Den2Radio - Uge 34 - 2017

Udsendelse d.19. - 25. august. 2017

Her er den2radio med en sensommerbuket af udsendelser med kultur og samfund – den2radio’s kernepunkter. Og Georg Metz har kastet sig over sidste uges voldsomme sag i Charlottesville i Virginia USA, så smukt et område der blev hjemsøgt af KuKluxKlan, nynazister, nationalistiske fanatikere og andre hadefulde Trump-tilhængere og drog hærgende gennem gaderne, og når den slags sker træder USA’s præsident frem og siger nogle velvalgte samlende ord som landsfader, men ikke denne præsident. Han aflirede nogle få ord på en golfbane som en kort distræt afbrydelse i den ellers så selvforgabte talestrøm. De voldelige kvitterer og skriger i kor: Heil Trump! Og det står helt klart, hvor farlig præsident Trump er.
Proppen i hullet
Danmark er med sin placering en prop i hullet ind til Østersøen. Det har haft mange fordele, at man har kunnet kontrollere indsejlingen, men det har også haft nogle ret så uheldige konsekvenser i historien. ’Proppen i hullet’ hedder udsendelsen som er et led i serien ’Museer skaber viden’ – og den2radio møder afdelingsleder for Danmarks Borgcenter Thomas Tramm Pedersen og ser på betydningen af Danmarks placering i de sidste 1000 år.
Grænselandshistorier 10
I det sidste og tiende program i serien om Grænselandshistorier tager Jørgen Johansen og tidligere formand for Grænseforeningen, Finn Slumstrup til det nationale monument Dybbøl Mølle. Det er det dansk-nationale symbol i grænselandet. Møllen var centrum for voldsomme kampe i både 1848-49 og 1864 og blev ødelagt under begge de slesvigske krige, men bygget op på ny. Dybbøl Mølle og i særdeleshed Dybbøl blev indbegrebet af dansk modstand og udholdenhed.
Folk Denmark
den2radio sender en time med amerikansk folk music – i Folk Denmark. Det er med den amerikanske folkeprotestsanger og sangskriver Woody Guthrie – sange oversat til dansk af forskellige danske musikere. Woody er særlig kendt for nummeret ’This land is your land’. Hans guitar havde et mærkat med teksten ’This machine kills fascists’ – et motto for ham.
Bakterier er grundlag for jordens liv
Bakterier er formodentlig ikke det første liv på Jorden, men bakterierne spiller en væsentlig rolle for alle livsformer og jordens stofkredsløb. I programmet bevæger vi os fra livets oprindelse til nutidens verden hvor bakterier har stor betydning for alt liv. Vi vil undervejs komme langt omkring med renlighed, antibiotika, og hvordan man måske kan vinde en krig ved at spise lort, men vel og mærke kun hvis den er frisk. Forsker på Hvidovre Hospital Peder Worming har skrevet en bog med den spændende titel ’Der er flere bakterier i et gram lort, end der er mennesker i hele verden’. Han mener, at bakteriehysteriet er kammet over, og mennesker kan simpelthen ikke leve uden bakterier.
Forførerens dagbog 5
Forførerens dagbog – Søren Kierkegaards epokegørende værk – sender vi her på den2radio i 14 afsnit læst af skuespilleren Jesper Christensen. ’Forførerens dagbog" handler om en ung mand Johannes’ stræben og overvejelser omkring forførelsen af en ung kvinde Cordelia. Den unge Johannes er på engang en narcissistisk og begavet person, som på en nærmest sygelig måde dyrker kunsten at forføre og fortæller om de følelser det vækker i ham. I denne uge er vi nået til 5.afsnit og for de lyttere, der ikke har været med fra starten, er det nemt at finde de tidligere afsnit i den2radio’s arkiv.
Proust og Danmark
Den nye oversættelse af Marcel Proust’ store romanværk ’Sporet af den tabte tid’ har været ventet længe med længsel, men nu er den fuldendt med bind nr 13, der netop er udkommet. Neil Ashley Conrad Thing har været koordinator på oversættelsen, og han har også selv skrevet en bog om modtagelsen af Marcel Proust i Danmark med titlen ’Marcel Proust i Danmark 1913-2013. Karsten Pharao har en samtale med Neil Ashley Conrad Thing.  
Arthur Schopenhauer

Arthur Schopenhauer, stor filosof i 1800-tallet fik stor indflydelse på sin samtid. Forfattere som Émile Zola, August Strindberg, Herman Bang, Karl Gjellerup, Knut Hamsun, Johannes Jørgensen, Marcel Proust, Franz Kafka, Thomas Mann og Ernst Jünger optog alle Arthur Schopenhauers tanker i deres forfatterskab, men først i 2005 forelå hans hovedværk  "Die Welt als Wille und Vorstellung" i en dansk oversættelse under titlen "Verden som Vilje og Forestilling". Oversættelsen var længe ventet og professor Søren R. Fauth er taknemmelig for det store arbejde, der er lagt i det og for at kunne stifte bekendtskab med Schopenhauers eminente sprog og tankeunivers. Vi skal møde Søren R. Fauth, der i udsendelsen udlægger dele af Schopenhauers filosofi med udgangspunkt i udvalgte citater fra "Verden som Vilje og Forestilling" og andre mindre arbejder.
Joseph Haydn
den2radios Kirsten Rønn præsenterer en klaverkoncert af Haydn, som Leif Ove Andsnes spiller med Det norske Kammerorkester, men først fortæller Kirsten Rønn om komponisten og hans tid. 

Foto: Anne Eggen