Den2Radio - Uge 33 - 2018

Udsendelse d. 11.-17. august. 2018

Her er den2radio – i sommervarmen – som ikke bliver køligere af at tale om burkaer og burkaforbud. Georg Metz er også inde på diskussionen i sit Intermetzo.

Feed the world: Ud med kød og ind med hirse og lupinbønner
Igennem et halvt århundrede har vi været vant til at supermarkederne bugner af mad, men fødevarerne kommer ikke automatisk på hylderne, de skal hentes fra ind-og udland. I år 2050 vil der være brug for fødevarer til omkring 10 milliarder mennesker i verden. Den jord hvor de fleste madvarer dyrkes ligger som et lag på kun én meters dybde hele kloden rundt. Her spørger vi om verdens landbrug kan levere fødevarer til 10 milliarder og hvordan skal det gøres, og det vil Sven-Erik Jacobsen gerne prøve at svare på, han er professor på Københavns Universitet for plante-og miljøvidenskab.

Håndværk 1: Tømrerfaget
’Håndværk’ er overskriften på en ny serie vi går i gang med her på den2radio. En række håndværkere vil fortælle om deres håndværk og i den forbindelse tager vi temperaturen på de erhvervsfaglige uddannelser set i lyset af arbejdsmarkeds robotisering og fremtidens mangel på faglært arbejdskraft. Vi begynder med tømrerfaget.

Gamle pædagoger: Karen Borgnakke
den2radio’s serie ’Gamle pædagoger’ fortæller om uddannelsessystemet før og nu, især i de senere år har det danske uddannelsessystem undergået meget store forandringer. Det samme gælder det liv som børn og unge lever. Børnehaver og skoler har overtaget en stor del af ansvaret for deres liv, mens familierne er blevet trængt i baggrunden. Samtidig er politikerne ivrige efter at regulere hverdagslivet i institutionerne og kontrollere det stof som pædagoger og lærere skal arbejde med. Det fører som regel ikke til de forventede resultater, og derfor bør lærerne kæmpe for at genvinde kontrollen over undervisningen. Vi skal møde Karen Borgnakke, der er professor i pædagogik ved Københavns Universitet i en samtale med Egon Clausen.

Forskning og videnskab: Folkedrab 4
Folkedrab er ikke en ny form for handling, men først efter 2. Verdenskrig kom der en lovgivning om folkedrab. I den2radio’s serie fortæller seniorforsker Cecilie Felicia Stokholm Banke fra Dansk Institut for Internationale Studier om, hvordan folkedrab blev en del af juraen, og hvordan folkedrab er blevet brugt som begreb i forskningen, og i denne 4.udsendelse fortæller hun om baggrunden for politikken med de lukkede grænser. Selv om jøderne blev forfulgt I Tyskland I 1930’er, tog de omkringliggende lande – med enkelte undtagelser og Danmark var ikke en af dem – kun meget modvilligt mod flygtningene og kun i meget begrænset omfang. For de jøder, der ikke kunne flygte, betød det, at de blev udsat for Holocaust, og på den måde havde flygtningepolitikken en betydning for det folkedrab, der fandt sted.

De udødelige 6. Erindring og hukommelse. 
Vi trodser alle stereotyper om alderdom og samfundets udelukkelse af personer over 55 i en serie udsendelser. EU’s store bekymring er, at ekstraordinært mange gamle og passive borgere truer velfærdssamfundet. Vi spørger, om der er grund til bekymring? Vi undersøger og udfordrer den gængse opfattelse af ”aldring” og ”alder”, som bruges til at sætte mennesker i bås som passive, ubrugelige og uden værdi for samfundet.

den2radio’s serie ’De Udødelige’ handler denne uge om erindring. Hukommelse er andet og mere end et arkiv, et fotoalbum eller en harddisk. Vi husker med kroppen, følelser og alle sanser. Erindring og hukommelse udgør et dynamisk og ekspanderende forskningsfelt. Teorierne er mangfoldige og spænder fra filosofi til sprogvidenskab, over psykiatri til lægevidenskab, sociologi og antropologi. I udsendelsen medvirker bl.a. beboere fra Kildevældsogns plejehjem på Østerbro i Kbh, og lærere og elever fra Kildevældsskolen.

Året har 16 måneder: August
Da Henrik Nordbrandt i 1986 udgav digtsamlingen ’Håndens skælven’ i november kunne ingen forudse, at hans firelinjede digt om årets seksten måneder ville blive folkeeje. Årets tolv måneder er de velkendte, men den skrækkelige november repeteres fire gange. Det er imidlertid en kendsgerning, at årets gang altid har haft stor betydning for Henrik Nordbrandt og påvirket ham både som menneske og som digter.  ’Året har 16 måneder’ bygger på en række samtaler mellem Henrik Nordbrandt og den nu afdøde journalist Jens Winther. Og her i den varme august måned er det naturligvis netop august de taler om.

Felix Moseholm - August 2018 – 1
I februar 2017 havde Claus Westh fra Radio Jazz første gang den unge bassist Felix Moseholm i studiet til en lang samtale om musik. Den ligger på den2radio lige til at finde og podcaste. Siden da er der sket store ting i Felix Moseholms musikalske liv. Det fortalte han om her i sommer, da de to igen mødes i studiet. Denne gang bliver det til to timers fordybet snak om musik, og i denne første af de to timer fortæller Felix Moseholm om sine studier på Juilliard School i New York. I den forbindelse giver han sine forestillinger om hvordan et dansk konservatorium for rytmisk musik burde fungere.

En spillemand for Herren
’En spillemand for Herren’ har Finn Slumstrup kaldt sit program om den franske komponist Michel Portal. Finn Slumstrup døde for få uger siden og derfor genudsender vi programmet, som han har produceret til den2radio. Finn Slumstrup var blandt meget andet forfatter, jazzelsker, foredragsholder, tidligere kanalchef på DR’s P1, tidligere højskoleleder og tidligere formand for Grænseforeningen. Den nu 82-årige Michel Portal bliver omtalt med lige stor respekt indenfor den klassiske musik og den nyere jazz. Han bevæger sig frit mellem genrerne med en mangfoldighed af instrumenter i bagagen.