Den2Radio - Uge 33 - 2023

Udsendelse d.12. -18. august. 2023

InterMetzo
Georg Metz ytrer sig om ytringsfrihed i sin klumme Intermetzo og en klumme er en ytring ligesom  - at købe mad i Brugsen er en ytring der ydermere indsamles og studeres af markedsafdelingen. Man kan ytre sig ved at fravælge, for dem der investerer i produktion af fødevarer er sådanne ytringer afgørende. Alt hvad man siger og gør, eller ikke siger og gør er ytringer med konsekvenser.  Juridisk sagkyndige understreger i forlængelse af statsministerens ytring om ytringer, at man ikke juridisk kan indsnævre begrebet og dermed afvise bogbrændinger som ytringer. Så lidt som andre voldshandlinger.   

Oplever’n 9: - I cirkus, i biffen og prøve på et osteabonnement
Med Oplever’n skal vi denne gang for alvor i underholdningsbranchen. Det er cirkus-sæson, og på trods af corona og meget andet har de danske cirkusser overlevet flot og der er masser at vælge imellem. Vi har tryktestet to af dem, som rejser Danmark rundt, for at se hvordan cirkus anno 2023 tager sig ud, og det er Cirkus Baldoni, der for tiden turnerer rundt på Sjælland. Deres turné stopper 1. september, så du kan stadig få billetter. Den anden er Cirkus Arena, der opererer under mottoet “Det er rigtig cirkus”. Denne sommer byder på andet end solskin, der er også regnvejr, og derfor er biografer et fint alternativ til udendørsturene f.x Hillerød Bio med Indiana Jones. Oplever’n er begejstret for denne biograf, som får 4 stjernetegn som forlystelses-sted. Og så til sidst denne gang Naturmælk, som er et lille ambitiøst mejeri, der er ejet af landmændene selv, som leverer mælk til mejeriet. Deres fremtidsvision lyder:
At levere markedets sundeste mælk med store smagsoplevelser. Men ikke kun mælk - de laver også selv oste, og det er dem vi skal ned i. Naturmælk har i alt 8 forskellige kasser med blandede oste. Det giver en formidabel mulighed for at smage på forskellige typer, uden selv at skulle træffe alt for mange beslutninger.

Sophia-samtaler 21: At håndtere tilværelsen
John Rydahl, der er formand for Religionslærerforeningen, er på besøg hos Jens Raahauge til en dannelsessamtale, som foregår i Bispegårdens historiske ramme. Med afsæt i Dantes Den guddommelige komedie betoner John Rydahl de kierkegaardske tanker om de tilværelsens basale vilkår, som vi som mennesker må øjne i afgrunden og træffe vores umulige valg og med Helmut Rosa søge at håndtere det ukontrollerbare bedst muligt. Nøglebegreberne bliver ånd og tro. I forlængelse heraf peger John Rydahl på Grundtvigs tanker om, at uden hånd ingen ånd, hvilket afdækker, at den danske skoles prioritering af ånden på håndens bekostning er et fejlgreb af de store. Samtalen afsluttes med en påpegning af, at skolen svigter sin forpligtelse til demokratisk dannelse. En veloplagt John Rydahl sætter fingrene på basale vilkår i tilværelsen og på ømtålelige mangler i den danske skole.

Klassisk på nettet med danse
Der er så utrolig mange slags danse igennem musikhistorien, så det er bare med at begynde i den ene ende, og her er der plads både til Danse macabre om døden, der spiller violin på kanten af graven, mens skeletterne danser til, Edderkoppens dans, De salige ånders dans fra Orfeus og Euredice, Debussy’s vals, der er så langsom som mulig – Le plus que lente, Harlekin og mere endnu. Musik af komponister som Camille Saint-Saens, Max Reger, Albert Roussel og Gluck samt flere.

Pharaos klassikere : Fru Dominick
I denne uge hedder Johannes V. Jensen-novellen i Pharaos Klassikere ”Fru Dominick”. Det er en dramatisk fortælling om et jagtselskab i det yderste Sibirien på grænsen til Kina, der udvikler sig til et giftigt væddemål og derfra til en skæbnesvanger skudduel.

Da vi lige var ved at blive svenskere
Når vi taler om Danmarks besættelse, tænker vi normalt på 2. verdenskrig, men den svenske besættelse var ikke mindre vigtig. den2radio har været på besøg hos den tidligere leder Lars Cramer- Petersen af det nu lukkede Brønshøj Museum om den svenske besættelse og den udstilling han har lavet om begivenheden for 355 år siden.

Museer skaber viden: Fynske bronzealdergrave
Tæt på Kerteminde er der fundet en bronzealderhøj af en detektorfører. Der er i sig ikke noget opsigtsvækkende ved en bronzealderhøj, for dem er der mange af i Danmark, men det skulle vise sig, at det var et helt speciel fund, der var gjort. Ikke blot var gravgaverne noget særligt, det var selve begravelsen også, der viser en overgang mellem forskellige gravskikke. Man kan kalde den afdøde for en ”first mover,” siger Malene Refshauge Beck i podcasten, hun er museumsinspektør ved afdeling Landskab & Arkæologi, hun er arkæolog og cand.mag i forhistorisk og romersk arkæologi. Hun kan fortælle om liv med hårdt fysisk arbejde, der sætter sig spor, man kan se 3.500 år senere. Man kan også se, hvad der kan ske med et barn, der har fået mellemørebetændelse, når man ikke har mulighed for at behandle med penicillin.

På termo – Vacuum-flaske, Thermos og Alfidesign
I dag hører termokanden, termoflaske og termokrus til blandt hverdagens genstande – og lige så givne og almindelige som komfur og køleskabe. Men bag opfindelsen af den første termo-flaske i England 1892 og den første termokande i Tyskland 1904 ligger en historie om design og udvikling, som har rødder i europæisk forskning i fysik og kemi, omskabelse af brint og ilt til flydende iskolde væsker, teknologiudvikling og glasproduktion.  De første termoflasker og termokander til kolde og varme drikke blev udviklet af 2 tyske firmaer og designmærker – Thermos og Alfi – som begge i dag er japansk ejede.

The Byrds 1
The Byrds er skaberne af begrebet folk rock. Gruppen havde flere navne før de besluttede sig for The Byrds. De var på mange måder inspireret af The Beatles – men de blev lidt uvenligt omtalt som en discount udgave af The Beatles, amerikansk pendant eller en fattigmandsudgave af The Beatles. Erik Kramshøj fortæller i det første af 7 podcasts om den legendariske popgruppe.

Foto: Anne Eggen