Den2Radio - Uge 34 - 2021

Udsendelse d. 21-27. august. 2021

Intermetzo
Georg Metz har fokus på Morten Messerschmidt og den klare dom om bedrageri og dokumentfalsk. En anden politiker Naser Khader er i flere afdelinger tumlet til bunden.  Et levende resultat af den ukritiske interesse for mennesket bag tomheden i jublende selvovervurdering er blevet draget til retligt ansvar, den anden klemte narcissist erklærede sig kampklar og smed skjorten. Nedturen følger, når skeletterne rasler ud af skabet.

Det europæiske Hus
Arbejdsmarkedet er i hastig forandring. Antallet af usikre og løse jobs stiger i Danmark og i resten af Europa, og mange europæere lever i fattigdom, selv om de har et arbejde.
Den udvikling er tema for bogen ”Working Poor Road Trip,” der udkom tidligere på året.
Journalist Peter Rasmussen og fotograf Søren Zeuth sætter i bogen ansigt på en ny og voksende underklasse gennem portrætter og fortællinger fra Danmark, Tyskland, England, Frankrig og flere andre lande i Europa. Det europæiske hus har en samtale med Søren Zeuth.

Samson og Dalila i Orange
Igen i år rapporterer vi fra den franske sommers kulturlandskab – helt præcist fra Frankrigs ældste friluftsfestival i byen Orange midt i Rhône-dalen, hvor man spiller opera og meget mere i det over 2000 år gamle, usædvanligt velbevarede romerske amfiteater. Corona-epidemien betød aflysning af sidste års festival, men det er lykkedes dens direktør at flytte flere af højdepunkterne fra 2020 til 2021 – ikke mindst opsætningen af Camille Saint-Saëns’ opera Samson et Dalila med den franske tenor Roberto Alagna og den canadiske kontraalt Marie-Nicole Lemieux i titelrollerne. En kolossal succes som Jesper Tang fortæller om i samtale med instruktøren, Jean-Louis Grinda.

Ronkedorerne: Tjernobyl og pædagogik om verdensmål og bæredygtighed
Den2radio’s Ronkedorer har igen sat sig sammen omkring fagbøger de gerne vil anbefale. 2 af Ronkedorerne nemlig Egon Clausen og Jens Raahauge. Der er to bøger om Tjernobyl katastrofen, den ene hedder simpelthen ’Tjernobyl’ af Adam Higginbotham. Den bygger på interviews, breve, uudgivne memoirer og dokumenter fra nyligt åbne arkiver. Den anden hedder ’Bøn for Tjernobyl’ og er af den nobelprisbelønnede forfatter og journalist Svetlana Aleksijevitj. Hun rejste i tre år rundt i de mest udsatte områder for at indsamle vidnesbyrd om livet for de mennesker, der var tættest på ulykken i Tjernobyl. Endnu en bog anbefalet af Ronkedorerne er ’Håbets og handlingens pædagogiske undervisning i verdensmål og bæredygtighed’. Den er skrevet af Andy Højholdt og Thomas Ravn-Pedersen og er skrevet til lærer-og pædagogstuderende og til lærere og pædagogisk personale i skolen. 

Det værste til sidst: Pigernes ven
Anne Hjælmsøs novellesamling ’Det værste til sidst’ er også ved at nå sin ende. En af de sidste noveller er ’Pigernes ven’ om Einar. Han fatter ikke hvordan det er gået til at han er blevet gammel. Han var jo ung i hvert fald ungdommelig for et øjeblik siden. Alt det sjove er forbi og han er blevet parkeret på et plejehjem. Anne Hjælmsø læser selv sine noveller.

Ladies of folk 2
I andet afsnit i serien om country- og folkmusik udforsker de to journalister og countrymusikelskere Kristina Svith Villadsen og Evelina Gold, der tilsammen er Ladies of Folk, en særlig og temmelig mørk undergenre i folk- og countrymusikken nemlig murder ballads. Murder Ballads er lige præcis, hvad ordene beskriver - ballader om mord. Smukke, poetiske viser om mænd, der slår deres utro hustruer ihjel. Mænd, der dræber de unge piger, de selv har bragt i uføre. Kvinder, der dræber deres voldelige drukkenbolt af en mand. Mænd, der slår prostituerede ihjel. Eller søstre, der dræber deres søstre på grund af jalousi.

Anslag - august 2021 - 3
Jacques Berg har lyttet til Verdis Don Carlos til langt ud på de små timer. En kvindelig viceborgmester i unåde – fortællingen om en fransk-italiensk historie, der foregår i København. Og historien om kendte mænds amourøse trekant på høje økonomiske og spirituøse nagler. 

Pharaos klassikere
I Pharaos Klassikere kommer i denne uge ”Kirstens sidste Rejse”, en af de kendteste af Johannes V. Jensens Himmerlandshistorier. Gamle Kirsten Smed er død på anstalten i Aalborg, og liget skal hjem og begraves på Gråbølle kirkegård. Hendes brodersøn Christen Sørensen spænder for og tager afsted for at hente kisten. Men det bliver en forrygende snestorm og hjemturen udvikler sig til en helt heroisk rejse.

Søndagsfortælling: Mønten 
Et par går tur i morgenen på Fanø. Tidevandet har efterladt kilometer af flad strand spækket med sager fra hele verden. Fiskekasser, døde sæler og vraggods. Og en mystisk taske. En skoletaske?   Det er Jacob Skyggebjergs Søndagsfortælling.

Islamiske dynastier og kunst 5
den2radio har sammen med C.L.Davids Fond og Samling produceret en række udsendelser, der fortæller om de islamiske dynastiers historie og kunst fra profeten Muhammads tid, og den serie genudsender vi her i løbet af efteråret. Professor Jørgen Bæk Simonsen fortæller denne gang om det muslimske Spanien, Al-Andalus i perioden 756 til 1492. Denne periode fremhæves ofte for sin harmoniske og blomstrende sameksistens mellem muslimer, kristne og jøder.

Klassisk på nettet. Klipper og bjerge
Komponister er ofte inspireret af naturens mirakler: årstidernes skift, et vandløbs rolige rislen, havets aggressive skumsprøjt og høje bølger, berusende dufte, skove og træer og meget mere.  Denne Klassisk på nettet har klipper og bjerge som tema: Klippelandskaber, høje bjerge, mindre bakker…  fredelige, imponerende, smukke og dødbringende. Vi hører musik inspireret af Bloksbjerg, Golgatha, Jotunheim, Alperne og mange flere bjerge og klipper. Musikken er af bl.a. Edvard Grieg, Richard Strauss, Johan Sebastian Bach og Schubert.

Foto: Anne Eggen