Den2Radio - Uge 34 - 2020

Udsendelse d.15. - 21. august. 2020

Intermetzo
Har overskriften ’Farvel til kulturen’. Georg Metz begræder den totale mangel for kulturlivet som regeringen praktiserer. Kulturministeren reducerede ved coronaens udbrud kunsten til useriøs overflødighed hvis udøvere bør bøje nakken, mens de voksne snakker. I renere ord er det ikke sagt, hvor ringeagtende regeringen og kulturens minister opfatter sig selv og de fænomener hun burde repræsentere.    

De nordiske pilgrimsruter 3
I det tredje og sidste program i serien om Olavsvejene igennem Danmark, Sverige og Norge følger Jørgen Johansen Pilegrimsleden fra Oslo til Trondheim eller Nidaros. Vejen går igennem Gudbrandsdalen og over Dovrefjeldet og en af rejsekammeraterne er Sigrid Undsets romanfigur Kristin Lavransdatter. Olavsvejene er pilgrimsveje på linje med Camino de Santiago i Spanien og vejen til Rom Via Francigena.

Naturvandring langs vestvolden
Vestvolden er et 13-14 km langt voldanlæg, der strækker sig fra Køge Bugt til Utterslev Mose. Det gamle forsvarsanlæg, der er en del af Københavns befæstning, blev bygget mellem 1888 til 1892 og er fredet på grund af den kulturhistoriske værdi.  Men Vestvolden er ikke kun interessant ud fra en kulturhistorisk synsvinkel, da det er et naturområde af stor betydning. I udsendelsen er Henrik Morell på vandretur på Vestvolden med biolog Paul Maslen, der fortæller om samspillet med bevarelse af de kulturhistoriske minder og en sikring af naturen.

Ik-folket 1
Danmark har ofte været udnævnt til være verdens lykkeligste folk. Det tænkte antropolog og nuværende direktør for Nationalmuseet Rane Willerslev nu ikke nærmere over, da han første gang og ved et tilfælde mødte Ik-folket i bjergene i Uganda. Til gengæld vidste han, at han stod overfor en stamme, der havde det tvivlsomt prædikat at blive kaldt verdens mest modbydelige folk. Men hvordan og hvorfor endte det med at blive netop hos dem, han ville lave sit feltarbejde? Det hører vi om i denne første af to udsendelser.

4 franske komponister over for 4 danske i 1900 tallet
I den sidste podcast om 4 franske komponister overfor 4 danske komponister i 4 århundreder handler om 1900 tallet, og her har vi to komponister - begge pianister begge med sans for sangere og blæsere og begge med en vis frækhed og lune i deres sind og musik, og det er Francis Poulenc og Svend S. Schultz. Svend S. Schultz var 15 år yngre end Poulenc som slog tidligt igennem og han beundrede Poulenc meget, mens Poulenc nok ikke nåede at få øje på sin danske kollega inden sin død. Poulenc var økonomisk uafhængig hjemmefra som rig arving efter sin far, mens Svend S. Schultz altid havde arbejde ved siden af, og det var først og fremmest som korkapelmester for DRRadiokoret. 

Anslag
At slå en tone, en stemning an, at fortælle en historie, at prøve at forstå og sige sin mening … Siden 2013 har forfatteren og journalisten Jacques Berg hver formiddag sat sig til computeren og tastet to, fem, halvtreds linjer, og det bliver han heldigvis ved med. Med dusinvis og nu og da tusindvis af anslag har han beskrevet verden som den ser ud fra hans landsby i Luberon i Provence, hvor han har boet i årtier.

Billeder fra et liv 5
Billedkunstneren Pia Schutzmann har udgivet en bog med små selvbiografiske tekster ’Billeder fra et liv’ og i denne serie bringer vi et udvalg af teksterne i Pia Schutzmanns egen indlæsning.
Pia Schutzmanns barndom har været særpræget med en psykisk syg mor, som i begyndelsen af anden verdenskrig forlod hendes jødiske far i Italien og rejste gennem Hitlers Tyskland tilbage til København med sit lille barn. Ikke for at give det en nem opvækst. Til gengæld har modgangen givet hende en forbløffende iagttagelsesevne – både på ’papir’ og ’lærred’. Erindringsbogen er punktnedslag i et liv præget af en psykisk syg mor og af et stærkt kunstnerisk engagement. Vi har tidligere hørt om hendes mor og hendes bedsteforældre, og i dette 5. afsnit vender vi tilbage til moderen.

H.C.Andersen
Den ugentlige H.C.Andersen er ’I andegården’. Undertiden kunne han bruge eventyrene som ventil for indestængt irritation, og denne andegårds personligheder hævdede han med bestemthed at have truffet. Det er Clara Østø der læser.

Kopisange
Normalt er der noget nedsættende over en kopiversion, og alligevel er der mange eksempler på, at kopien overgår originalen. Martin Hall og Søren E. Jensen præsenterer et lille udvalg lige fra Willy DeVille over Olle Ljungström og Anton LeVey til (naturligvis) Johnny Cash og Bryan Ferry.

Foto: Anne Eggen