Den2Radio - Uge 32 - 2018

Udsendelse d.4. - 10. august 2018

Velkommen til Den 2. Radios sommerflade. Ferieperioden nærmer sig sin afslutning, derfor har vi i denne uge to nyproducerede udsendelser at byde på ud over vores sommergenudsendelser. 

InterMetzo
InterMetzo er nyproduceret og aktuel, og præsident Trump er jo altid leveringsdygtigt i skrækindjagende utilregnelighed -  sommer og vinter.

Feed the World 1. Om det globale madsystem,  landbrug, FN’s verdensmål og planetetens grænser.
Den2radio har været i Sverige for nylig for at besøge Stockholm Recilience Centre og høre om tværvidenskabelig forskning i det globale madsystem – om robusthed eller mangel på samme, når det gælder forholdet mellem de landskaber, hvor vi dyrker vores fødevarer, klima og verdens økosystemer.

Gamle pædagoger
Hvorledes opdrager vi vore børn til at leve i en verden, der forandrer sig, og som vi derfor ikke kan forberede dem til? Hvorledes lærer vi dem at samarbejde, når kravet også er selvstændighed? Vi forventer også, at de skal kunne fordybe sig, men de er online døgnet rundt. Vi ved, at de kommer til at leve i en omskiftelig verden, og derfor er det godt at have et fast ståsted. Overfor denne udfordring bør vi have tiltro til, at en robust og ansvarlig karakter er holdbar i omskiftelige tider. Vi skal kort sagt arbejde på at styrke vore børns karakter. Hør Per Schultz Jørgensen i en samtale med Egon Clausen
Per Schultz Jørgensen: Styrk dit barns karakter.  Kristeligt Dagblads forlag.

Krig, nation og identitet 4
Det fjerde og sidste foredrag om " Krig, nation og identitet", som professor Nils Arne Sørensen har holdt på de fire gamle kollegier i København, handler om ”Den gode krig: 2. verdenskrigs nationale og internationale fortællinger”.
2. verdenskrig var på mange måder fortsættelsen af den første. Selv om der var tale om en verdenskrig, så blev den i vid udstrækning tolket som en række nationale krige og det var også sådan den satte de mest markante spor. Ved siden af de nationale tolkninger lå internationale og grænseoverskridende forsøg på at tage ved lære af krigen. De to tolkningsrammer har suppleret hinanden, men har også stået i konflikt med hinanden – og måske konfliktperspektivet i dag ligefrem er blevet det dominerende.

Folkedrab 3
Hvordan kan man gøre noget forfærdeligt ved andre mennesker? Hvis man mener, at mennesket grundlæggende er godt -  en tanke fra oplysningstiden - så er en af forklaringsmulighederne, at den der skal gøre ondt mod andre, først  i tankerne gør ofrene til ikke-mennesker eller med andre ord, at man dehumaniserer ofrene. Dehumanisering er et begreb, som bl.a. er blevet brugt i udforskningen af folkedrab, hvor man har forsøgt at forklare, hvordan bødlerne kan få sig selv til at udføre deres grusomheder. Det kan fx være bødlerne i kz-lejre, der pinte fangerne og slog dem ihjel.
Postdoc Johannes Lang sætter i udsendelsen spørgsmålstegn ved, i hvor høj grad dehumanisering er brugbar som forklaring. Han mener, at det kan være nødvendigt for bødlerne, at se ofrene som mennesker.
I udsendelsen fortæller Johannes Lang også, hvad socialpsykologien kan bidrage med til udforskningen af folkedrab. Til sidst i udsendelsen svarer han på, hvordan man som forsker kan beskæftige sig med grusomheder og efter det gå hjem til sine børn og leve et normalt liv.

Skærgårdsmusik
Sangeren og tekstskriveren Josefine Cronholm er gæst i studiet hos Claus Westh fra Radio Jazz, og hun foræller om de inspirationer og musikalske intentioner, der ligger bag hendes – og Paolo Russo og Thommy Anderssons – seneste cd, “Archipelago.

Besøg i Astrid Lindgrens verden
Den2Radio har i flere udsendelser  beskæftiget sig med nordiske børnebogsforfattere. Vi har været rundt i de nordiske lande og besøgt steder som Thorbjørn Egners Kardemommeby i Kristiansand i Norge, Tove Janssons Mumidal i Turku i Finland blandt andre og her er det så Astrid Lindgrens Vimmerby vi har en udsendelse om. Astrid Lindgrens fødested - et lille sted på landet i Småland, hvor børn kan møde Pippi Langstrømpe, Emil og Ida, Ronja Røverdatter og de andre figurer fra hendes bøger.

De udødelige 5
Hvordan klarer vi vores dagligliv, når vi bliver gamle? Et stort spørgsmål, der indeholder rigtig mange facetter af hele vores liv. Der er ikke én opskrift. I den femte udsendelse om "De udødelige" møder vi professor Kirsten Aulund ved Center for Sund Aldring, Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet. Hun giver bud på nogle af de sammenhænge den enkeltes liv er afhængig af, når vi taler om aldring og bevægeapparat. En ting er sikkert, det er aldrig for sent at begynde at lave fysisk træning.

Søfartens spor
I sidste halvdel af 1800-tallet blev der sat en enorm udvandringsbølge i gang. Ikke mindre end 35 millioner europæere forlod Den gamle Verden for at søge lykken i Den nye Verden: Amerika. Vi fortæller om baggrunden og historien om den nye skibstype, passagerdamperen, der muliggjorde denne enorme søtransport. Hvor det før tog op imod halvanden måned at krydse Atlanten, tog det kun 10-12 dage med de nye dampere. I udsendelsen medvirker historikeren Henning Bender, der er tidligere stadsarkivar i Ålborg og tidligere leder af Udvandrerarkivet. Karl Johan Mikkelsen har tilrettelagt.

Jefferson Airplane 4
Psykedelisk rock er et begreb skabt af rockgruppen Jefferson Airplane og den gruppe har Erik Kramshøj produceret 4 udsendelser om, og denne er den fjerde og sidste.

Foto: Jytte Nordholt