Den2Radio - Uge 33 - 2020

Udsendelse d. 8.-14.august. 2020

Velkommen til Den 2. Radio. Og tak til alle jer trofaste lyttere, som også har hængt på henover sommeren og som i mange tilfælde betænker os med økonomisk støtte via vors hjemmeside. Det er vi meget taknemmelige for.

InterMetzo
Georg Metz lægger ud med sit InterMetzo, hvor han selvfølgelig ikke kan lade være med at satirisere lidt over Morten Messerschmidts nyvundne kristentro og fundere over, om det nu kan få nogen betydning.

AT BO: Byhaver nede på jorden
Denne uges tema i serien ”At Bo – Bolig, By og Bæredygtighed” er: Byhaver – nede på jorden. Vi skal høre om forvandlingen fra kongelig enghave udenfor hovedstaden til et centralt Københavner-kvarter med en blanding af virksomheder, togbaner, veje og grønne haveforeninger. den2radio har besøgt haveforeningen Frederikshøj i Københavns sydvestlige kvarter, en haveforening, der på mange måder fungerer som en lille by i byen.

4 franske kompponister over for 4 danske komponister – 1800 tallet
4 franske komponister overfor 4 danske komponister i 4 århundreder er en lille serie på den2radio. Det er 1800 tallet det handler om denne gang og komponisterne Hector Berlioz og Christoph Ernst Friedrich Weyse. Den ene er fremadskuende og banebrydende indenfor den romantiske symfonimusik, den anden er tilbageskuende og fra begyndelse mest i den wienerklassiske stil, men han lagde også udspringet til den danske romantik. 

Nordiske pilgrimsruter: Fra Hærvejen til Selja
I det andet program i serien om Olavsvejene igennem Danmark, Sverige og Norge følger Jørgen Johansen  Hærvejen op igennem Jylland fra Hedeby til Ålborg og gør blandt andet ophold ved Øm Kloster. I Norge fører kystruten, som i dag blandt andet besejles af Hurtigruten for eksempel til øerne Kinn Og Selja, hvor legenden om Norges første helgen, Sunniva også knytter en forbindelse til Irland og den keltiske tradition.

Carsten Niebuhr
Den dankske offentlighed kender først og fremmest Carsten Niebuhr fra Thorkild Hansens roman ”Det Lykkelige Arabien” fra 1961, der henter sit atof fra Carsten Niebuhrs to rejsebøger ”Rejsebeskrivelse fra Arabien og andre omkringliggende lande”. I 2009 blev så Niebuhrs beskrivelse af Arabien endelig udsendt i dansk oversættelse, omtrent 240 år efter dens tilblivelse. Vi sender en udsendelse, hvor bogen blev præsenteret i bog caféen Trankebar i København. Ib Schierbek fra Trankebar byder velkommen. Desuden medvirker Niels Peter Lemche, der er professor i teologi ved Københavns universitet og orientalist. Han har skrevet forordet til Niebuhrs bog, der er udkommet på Forlaget Vandkunsten. Desuden medvirker bogens oversætter Hans Christian Fink.

Hvad er funky music
Funky musik kan være svær at beskrive, og dens betydning kan variere fra person til person. Johan Kjær Houver fortæller her om sin forståelse af funky musik, og vi hører udvalgte numre, som suppleres med beskrivelser af musikkens udtryk. Et udtryk som karakteriseres ved et stort band, vellydende blæsermotiver, komplekse rytmer og imponerende instrumentale færdigheder.

H.C. Andersen:
Eventyret ”Hvad tidslen oplevede” hører til H. C. Andersens sene eventyr, det er fra 1869 og blev første gang trykt i et amerikansk børnemagasin. Det er Helle Virkner der læser.

Billeder fra et liv 4
Vi sender her i løbet af efteråret uddrag af billedkunstneren Pia Schutzmanns erindringsbog ’Billeder fra et liv’. Det er ikke en sammenhængende livshistorie men små pointerede erindringsglimt. Og det er Pia Schutzmann selv, der læser op, og i denne uge kan I bl.a. høre om den lille tøjdukke Praprutski, der lavede furore på den danske ambassade i London.  

Foto: den2radio