Den2Radio - Uge 33 - 2022

Udsendelse d.13. - 19. august. 2022
Her er den2radio og dermed podcast til glæde for kultur-og samfunds interesserede som jo er dem den2radio mest henvender sig til. den2radio er udelukkende støttet af fonde, og så de beløb som lytterne heldigvis donerer, og det er på kontonummeret 8401-1070319 - Mercur Andelskasse – den grønne bank. Vi er meget taknemmelige for de beløb lytterne sender os – det betyder meget.
Intermetzo
Georg Metz har kastet sig over Pernille Vermund og Inger Støjberg i sit Intermetzo samt Morten Messerschmidt. Han bejlede til Inger Støjberg og Pernille Vermund bejlede til Inger Støjberg, men Inger Støjberg øjnede efter megen tøven men med krejlerens sans for gevinst fordelene ved at kringle sit eget parti under maksimal mediebevågenhed samt en enestående mulighed – once in a lifetime – for at vælge og vrage lydige ikke for kloge funktionærer som kandidater for Danmarksdemokraterne (navnet!) Hykler ville Messerschmidt dog ikke kalde Støjberg i orddeling med Vermund - den lede kælling, som han sagde. Men vælgerne skal vide, betonede han, at kun hos Dansk Folkeparti (med røven under spærregrænsen) får man uforfalsket dansk udlændingepolitik.
Kort men godt
Jens Raahauge har skrevet et digt om jyder i klummen Kort men godt – han blev inspireret af et ungt par han mødte ved Udsholt strand, der undskyldte deres jyske dialekt med ordene ’ikke alle jyder er sådan’.
Fødevareproduktionens natur og arkitektur 1
Jorden er centrum i landbruget, men der er mange forskellige holdninger til, hvordan den skal behandles i relation til dyrkning. Det skal vi høre mere om den2radio’s nye serie om Fødevareproduktionens natur og arkitektur’. En del producenter mener, at det allervigtigste er at undgå pløjning, fordi processen ødelægger jordens mikro-livsformer, og de står bl.a. bag foreningen for Reduceret Jordbearbejdning, FRDK. På landbrug med ’pløjefri dyrkning’ lægges der vægt at holde jorden konstant dækket af forskellige afgrøder, der bruges til foder eller salg og bidrager til at fastholde kulstof i jorden - plus at dyrkningsformen giver gode besparelser på tid og brændstof. I alt ca. 1/4 af den danske landbrugsjord (omkring 575.000 ha ) dyrkes nu med meget lidt jordbearbejdning. Antallet af pløjefrie arealer er steget til det dobbelte af, hvad det var i 2016 og der er især sket i Vestjylland og på Sjælland.
TV-Bingo
En meget fodboldglad mand i Aalborg – Peter Skram - satte sig i et fly til Bornholm for mere end 38 år siden. Sammen med formanden for SIFAs TV Bingo Leo Møller skulle han over for at se, hvordan man kunne afvikle bingo – på tv. Til hans egen store overraskelse og uden at søge stillingen fik han på vej tilbage til Jylland at vide, at han var udset til at lede et tilsvarende bingospil fra Aalborg. Og sådan blev det, i dag er han Danmarks længst siddende tv-bingovært, kun DR´s TV-Avisen er ældre end SIFAs tv- bingo, men måske vigtigst af alt, han har aldrig fortrudt, at han blev headhuntet til jobbet.
The Isley Brothers 1
Det amerikanske fænomen The Isley Brothers er en vokaltrio oprindelig med de tre brødre O’Kelly, Rudolph og Ronald Isley og grundlagt i 1950erne. Men en karriere spændt over 8 årtier har gruppen en af de længste, mest indflydelsesrige og forskelligartede karriere i populær musik. De optrådte først på de amerikanske hitlister med nummeret ’Shout’ og det næste nummer de kom med var ’Twist and shout’, som i den grad slog an i Europa. Vi genudsender de to podcast om The Isley brothers i denne og næste uge.
Testrup Højskoles årsskrifter
På Testrup Højskole lidt syd for Aarhus er der et lille bibliotek, hvor man kan læse skolens elevforenings årsskrifter, en samling der stammer helt tilbage fra 1920’erne, og det er spændende læsning. I denne podcast skal vi høre om døden, ungdommen og den hvide mand fra et næsten hundrede år gammelt perspektiv.
Pharaos Klassikere, Herman Bang 1
I denne uge begynder Karsten Pharao at læse et udvalg af de søndagskronikker, som Herman Bang i årene fra 1879 til 1884 skrev til avisen Nationaltidende og som blev et højdepunkt i hans banebrydende journalistik. Som den overordnede titel ”Vekslende Themaer” antyder, er der tale om en meget varieret blanding af reportager, stemningsbilleder, essays, portrætter og anmeldelser, der giver et enestående indblik i københavnerlivet i samtiden.
Den ekspanderende storbys medieverden, forlystelsesliv og dagligdag er fastholdt i et kunstnerisk forfinet sprog, hvis yderpunkter er causeriets overstadige humor og den sociale reportages stengrå alvor, som udgiveren, lektor Sten Rasmussen formulerer det på bagsiden af den samlede firebinds-udgave af kronikkerne. I denne uge har jeg valgt en af de sociale reportager, der beskriver datidens lånekontorer.
Kais historie 6
Kais historie fortsætter med pornomiljøet på Vesterbro, der efterhånden blev hårdere efter at liveshowene blomstrede op i begyndelsen af 197o´erne. Kai Bo Rasmussen fortsætter sin beretning om livets forandringer på Vesterbro.
New York 9
I 2009 udgav journalisten Anne Mette Lundtofte bogen ’New York New York’, hvor hun følger i 10 newyorkerkunstneres fodspor rundt i byen og får deres fortællinger om byen. Hun beskriver sine møder med en række vaskeægte newyorkere, og i denne uge gælder det opfinderen af rappen, Fab Five Freddie, alias Freddie Braithwaite.
Verden af i går 12
Verdensfred og individets frihed lå forfatteren Stefan Zweig meget på sinde, og menneskets behov for uafhængighed og hadet til autoriteter løber som en rød tråd gennem hans noveller og kulturhistoriske romaner. Hans forfatterskab er formet af de voldsomme historiske begivenheder, han oplevede i løbet af sit liv. To verdenskrige, censur, inflation, bogafbrændinger og eksil tog hårdt på pacifisten, der afskyede al politik, og ved Hitlers fremmarch tog han livet af sig selv i afmagt. Vi er nået til det 12. afsnit af ’Verden af i går’ om tiden fra før århundredeskiftet og frem til nazisternes magtovertagelse. I kapitlet ”Sol og skygger over Europa” nærmer vi os det skæbnesvangre årstal 1914.
Capriccio – sextet
Richard Strauss komponerede i 75 af de 85 år han levede, et enormt skabende livsforløb. Vi skal høre om ham og hans sidste opera Capriccio, som blev uropført i München i oktober 1942 midt under 2.verdenskrig. Operaen er en kammeropera, nærmest en opera i operaen og den begynder med en sekstet for strygere, en meget smuk og meget usædvanlig indledning til en opera, hvor man normalt får en ouverture fra orkestret i orkestergraven. Her sidder de 6 musikere på scenen og spiller for grevinden og hendes indbudte gæster. Hun har inviteret forskellige kunstnere til et selskab og deriblandt er en komponist og en digter som begge er forelskede i hende og gerne vil skrive en opera på hendes opfordring. Hun er i tvivl om hvem hun vil have, vælger hun den ene, mister hun den anden.
Foto:den2radio (Blåvandshuk)