København. Karsten Pharao her taget forfatteren med ud på en lille del af ruten. Mogens Wenzel Andreasens bog "Musikalsk byvandring" er udkommet på Borgens Forlag.

Kais historie 4
I Røde Kais biografi må man skelne mellem ”et før og et efter” hans første oplevelse af liveshowet i Crazy Horse. Her var en af de kvindelige deltagere med til at påvirke hans liv de følgende år. Hun hed Bente. Hun overnatter med Kai og en ven efter showet. Her fortsætter Kai sin beretning om ludere og lommetyve på Vesterbro i starten af 70erne.
Tilrettelagt af Søren E. Jensen i samarbejde med forlaget Gyldendal.

New York 7: Nørden
Marianne Germer læser endnu et afsnit fra Anne Mette Lundtoftes bog, New York New York, hvor Jonathan Lethem, -en af amerikansk litteraturs unge løver - fortæller om Brooklyn. 

This is the way to my prison
’This is the way to my prison’ – er en montage om Jesper Andersen, der til daglig arbejder som fængselsbetjent i Slagelse. I 2008 tog han til Kosovo for at hjælpe med at organisere og udføre fangetransporter i et af Balkans største fængsler. Vi tager plads i Jespers firhjulstrækker, som transporterer indsatte fra A til B i Europas yngste stat.

Filosofi 4: Stoicismen: Erkendelsesteori, logik og sprogfilosofi
Thor Eiken Mulvad, Lasse Nyeng Hemicke og professor Troels Engberg-Pedersen fortsætter serien om stoicismens kosmologi. I dette afsnit taler de tre om stoicismens erkendelsesteori, logik og sprogfilosofi.
Erkendelsesteorien bygger videre på deres syn på verden og stoikernes sprogfilosofi forsøger at etablerer en relation mellem verden for sig og sproget. Med logikken mente stoikerne at de kunne indfange verden objektivt og formalisere den. Logikken videreudviklede de fra Aristoteles og det er blevet klart i nyere tid at stoikernes logiske bestræbelser lagde kimen til de store logiske landvindinger i slutningen af det 19. århundrede.

Bob Dylan 10: Tilbage til rødderne
I over et halvt århundrede har Bob Dylan udfordret og tryllebundet generationer af musikelskere på en musikalsk odyssé og altid modsat sig enhver form for kulturel og kunstnerisk kategorisering. Når den 81-årige Dylan tager plads bag sit klaver er han omgivet af sit fremragende backingband bestående af trommeslageren Georg Receli, guitaristen Charlie Sexton, bassisten Tony Garnier og strygerspilleren Donnie Herron. den2radio sender som optakt den sidste af 10 udsendelser om ikonet, og her er Christian Braad Thomsen nået til hans alderdomsplader.

Foto: den2radio