Den2Radio - Uge 34 - 2018

Udsendelse d.18.-24.august. 2018

Intermetzo
Georg Metz fortæller denne gang om Ungarns magtfulde diktator Victor Orban, som stiller krav til hele Europas fremtid om en strengt nationalstatsopdelt uforpligtende løs forbindelse. Han er en helt blandt Dansk Folkepartis toneangivende, lige det: menneskeret og muslimer, det og meget mere bryder den ungarske magthaver sig ikke om.

Folkedrab 5
Hvorfor bliver man deltager i et folkedrab? I den2radio’s serie Forskning og videnskab om Folkedrab er vi kommet til den femte, hvor Johannes Lang, som er forsker ved Dansk Institut for Internationale Studier og fokuserer sin forskning på holocaust og folkedrabsstudier, hvor han særlig ser på folkedrabets psykologi.

Håndværk:  Blikkenslager – Vand, Varme og Sanitet
Blikkenslager – håndværket med blik i fokus. Nutidens blikkenslager arbejder især med zink og kobber, og faget handler ikke kun om tagrender og vandrør, men om hele den tekniske og digitale udvikling omkring vand, varme og sanitet, som afspejler de mange forandringer i bykulturen – oliefyr, gulvvarme, naturgas og tage med indbyggede solceller. Uddannelsen til blikkenslager kan man tage overalt på fagskoler i hele Danmark.

Felix Moseholm - august 2018 - 2
I sidste uge sendte vi den første af to timer hvor bassisten Felix Moseholm er i studiet hos Claus Westh fra RadioJazz. I den første time talte han om sine studier på Juilliard School i New York og han kom med sine forestillinger om hvordan et dansk konservatorium for rytmisk musik burde fungere. Og den podcast kan lytterne finde på den2radio’s hjemmeside. I denne time lader Felix sig inspirere af musikken på Radio Jazz´s reoler, og han spiller et udvalg af sine yndlingsplader og fortæller hvad der er lige præcis det fede ved dem.

De udødelige 7
Piller, ensomhed, frivillige og det skrantende sundhedsvæsen, det handler denne udgave af den lange serie som den2radio producerede i 2012 – ’De udødelige’ - og som vi genudsender her i 2018, hvor den stadig er aktuel.  Arne Rolighed fortæller om ældres vilkår og irettesætter sundhedsvæsnet, han er næstformand for Danske Seniorer, forhenværende sundhedsminister i en socialdemokratisk regering og forhenværende administrerende direktør for Kræftens Bekæmpelse.

Feed the world 3
Den 3 udsendelse i serien Feed the World tager udgangspunkt i den aktuelle debat om landbrugets dyrkningsmetoder – og her med eksempel fra Etiopien, et stort, bjergrigt land med både frodige og tørre regioner. Landet omtales tit for sin relativt høje vækstrate og sin førerposition på det afrikanske kontinent netop i forhold til landbrug. En del aktører, herunder landboorganisationer og forskere, mener at landet burde prioritere agro-økologisk landbrug, klima, alsidig dyrkning af lokale afgrøder og de talrige mindre landbrugsproducenter.

Et essay af Gao Xinjian
Gao Xinjian var den forfatter, der modtog Nobelprisen i litteratur i år 2000. Han besøgte Danmark for nogle år siden og på en række møder blev hans essay, ideologier og litteratur ivrigt diskuteret. I hele sit kunstneriske liv har han set ud over Kinas grænser mod Europa og Vesten. Han studerede fransk og forlod Kina i 1987 for som politisk flygtning at bosætte sig i Frankrig, hvor han blev fransk statsborger i 1997. Det essay vi skal høre Karsten Pharao læse, er et opgør med ideologierne som Gao Xinjian betegner som det 20-århundredes sygdom. Vi har valgt at bringe essayet i hele dets længde og det er Yun Fing og Jo Herman, der har oversat.

The Isley Brothers 1
I begyndelsen af 1960’erne dukkede et amerikansk soul-og funkfænomen op i USA, The Isley Brothers. Det var meget usædvanligt at en sort gruppe med rødder i gospelmusikken pludselig optrådte på de amerikanske hitlister, men det gjorde de med nummeret ’Shout’ og det næste nummer de kom med, var ’Twist and shout’, som i den grad slog an i Europa især da The Beatles fik fingrene i det. Det er Erik Kramshøj der fortæller om The Isley Brothers.