Den2Radio - Uge 32 - 2023

Udsendelse d.5. -11. august 2023
InterMetzo
I InterMetzo behandler Georg Metz Koranafbrændingerne - selvfølgelig. Måske behøves der ikke anden lovgivning end at vi endelig fik vedtaget tåbeparagraffen.
Europabilleder: Pilgrimsrejse 3
Jørgen Johansen afslutter sin beretning om pilgrimsruten ”Via de la Plata”, en af pilgrimsvejene, som ender i Santiago de Compostella med besøg i Katedralen med den ansete gravplads for St. Jakob og rejsen ender ved ”verdens ende” Cape Finisterre.
Toiletdesign: At sidde
Julia Sand og Ditte Marie Fog er uddannet produktdesignere fra 2019 og har lanceret et toilet, der inviterer til en ny, anderledes sidde-position, som er i tråd med det at sidde ”på hug”. Toilettet har i 2020 fået 2 designpriser og en pris fra 15 juni Fonden.
Udover toilet-design arbejder Julia Sand og Ditte Marie Fod også med europæisk produceret sengetøj af økologisk hør og en serie værktøj fremstillet efter principper for cirkulær økonomi.
Willie Nelson 5
Med denne 5. udsendelse om Willie Nelson afslutter Christian Braad Thomsen sin serie om den nu 90-årige countrysanger.
I udsendelsen skal vi høre Willie Nelsons fortolkninger af en række klassiske sange fra tiden efter, at han selv blev mindre produktiv som sangskriver. De er skrevet af bl.a. Van Morrison, Hank Williams og Jimmie Rodgers
Braad Thomsen udsendte i 2013 bogen "Willie Nelson - Amerikas stemme", hvor han gennemgår samtlige Willie Nelsons 134 cd'er under eget navn og 235 cd'er, hvor han gæsteoptræder med andre musikere. Der er faktisk ikke andre bøger i verden, der beskæftiger sig med Willie Nelsons samlede produktion.
Kærlighed til Danmark
Forfatter Egon Clausen er begyndt at male igen, så hans seneste bog Jeg er et træ (Forlaget Attika, 2019) fortæller vestjyske danmarksbilleder i både ord og akvareller. For 49 år siden debuterede Egon med digtsamlingen ”Tilnærmelser” (Gyldendal, 1968), og de to bøger er på en vis måde spejlinger af hinanden: en faktisk og mental rejse fra Hemmet Sogn til Hovedstaden og nu - et levet liv senere - retur. Det, der er påfaldende, er Egon Clausens evne til at forene de to verdner i en kærlighed til Danmark - ikke en nationalromantisk, tilbageskuende kærlighed, men en søgende vandring der peger forlæns ind i både fortid, nutid og fremtid. Den2radios Jens Raahauge søger i udsendelsen at få Egon Clausen til at uddybe beskrivelsen af de krogede stier på returrejsen mellem Hemmet og Hovedstaden.
Året har 16 måneder: August
"Året har Seksten måneder" hedder en almanak, som digteren Henrik Nordbrandt har lavet sammen med journalisten Jens Winther. Bogen har fået navn efter Nordbrandts på nærmeste folkekære digt om "november, november, november og for fjerde gang november". Derfor har året 16 måneder.
Museer skaber viden: Farvekammeret
Hvad gør man, hvis man vil undersøge de farver, der blev brugt under Christian IV, når krigsskibene for længst er væk, og dekorationerne, der blev anvendt til fyrværkeri i forbindelse med festligholdelse af store begivenheder, er gået op i røg?
Malerikonservator Anne Haack Christensen fra Statens Museum for Kunst satte sig for at undersøge, hvad der var til rådighed af materialer på Christian IV’s tid, hvordan de blev brugt. Materialerne kom fra et sted, der blev kaldt Farvekammeret, og da man skulle have styr på, hvad der kom ind og hvad der blev leveret til hvem, så blev regnskabsbøgerne en mulighed for at belyse en verden af dekoration af alt fra krigsskibe til konfekt. Der var mange ting, der skulle dekoreres, for kongen byggede slotte, fik malet billeder og serverede middage med tilhørende skueretter, der krævede maling og gulddekorationer, og materialerne kunne man hente i Farvekammeret. Det var ikke de samme mennesker, der lavede alt slags arbejde, og gennem regnskabsbøgerne kan man også finde ud af, hvem der lavede hvilket slags arbejde.
Pharaos klassikere
Denne uges novelle af Johs.V. Jensen hedder ”I de dødes rige”. Der er tale om en rejsebeskrivelse fra dødsriget, hvor fortælleren åbenbart er havnet ved en fejltagelse. Der jo så mange, der hedder Jensen.
Superstjernen Mendelssohn
Felix Mendelssohn – var 1800 tallets superstjerne. Han kunne alting: komponere, dirigere, spille orgel og klaver, male og digte og dertil var det ham, der fik snuset sig frem til den næsten glemte Johann Sebastian Bach og fik genopført hans Matthäus Passison 100 år efter den oprindelige uropførelse i Leipzig. I udsendelsen hører vi det meste af Mendelssohns musik til ’En skærsommernatsdrøm’, og ouverturen til den komponerede han, da han var 17 år. Det er Kirsten Rønn, der fortæller om Mendelssohn
Foto: Nyborg (den2radio)