Den2Radio - Uge 31 - 2023

Udsendelse d.29.juli - 4.august. 2023
InterMetzo
InterMetzo bærer overskriften Opråb på Opråb. Klimakrisens politiske dimension, og den handler om de mange opfordringer til medier og politikere til at tage klimaudfordringerne seriøst.
Europabilleder: Pilgrimsrejse 2
Jørgen Johansen fortsætter sin beretning om en af Europas vigtigste pilgrimsveje – Via de la Plata. I denne uge handler det om byen Salamanca.
Design-toilet: Vask & Wellness
Fra slutningen af 1970’erne har både den schweiziske koncerne GEBERIT og den store japanske toiletvirksomhed TOTO designet og produceret toiletter, hvor vaske-funtktion er integreret, og hvor toiletpapir i princippet er overflødigt. Toilettet er hermed udviklet til en sofistikeret, raffineret multifunktionel ”maskine” – med store investeringer i forhold til design, æstetik og ikke mindst - wellness. Medvirkende: Arkitektrådgiver Torben Søkjær fra firmaet GEBERIT.
Willie Nelson 4
I denne uge er vi nået til 4 afsnit af forfatteren og filminstruktøren Christian Braad Thomsens fem podcasts om Willie Nelson - på basis af en bog om den berømte country sanger, sangskriver, poet, skuespiller og aktivist - i anledning af hans 80 års fødselsdag. Willie Nelson, der netop er fyldt 90, har spillet 2 koncerter på Hollywood Bowl i Los Angeles, som er USA’s største amfiteater med plads til næsten 18.000 tilhørere, og så er han kommet i Rock and Roll Hall af Fame, der ligger i Cleveland i Ohio.
Arkæologien i Det Hellige Land
Sammen med den palœstinensiske arkœolog og arkitekt Osama Hamdan rejser den2radios Noa Agnete Metz ind på Vestbredden for at besøge en høj med arkœologiske udgravninger. Her går historien 3000 år tilbage, og store fund har bekrœftet dele af de jødiske bibelfortœllinger, men området er samtidig af andre årsager vigtigt for kristne og muslimske pilgrimme. Da det palœstinensiske selvstyre og den israelske stat har delt ruinerne op imellem sig, er det svœrt at lave udgravninger. Og så ligger der også en moderne landsby midt i det hele.
Museer skaber viden: Følelser i guldalderens portrætter
Der er en forskel i forståelsen mellem kunsthistorikeren og guldalderens malere i hvad et portræt skal indeholde. I udsendelsen fortæller museumsinspektør Anna Schram Vejlby om følelserne i guldalderens portrætter. Hun fortæller om den historiske sammenhæng, som billederne er malet i og nogle af de historier, der kan lukke op for en større oplevelse af værkerne. Man kan i udsendelsen blandt andet høre om begrebet "forskudt omsorg," hvordan man kombinerede følelser og fornuft, hvordan familien optrædte i billeder og den forståelse, der var af familien i guldalderen samt om venskabsportrætter.
Filosofi: Foucault 3
I alle aspekter af livet disciplineres den enkelte til at leve op til et ideal, som for de fleste er uden for rækkevidde. I det tredje og sidste program, i serien om Michel Foucault, aktualiseres Foucaults tanker og de sættes i forhold til nutidige samfundsmæssige forhold og det herskende sundhedsideal.
Det er lektor ved Syddansk Universitet Dag Heede, som fortæller om Foucaults tanker.
Pharaos klassikere
Edderkoppen er et lille H.C. Andersen-inspireret eventyr af Johs.V. Jensen. Egentlig naturhistoriske fakta, men serveret i eventyrets form.
Miniportræt af Johannes Brahms
Johannes Brahms er en af de store romantiske komponister. Han har komponeret 4 symfonier, et requiem, en violinkoncert, to klaverkoncerter, mange sange og klaverstykker, alt sammen musik som er levende og hører til den mest spillede i den klassiske musikgenre. Hør om ham i miniportrættet produceret af Kirsten Rønn.
Foto: Et hav i papir (Anne Eggen)